EUR: 325,42 Ft
CHF: 293,38 Ft
2019. július 16., kedd
Valter

Egyéb Békéscsaba

Múltidézés a Gabonamúzeumban

Idén ismét várták a kicsiket és nagyokat a Gabonamúzeum nyári táborába. Az elmúlt héten a lovagi kultúra, a középkor került terítékre.

Mint azt Nagy Anikótól, a Munkácsy Mihály Múzeum közművelődési munkatársától megtudtuk, a Gabonamúzeumban 2013 óta szerveznek különféle táborokat, amelyek jellemzően valamilyen téma, a múzeum egyik kiállítása köré épülnek. 2017-ben, mivel Szent László emlékéve van, a középkorra, a lovagok életére helyezték a hangsúlyt, egy múltidéző tábort alakítva ki.


A lányok pedig színes forgókat készíthettek
Múltidéző tábor a Gabonamúzeumban

A hét folyamán a fiatalok kipróbálhatták a kardvívást, a kelevézvetést, vagy akár korhű ruhákba is beöltözhettek, táncolhattak, valamint egy drámapedagógiai foglalkozáson is részt vehettek. A legkedveltebb program valószínűleg az volt, amikor a lovakról tanulhattak, hogyan kell velük bánni, miért voltak különlegesek már a középkorban is. Nagy sikert arattak a különböző fegyver- és ékszerkészítési foglalkozások is, a fegyvereket – például fakardok, íjak, csúzlik – ki is próbálhatták egy ütközetben.

Íjak és nyilak is készültek, a fiúk legnagyobb örömére
Múltidéző tábor a Gabonamúzeumban

A szervezők öttől tizenhárom éves korig várták a kicsiket a Gyulai út mellett fekvő területen, az ott elhelyezkedő múzeum és a környező korhű épületek ideális helyszínt biztosítottak a tábor számára. Nagy Anikó azt is elmondta, hogy a  programok egyike sem volt kötelező, bármikor lehetett csatlakozni.

Korcsok Nándor László, aki szintén részt vett a táborban, elárulta, nagyon jól érezte magát a héten, jó volt a fegyverkészítés, és az is, hogy kipróbálhatták az alkotásaikat. Emellett külön élmény volt a szabad levegőn lenni egész nap.

Kapcsolódó Cikkek

 • Az EP-választás után tovább erősödhet Magyarország

  Az EP-választás után tovább erősödhet Magyarország

  Az európai parlamenti választás után életbe lépő intézkedések és elfogadott törvények jó alapot adnak Magyarország további erősödéséhez – mondta a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára hétfői sajtótájékoztatóján, Budapesten.

 • Túl szexi lány

  Túl szexi lány

  Hatodik alkalommal rendezték meg a Besenyszögi Városnapot a Fecskelyuki Sportpályán. A rendezvény egész napos kikapcsolódást nyújtott a látogatóknak: számtalan előadás, népdalkör, táncosok, freestyle foci show, mulatós műsor, zenés tűzijáték, tűzugrás és természetesen koncertek is várták a fiatalokat és időseket egyaránt.

 • Nemzetközi vizekre evez a Miskolci Egyetem robotja

  Nemzetközi vizekre evez a Miskolci Egyetem robotja

  Külföldi piacokra is eljuthat az a víz alatti robot, amelyet a Miskolci Egyetem vezetésével nemzetközi csapat fejlesztett az uniós támogatású, Horizont 2020-as UNEXMIN (Underwater Explorer for flooded Mines) projekt keretében.