2018. szeptember 23., vasárnap
Tekla, Líviusz

Egyéb Miskolc

Művészettel a mélyszegénység ellen

Az Utca-Szak Egyesület nemzetközi workshopot és kulturális fesztivált szervez Borsod megyei mélyszegény községekben.

Július 22–28. között a Cserehát négy településén a helyiek bevonásával zajlik majd művészeti alkotómunka külföldi és hazai szakemberek együttműködésében. A budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetemen nyolc ország 40 képviselője vesz részt a hátrányokkal élő közegekben alkalmazható művészetpedagógiai eszközöket és formákat bemutató kurzusokon.

Színház és zene egy egész napon át – fotó: Lokál

Abaújszolnokon, Felsővadászon és Szakácsiban 8-8 külföldi vendég dolgozik együtt a településekkel, ahol különböző művészeti tevékenységekbe, workshopokba kapcsolódhatnak be az érdeklődők. Az egyhetes munka során elkészített miniprodukciók a koncertekkel, közösségi programokkal színesített fesztiválon mutatkoznak be július 28-án, Felsővadászon, a Rákóczi-kastély szomszédságában lévő szabadtéri színpadon.

8 országból 40 színházi szakember találkozik – fotó: Lokál

Idén már második alkalommal szerveződik fesztivál a nyári alkotótáborokban született produkciók köré. 2016-ban Szakácsiban a Nyári akadémia a közösségi színházért című program zárására egyfajta spontán fesztivál szerveződött, ahol a résztvevők színházi produkciói között olyan művészek is hangszert ragadtak, mint Both Miklós, vagy mikrofont, mint Horváth Kristóf (Színész Bob) slammer. Gypsistan, itt minden bizonytalan, idő nincs – így idén is bármi előfordulhat, a szervezők legalábbis úgy készítették elő a körülményeket, hogy a fesztivál spontán történések mentén ismét fergeteges buliba torkollhasson.


Kapcsolódó Cikkek

 • Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Szerda este hetvenhét éves korában elhunyt Kulcsár Győző négyszeres olimpiai bajnok párbajtőröző. Csapatban háromszoros világbajnok, továbbá két világbajnoki ezüst- és négy bronzérem tulajdonosa, valamint többszörös országos bajnok.

 • Egy elfelejtett hadjárat története

  Egy elfelejtett hadjárat története

  1968. augusztus 20-áról 21-ére virradó éjszaka a Varsói szerződés négy tagállama – Szovjetunió, Lengyelország, Bulgária és Magyarország – megszállta a szintén szövetséges Csehszlovákia területét.

 • Fesztivál fesztivál hátán

  Fesztivál fesztivál hátán

  Javában dübörög a Jameson CineFest nemzetközi filmfesztivál, de a muzsika kedvelői sem unatkoznak ebben az időszakban. Múlt hétvégén zajlott az Utcazenei Fesztivál, ahol élő zenés programokkal várták az érdeklődőket, és ahol többek között a Vahúr csodát lát együttes szórakoztatta a közönséget.