EUR: 353,05 Ft
CHF: 332,23 Ft
2020. július 04., szombat
Ulrik

Egyéb Szombathely

Nagy nevek a nagykorú fesztiválon

Célegyenesben a 18. Savaria Történelmi Karnevál szervezése: a program összeállt, jelenleg a rendezvény biztonsági és technikai feltételeinek finomhangolásán dolgoznak – tájékoztatta a Lokál Extrát Grünwald Stefánia, a Savaria Turizmus Nonprofit Kft. ügyvezetője. Hozzátette: 0–99 éves korig mindenkit várnak az idén nagykorúvá váló fesztiválra, amely a születésnaphoz méltóan nagy nevekkel és – a hagyományokat tiszteletben tartva – nagy ötletekkel rukkol elő.

A karnevál idejére hagyományőrzők költöznek a Történelmi Témaparkba Fotó: CSG

Augusztus 24-én este a tüzes játékkal nyit a Ferences-kert, ahová a következő három napra ismét hagyományőrző csapatok költöznek. A Gayer park kettős funkciót kap: 19 óráig a gyermekeket várják ide, majd késő este a felnőttlét problémáit boncolgató színházi produkciókat láthatnak a nagyobbak Thália kertjében. A nagykorúak a Borok utcájában olthatják szomjukat, de nem csak folyékony nedűt lehet kóstolni: a színpadon világzenei produkciók kapnak helyet. A Sörtéren a korábbi évekhez hasonlóan a helyi, helyi kötődésű zenekarok mutatkoznak be, de Szombathelyre látogatnak a Meztelen Diplomaták és Petruska Andrásék is. A nagykorúságuk kapujába érkező diákoknak érdemes lesz ellátogatniuk az ELTE egyetemi standjához, ahol egy elektromos Tesla autót is kiállítanak, ráadásul a jelentkezők tesztvezetést is nyerhetnek. Lesz mérnökmozi, ami a szakma fortélyait mutatja be.


A Fő téren rendezik meg az Öreg Város Vásárát Fotó: CSG

A Fő téren ismét az Öreg Város Vására kap helyet, mintegy 150-en kínálják majd minőségi portékáikat. Az itteni Forum Színpadon is elsősorban világzenei produkciókat láthat és hallhat majd a nagyérdemű. Az első napot Tarján Zsófi csapata, a Honey Beast nyitja, a második nap vendége lesz a Rosztov városából származó Volnij Don és az év felfedezettje, a Soulwave. Szombat este Geszti Péter legújabb formációja lép színpadra, vasárnap este pedig a Savaria Szimfonikus Zenekar népszerű klasszikusokból állít össze egy csokorra valót.

A Művészetek utcája kuriózum Magyarországon, mert sehol máshol nem találkozni ennyi képzőművésszel egy helyen, a Kossuth utcai színpadon elsősorban a zene és az irodalom jut majd szerephez. Hagyományos helyszín már a Zsidó Udvar is, ahol a zsidó kultúrából kaphatnak ízelítőt az érdeklődők. Az idén is kinyit a Keleti Udvar, ahol nem csak keleti táncok láthatók és tanulhatók. Most először a Civil Korzó is kap színpadot, ahol különféle amatőr produkciók szórakoztatják a közönséget. A Boglya Népzenei Együttes, az Ungaresca Táncegyüttes és a Grandisce Horvát Kulturális Egyesület házigazdaként várja a néptáncot és a népzenét kedvelőket a Sörpatika udvarába, a Magyar Udvarba.


Több ezer látogatót várnak a szervezők a historikus fesztiválra Fotó: CSG

Grünwald Stefánia szólt arról is, hogy számos kísérőhelyszín csatlakozott a 18. Savaria Történelmi Karneválhoz. A többi közt a Kanizsai Dorottya Gimnáziumban a Csodák Folyosóján megidézik a 100 évvel ezelőtti iskolát, a Ferences Rendházban Trópusi lepke- és rovarkiállítás lesz, a Püspöki Palotában és a Székesegyházban óránként vezetés, a Levéltárban kiállítás látogatható, de Savaria romjai közé is leereszkedhetnek a bátrabbak.  A fiúk örömére az idén sem marad el a Honvédségi Toborzópont.

Augusztus utolsó hétvégéjén 18. alkalommal ölt római ruhát a város Fotó: CSG

A fesztivál szervezői továbbra is várják az önkéntesek jelentkezését, akárcsak a karneváli krónikákat. Ezúttal nem a hivatalos „nagyságokra” kíváncsiak, hanem arra, kinek milyen élményei vannak az elmúlt évek szombathelyi római kavalkádjairól. Az emlékeket három kategóriában lehet beküldeni a [email protected] címre augusztus 20-ig.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek