2019. június 20., csütörtök
Rafael

Egyéb Székesfehérvár

NATO-hadgyakorlat a Bakonyban

A bicskei vasútállomáson álltak és haladtak át azok a hatalmas páncélosok, amelyeket a Brave Warrior 2017 (Bátor harcos 2017) elnevezésű, magyar vezetésű NATO-hadgyakorlatra szállítottak.

A fehérvári szárazföldi parancsnokság és az itt lévő NATO-támogató szervezet nagy feladat előtt állt, hiszen nyolc nemzet katonái vesznek rész a nagyszabású kiképzési eseményen a Veszprém közelében található újmajori táborban.


A Brave Warrior 2017 a V4 országainak kiemelt jelentőségű gyakorlata, ami demonstrálja a regionális és a szövetséges katonai erők együttműködését Fotó: K.Mátyás Bertalan

A Brave Warrior 2017 a V4 országainak kiemelt jelentőségű gyakorlata, ami demonstrálja a regionális és a szövetséges katonai erők együttműködését. A gyakorlatban részt vevő gép- és harcjárművek közúton és vasúton érkeztek a Veszprém közelében található újmajori táborba, ahol a visegrádi négyek katonái megkezdték feladataik végrehajtását. A Bakonyban megtartott gyakorlaton részt vesznek még az amerikai, brit, horvát, illetve román fegyveres erők szárazföldi alegységei is.

A közel háromezer katona több száz járművet használ majd a napokban a bakonyi lő- és gyakorlótéren Fotó: Honvédelem

A Brave Warrior 2017 többnemzetiségű gyakorlat az Amerikai Egyesült Államok szárazföldi haderejének Európában állomásozó katonai szervezete által vezetett Saber Guardian 2017 elnevezésű nagy láthatóságú gyakorlatsorozathoz kapcsolódó kiképzési esemény. A gyakorlatsorozathoz 17 nemzeti gyakorlat kapcsolódik, amelyeket Magyarországon, Romániában és Bulgáriában tartanak 22 részt vevő ország összesen mintegy 25 ezer katonájának részvételével. Az áttelepüléseket követően a katonák elfoglalták szálláshelyüket, berendezték munkahelyüket, felkészültek a parancsnokságtól érkező feladatok sikeres és gyors teljesítésére. Az elkövetkező hetek munkája során a különböző nemzetek katonáinak lehetőségük nyílik tudásuk közös alkalmazására és az eddig megszerzett tapasztalatok cseréjére. A többhetes gyakorlat célja a részt vevő nemzetek együttműködésének továbbfejlesztése, illetve a hibrid hadviselés során várható feladatokra történő felkészülés. A közel háromezer katona több száz járművet használ majd a napokban a bakonyi lő- és gyakorlótéren.
Ruszin Romulusz dandártábornok, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka a Honvéd Vezérkar főnöke és az MH Összhaderőnemi Parancsnokság vezetője nevében köszöntötte a gyakorlaton részt vevő nemzetek katonáit. A tábornok beszédében hangsúlyozta: számos misszióban dolgoztak már együtt az itt jelen lévő nemzetek, ezért a gyakorlat kiválóan alkalmas arra is, hogy felfrissüljenek a közösen alkalmazott harcászati módszerek.


Kapcsolódó Cikkek