EUR: 352,44 Ft
CHF: 330,78 Ft
2020. július 02., csütörtök
Ottó

Belföld

Ne bántsd! Óriási, de ártalmatlan a tőrösdarázs

Óriási botrány kerekedett egy alaptalan pánikreakcióból. Mindez oda vezetett, hogy a Városligetben tőrösdarazsak hadát pusztították el. Egy méhész tette meg az ügyben a feljelentést. Ez a gyönyörű rovar ugyanis azon túl, hogy védett, az emberre nem támad, sőt rendkívül hasznos.

Az emberi butaság, a hozzá nem értés rengeteg kárt okoz bolygónkon. Olyasmitől is félünk, pánikba esünk, amitől nem kéne. Sokan még nem is hallottak nem csak hazánk, de Európa legnagyobb darázsfajáról, az óriás tőrösdarázsról, amely főként kontinensünk déli felén található meg. Sárga fejű nősténye a 40 mm-t is elérheti, a fekete fejű hím azonban kisebb (20 mm-). Homloka piros, potrohán négy sárga folt van, teste fekete. Lábai tüskések, szárnyai füstösek.


Petéit a lemezescsápúak lárváiba helyezi. Kifinomult érzékszerveivel pontosan megtalálja célpontját, a korhadt, például az orrszarvúbogár lárváinak ideális táplálékot jelentő tölgyfa kérgében tojócsövével átszúrja a háncs-, illetve farészt, az áldozat mozgásért felelős idegcsomóját lebénítja, így biztosítva táplálékot fejlődő utódjainak.

Fotó: Orbán Zoltán
Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület


Mostanában már javában számíthatunk a termetes tőrösdarazsak feltűnésére amint a kertek, parkok gyepén, egy korhadó fa közelében, a komposztnál keringenek, akár nagy tömegben is. Fontos tudni, hogy ezek a félelmetesnek tűnő állatok az emberekre, a társ- és háziállatokra teljesen ártalmatlanok, ugyanakkor segítenek kordában tartani például a cserebogár-szaporulatot is.

– Ezek a rovarok nem tévesztendőek össze a családi közösségekben élő, a ház körül gyakori és valóban agresszív, jellegzetes fekete-sárga mintázatukkal jól elkülöníthető társas darazsakkal – mondta a Lokálnak Orbán Zoltán. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője szerint a tőrös darazsak is rendelkeznek fullánkkal, ezt azonban – hacsak nem fogjuk meg őket –  nem ellenünk használják.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület a következőket írja róluk: elképesztő érzékeléssel derítik fel a talajban, fában megbúvó lárvákat, hogy a faanyagon keresztül, vagy magukat a talajba ásva a nagytermetű lárvát a mozgató idegdúcába szúrva megbénítsák, majd belepetézzenek, a kikelő lárvájuk pedig belülről fogyasztja el a még élő pajort. A tőrösdarazsak éppen ezért nélkülözhetetlen elemei a kiskert, park, az ültetvény vegyszermentes, biológiai alapú rovarok elleni védelmének.

Irtásuk nem csak jól felfogott érdekeink és ártalmatlanságuk miatt értelmetlen és önsorsrontó, de azért is, mert az óriás tőrösdarázs védett, természetvédelmi értéke 50 ezer forint. Elpusztításukkal éppen ezért akár több éves börtönbüntetést is kockáztat az elkövető. A tudatlanság és a hozzá nem értés sajnos egy éve, 2016 júniusában is számos ilyen állat pusztulását okozta a fővárosban, amikor egy rovarirtó tömegesen ölt meg tőrös darazsakat a Városligetben.

– Ezek az állatok magányosan élnek, nem cselekednek csoportosan, ezért nem is agresszívek. Számukra mi emberek csupán kikerülendő akadályok vagyunk – fogalmazott a Lokálnak Orbán Zoltán. A szakember szerint a többi darázsfaj az evolúció folyamán úgy alakult ki, hogy mérgükkel fájdalmat okoznak. Ezzel szemben a tőrös darazsak fullánkjának behatolása a bőrbe mindössze olyan érzés, mintha egy gombostűvel szúrnánk meg magunkat. Mérge annyira enyhe, hogy emlősöknél nem is igazán hat a fájdalom receptorokra.

Szintén élnek alaptalan félelmek az emberekben a mezei poloskával kapcsolatban. Tény, hogy rendkívül kellemetlen, amikor szúnyogháló híján megszállják a lakásokat a nyáron nyitva hagyott ablakokon keresztül, ám nem ártanak nekünk. Nem csípnek és betegségeket sem terjesztenek.

Sokan ott követnek el hibát velük kapcsolatban, amikor leütik, agyonnyomják őket, ilyenkor pedig ezek az állatok irtózatos bűzt árasztanak magukból. Mivel a lakás nem természetes közege, attól sem kell tartani, hogy elszaporodna.

Ezzel szemben sajnos az utóbbi időben több olyan faj is megjelent Magyarországon, melyek károkozása jelentős. Ilyen például a zöld vándorpoloska. Feltételezések szerint Etiópiából származik, ahonnan a zöldségek és gyümölcsök kereskedelme folytán, illetve az éghajlatváltozás eredményeképpen terjedt el világszerte.

Forrás: wikipédia

Magyarországon 2002-ben találtak először példányokat, az utóbbi forró nyarú években pedig már annyira elszaporodott, hogy helyenként jelentős kárt okoz a zöldségfélékben és dísznövényekben. Importált zöldségekkel és gyümölcsökkel kerülhetett hozzánk. Elszaporodásának kedvez egyre melegedő éghajlatunk. Jelenleg nem ismert, hogy lenne természetes ellensége, vész esetén ugyanis bűzmirigyeiből erős szagú, kellemetlen illatanyagokat választ ki, így a rovarevő ragadozók elkerülik. 2005-2006-ban Budatétényben, 2007 júliusának végén Budapesten a Múzeumkertben jelent meg tömegesen.

A másik ilyen bogár, a harlekinkatica. Magyarországon 2008 februárjában találták először, s mára igen elterjedt. A kétpettyes katicához hasonlóan a fák lombkoronájában él, ezért erre a fajra különösen nagy veszélyt jelent.

Forrás: wikipédia

A harlekinkaticát eredetileg a környezetkímélő technológiájú biológiai növényvédelemben való alkalmazás céljával telepítették be Észak-Amerika majd később Európa több államába, figyelembe véve az eredeti élőhelyén tapasztalt rendkívül jó tulajdonságait, főleg azt, hogy igen hatékonyan pusztítja a levéltetveket. Ilyen alkalmazása évtizedeken keresztül sikertörténetnek tűnt, és mivel az Amerikába telepített harlekinek eredményesen segítették a mezőgazdasági kártevők elleni harcot, mind több helyen meghonosították őket. Az Egyesült Államokban az első kivadult populációt 1988-ban fedezték fel, ám ezt követően alig két évtized alatt az USA leggyakoribb katicafaja lett, kiszorítva az őshonos fajokat. Nyugat-Európában a 80-as évek elején indult meg a harlekinkatica kísérleti felhasználása és telepítése. Kontrollálatlan terjedése 2002-től kezdve rohamos: azóta Európa olyan országaiban is megtelepedett, ahol azelőtt soha nem fordult elő.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek