EUR: 322,40 Ft
CHF: 287,54 Ft
2019. június 18., kedd
Arnold, Levente

Egyéb Szolnok

Negyed évszázad játék

Huszonöt év és tizenhat lemez – ezzel a két számmal is lehetne jellemezni a Quimby-életművet, azonban a zenekar negyedszázados pályafutása ennél többet mond. Az egyéni hangot megtalálni és megtartani. Talán ez a két tulajdonság az, ami felismerhetővé tesz egy zenekart, és a legtöbben abba buknak bele, hogy elveszítik azt, vagy rá sem találnak. A csapat legutóbb szombaton, a RepTárban adott koncertet, ennek apropóján válthattunk pár szót az együttes frontemberével.

Kiss Tibi azt mondta a fentebb felvetett problémára, hogy manapság pont az a legfőbb baj, ha egy művész az életművét nem a saját kiteljesedésének, hanem a profitnak szenteli. Sajnos az utóbbi időben számtalan példát lehet látni arra, hogy valaki stílust változtat, mert a zeneipar más trendet diktál, így viszont pont az egyéniség vész el. Kiss Tibi szerint ők ilyesmire alkalmatlanok, hiszen, ahogy fogalmazott: ezt csak szívből lehet csinálni, és soha nem fordult meg a fejükben, hogy bárki kedvéért bármin is módosítsanak. Ráadásul a hazai piac se túlságosan nagy, így az énekes véleménye szerint aki a haszonszerzés révén akar felkerülni a „palettára”, az inkább ne is foglalkozzon művészettel Magyarországon.


Mert ami változás volt is a zenekar életében, azt is ők maguk alakították. Ennek egyik megtestesülése, hogy kezdetben angolul írták a dalokat, hiszen a banda által példának tekintett zenekarok is ezt a nyelvet használták, és nekik is így volt alapvető. Kiss Tibi szerint sokkal inkább az volt a tudatos választás, hogy magyarul írjanak számokat, mert ahogy megteremtődött az itthoni Quimby-rajongótábor, úgy merült fel egyre inkább az igény a zenekar részéről, hogy anyanyelven játsszon, hiszen fontos volt kialakítani az intimitást a hazai publikummal.

A Quimby alapítása óta eltelt huszonöt év, most pedig az Üzenet nincs című dalukhoz jelent meg egy formabontó klip. A Jónás jelenései című új lemez kapcsán Kiss Tibi azt mondta, hogy a csapat megpróbálta „meghatározni”, hogy mit is képvisel vizualitásban a Quimby, és ennek szellemében jelenik meg a klipben egy steampunkos, szürreális vonal. Természetesen ez nem megy a régi értékek rovására, hiszen az együttes nyelvét továbbra is azok fogják megérteni, akik érzékenyek a szimbólumok világára.


A zenekar 25 éve tartó pályája és az év koncertjének választott Micsodaország jubileumi fellépés pedig akár azt is mondathatja velünk, hogy a Quimby is a hazai zenei élet egyik szimbóluma lett

Kapcsolódó Cikkek

 • Légy szíves! Légy színes!

  Légy szíves! Légy színes!

  Nem mindennapi kiállítás nyílt a Zsókavár Galériában, ahol a kerületben található Értelmi Fogyatékosok Napközi Otthonának MásKépp Műhelyében alkotók műveit tekinthetik meg.

 • Hendrix-műsor Tátraival

  Hendrix-műsor Tátraival

  A hejőcsabai Gárdonyi Parkban, varázslatos környezetében, június 28-án lehet majd egy különleges zenei csemegét nézni-hallgatni.

 • GasztroSopron Bortúra

  GasztroSopron Bortúra

  GasztroSopron Bortúra címen várnak mindenkit egy egész várost behálózó bortúrára, ahol 11 helyszínen 11 soproni és 11 nem soproni borásszal találkozhatnak a résztvevők június 15-én 14 és 22 óra között.