EUR: 325,42 Ft
CHF: 293,38 Ft
2019. július 16., kedd
Valter

Egyéb Győr

Negyed évszázados a Barokk Esküvő

Jubileumi eseményre várják az idei Barok Esküvő násznépét: augusztus 11–13. között 25. alkalommal rendezik meg a múltidéző fesztivált a győri Belvárosban. Nemrég bemutatták a szerencsés párt, amely több ezer fő előtt mondja ki a boldogító igent.

– Hamarosan kezdődik a 25. Barokk Esküvő, a város egyik emblematikus rendezvénye, amely határokon túlra is elvitte Győr hírnevét az elmúlt évek során kezdte köszöntőjét Borkai Zsolt polgármester, majd kiemelte, hogy a fesztiválhoz tökéletes díszletet ad Magyarország műemlékekben harmadik leggazdagabb városa, azon belül is a barokk Belváros. Hangsúlyozta, külön öröm, hogy minden évben vannak párok, akik szívesen házasodnak a különleges körülmények között.


Borkai Zsolt polgármester és az idei barokk pár
Fotó: O. Jakócs Péter

A szervező Győri Művészeti és Fesztiválközpont igazgatója, Tóthné dr. Kardos Krisztina elmondta, hogy 1993-ben rendezték meg először ezt a múltidéző fesztivált, amely országosan egyedülálló módon jeleníti meg a XVI–XVIII. század kultúrtörténetét. A jelmezes felvonulásra óriási az érdeklődés, csaknem 160 barokk ruhába bújt emberrel találkozhatunk szerte a Belvárosban.

Büszkék vagyunk rá, hogy 2017-ben a Győr-Moson-Sopron Megyei Értéktár Bizottság a megyei értékek, azaz „megyerikumok” közé választotta a Barokk Esküvőt. A 25. eseményre a hagyományos programok mellett számos újdonsággal készülünk  hangsúlyozta az igazgató.


A Széchenyi téren korabeli, kézműves játszótérrel várják a kisebbeket, lesz operaflasmob fiatal művészek előadásában, sötétedés után pedig barokk árnyjáték elevenedik meg a Czuczor Gergely Bencés Gimnázium falán. Az Apátúr-ház udvarában, a kertmoziban vasárnap 20 órától a számos kitüntetéssel elismert Amadeus című filmet vetítik. Háromszor indítanak ingyenes városnéző sétát is a barokk jegyében, valamint angyalkeresésre is invitálják azokat, akik más szemmel is végigjárnák a várost.

Örök emlék lesz, az egyszer biztos!
Fotó: O. Jakócs Péter

A programsorozat idén is jelmezes felvonulással és szerenáddal kezdődik pénteken. Szombaton és vasárnap az említett elemeken túl lesz kézművesvásár, hagyományőrző bemutatók, színházi előadások, toronyzene, tánc, és nyitva áll a rémségek pincéje. Az esemény csúcspontja természetesen a díszes esküvő lesz szombaton 20 órakor a Dunakapu téren, amelyet többek között felvonulás előz meg, és barokk táncmulatság követ, a Széchenyi téren pedig Sebestyén Márta Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas népdalénekes lép fel.

A rendezvény megálmodója, Keglovich Ferencné a kezdetekre visszaemlékezve elmondta, évről évre egyre nagyobb és híresebb lett a fesztivál. Az első esküvőt még a Zichy-palotában tartották, néhány száz fős násznéppel. Az érdeklődés az elmúlt évtizedekben a sokszorosára nőtt.

A sajtótájékoztatón kiderült, a jegyeseket tavasszal választották ki: idén Nagy Anikó és Hangya Csaba mondják ki a boldogító igent a barokk főúri ceremónián.

Kapcsolódó Cikkek

 • Az EP-választás után tovább erősödhet Magyarország

  Az EP-választás után tovább erősödhet Magyarország

  Az európai parlamenti választás után életbe lépő intézkedések és elfogadott törvények jó alapot adnak Magyarország további erősödéséhez – mondta a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára hétfői sajtótájékoztatóján, Budapesten.

 • Túl szexi lány

  Túl szexi lány

  Hatodik alkalommal rendezték meg a Besenyszögi Városnapot a Fecskelyuki Sportpályán. A rendezvény egész napos kikapcsolódást nyújtott a látogatóknak: számtalan előadás, népdalkör, táncosok, freestyle foci show, mulatós műsor, zenés tűzijáték, tűzugrás és természetesen koncertek is várták a fiatalokat és időseket egyaránt.

 • Nemzetközi vizekre evez a Miskolci Egyetem robotja

  Nemzetközi vizekre evez a Miskolci Egyetem robotja

  Külföldi piacokra is eljuthat az a víz alatti robot, amelyet a Miskolci Egyetem vezetésével nemzetközi csapat fejlesztett az uniós támogatású, Horizont 2020-as UNEXMIN (Underwater Explorer for flooded Mines) projekt keretében.