2020. július 08., szerda
Ellák

Egyéb IX.kerület

Nem elég gyógyszert adni a betegeknek az onkológián!

Esterházy Péterről elnevezett emlékparkot avattak fel a rákban elhunyt író tiszteletére a Nagyvárad téren található Egyesített Szent István és Szent László Kórház új onkológiai centruma mellett. Az onkológia több mint ötven kortárs képzőművész felajánlása révén egyedi kiállítási helyszínné változott.

Prof. dr. Bodoky György a betegek jobb körülményeket érdemeltek, ezt most már tudják számukra biztosítani (Fotó: B. Papp László)

Amíg az épületet a közelmúltban állami forrásokból újították fel, a széles körű civil összefogással megvalósult fejlesztések azt szolgálják, hogy emberibb, barátságosabb, kényelmesebb környezet fogadhassa a kezelésre érkezőket és hozzátartozóikat.
– Sokáig nagyon rossz körülmények között fogadtuk a betegeinket, a kórtermek állapota óriási kontrasztban volt az onkológián folyó, nemzetközileg is elismert szakmai és tudományos munkával. Ha valaki belépett a korábbi, elöregedett épületbe, biztosan nem az volt az első gondolata, hogy jó kezekbe került – ismerte el prof. dr. Bodoky György centrumvezető főorvos. – A betegeink jobb körülményeket érdemeltek, ezt most már biztosítani tudjuk számukra.


Dés László játszott az emlékpark átadóján (Fotó: B. Papp László)

Az onkológiáról

A Szent László Kórház onkológiáját 1998-ban alapították, de az osztály tevékenysége jóval túlmutat a kórház falain. Az osztályra, az ambulanciára és a végstádiumú betegeket gondozó hospice-részlegre is az egész országból érkeznek rákkal küzdő páciensek. Több mint száztíz klinikai gyógyszervizsgálatnak volt eddig részese a centrum, a munkatársak publikációs jegyzéke pedig közel félezer cikket számlál, amelyek hazai és külföldi tudományos folyóiratokban jelentek meg.  A centrumhoz tartozik a kórház területén működő Tűzmadár Ház is, ahol a betegeknek tréningeket, programokat szerveznek, pszichológiai, dietetikai és gyógytorna-foglalkozásokat biztosítanak.

A 38 ágyas fekvőbetegosztály és az ambulancia egy épületbe költözésével gördülékenyebb lett a betegellátás, és javultak az orvosok és ápolók munkafeltételei is. Világos kórtermeket és kezelőket alakítottak ki, a betegeknek ingyenesen biztosítanak internetes hozzáférést és táblagépeket a kezelések idejére.
Esterházy Péter írót is az onkológiai centrumban kezelték.

Esterházy Péter

 

 

 

 

 

Amikor kiderült hasnyálmirigyrákja, rögtön egyértelművé vált, hogy betegsége előrehaladott stádiumban van, a folyamat lassítható, de megállíthatatlan. Az író nem titkolta betegségét, könyvet is írt róla. A kezelések során Esterházy Péter és családtagjai megismerték a centrumot támogató betegszervezet és az alapítványok szerteágazó munkáját is, ezért az író halálát követően azt kérték: gyászolói, tisztelői ne vigyenek virágot a temetésre, abból inkább a betegeket támogassák. Az adományokból alakították ki a centrum melletti emlékparkot, hogy az onkológia környezetét is barátságosabbá tegyék. Az emlékpark felavatásán Dés László zenélt, ezzel idézte meg egykori barátja emlékét.


Kapcsolódó Cikkek