EUR: 352,69 Ft
CHF: 331,75 Ft
2020. július 11., szombat
Nóra, Lili

Külföld

Nem látják szívesen Hollandiában a török kormány tagjait

Tugrul Türkes, a török diaszpóráért felelős miniszterelnök-helyettes vagy a török kormány más tagjainak hollandiai látogatása “nem kívánatos”, tekintettel a két ország kétoldalú kapcsolatainak jelenlegi helyzetére – adta értésre a holland kormány pénteken kiadott nyilatkozatában.

Hozzátette: a pénteki döntés a márciusi események “természetes következménye”.


Hollandia és Törökország között márciusban diplomáciai vitát okozott, hogy a holland hatóságok nem engedték meg két török miniszternek, hogy Rotterdamban részt vegyenek az elnöki rendszer bevezetéséről döntő, április 16-i török népszavazással kapcsolatos kampányrendezvényen.

Ezt követően Ömer Celik európai uniós ügyekért felelős török miniszter kijelentette, biztosan lesznek Hollandiát érintő török szankciók.

Tugrul Türkes július közepén, a török kisebbség vendégeként látogatna Hollandiába, a tavaly nyári katonai puccskísérlet megakadályozásának egyéves évfordulóján.

A német szövetségi kormány is korlátozó intézkedésekről döntött múlt héten. Bejelentették, nem engedélyezik Recep Tayyip Erdogan török államfőnek, hogy tömegrendezvényt tartson Németországban, ahová a pénteken kezdődött, hamburgi G20-csúcstalálkozó alkalmából látogat el.

A tavaly 2016. július 15-án végrehajtott – sikertelen – katonai puccskísérletben török források szerint 246-an vesztették életüket: 179 civil, 62 rendőr és 5 katona.

A török kormány a puccskísérletet követően rendkívüli állapotot vezetett be az országban és azóta is keményen fellép a terrorszervezeteknek tekintett csoportok ellen. Az elmúlt 11 hónapban nagyjából 50 ezer embert helyeztek előzetes letartóztatásba, és körülbelül 150 ezer ember ellen indult eljárás, köztük katonák, rendőrök, bírák, ügyészek, egyetemi tanárok, üzletemberek, újságírók és minisztériumi alkalmazottak ellen. Mindemellett több mint 100 ezer embert elbocsátottak vagy felfüggesztettek állásából.

Kapcsolódó Cikkek

  • Kína helyett Indiában fogják gyártani az iPhone-t

    Kína helyett Indiában fogják gyártani az iPhone-t

    Az Apple beszállítója, a tajvani Foxconn egymilliárd dolláros beruházással bővíti az Apple számára iPhone-készülékeket összeszerelő indiai üzemét annak érdekében, hogy oda telepítse át kínai gyártását.

  • Majommunka-mentesek lesznek a thaiföldi kókuszdiók!

    Majommunka-mentesek lesznek a thaiföldi kókuszdiók!

    Majommunka-mentességet igazoló címkével kell ellátni Thaiföldön a kereskedelmi forgalomba kerülő kókuszdiót a jövőben, miután állatvédők a makákók kizsákmányolásával vádolták meg a helyi kókuszipart, és egyes amerikai, brit és holland áruházláncok levették polcaikról a thaiföldi kókuszdiót.