2020. január 24., péntek
Timót

Belföld

Nem lehet kihallgatni, Abháziában gyógykezelik a Jobbikos Kovács Bélát

Kovács Bélát, vagy ahogyan a médiában emlegetik, KGBélát szint biztos, hogy nem fogják tudni meghallgatni a magyar hatóságok az ellene költségvetési csalás miatt indult ügyben, mert Abháziában gyógykezelik. – tudta meg a Magyar Idők.

A szakadár országból még nemzetközi körözéssel sem lehet hazahozni a Jobbik EP-képviselőjét, így szinte biztos, hogy nem fogják tudni meghallgatni a magyar hatóságok az ellene költségvetési csalás miatt indult ügyben. A lap úgy tudja, hogy Kovács Bélát, a Jobbik kémkedéssel és költségvetési csalással gyanúsított európai parlamenti képviselőjét Abházia fővárosában, Szuhumiban gyógykezelik.


A politikust a Központi Nyomozó Főügyészségen (KNYF) költségvetési csalási ügyben gyanúsítottként hallgatnák ki. Simon Richárd, a KNYF helyettes szóvivője elmondta, hogy Kovács Béla eddig még nem vette át a lakcímére küldött idézését.

Abházia tisztázatlan státuszú terület a Kaukázusban. 1992 óta de facto független állam, azonban függetlenségét csak Oroszország, Nicaragua, Venezuela, Tuvalu, Vanuatu és Nauru, valamint a szintén vitatott Dnyeszter Menti Köztársaság, Dél-Oszétia és Hegyi-Karabah ismeri el. A többi állam Grúzia részének tekinti. A Nyugat-Kaukázus déli oldalán fekszik. Északról az Oroszországi Föderáció (a Krasznodari határterület és Karacsáj-Cserkeszföld) délkeletről Grúzia, délnyugatról a Fekete-tenger határolja. Legmagasabb pontja a Dombaj Ulgen (4046 m). Fő folyói a Kodori és a Bzib.  Abháziában van a világ ismert legmélyebb barlangja, a Krubera-Voronya barlang.


A magyar külügyi tárca konzuli szolgálata Abháziát a nem javasolt, valamint fokozott biztonsági kockázatot rejtő utazási térségek kategóriájába sorolta. Az szinte biztos, hogy valamilyen segítséggel jutott be az országba a kémkedéssel gyanúsított Kovács Béla, ugyanis a térséget jól ismerő forrásaink szerint önállóan szinte reménytelen egy ilyen vállalkozás.

A képviselő mentelmi jogát egy másik ügyben már felfüggesztette az uniós parlament 2015 októberében, miután Kovács egy jelenleg is aktív, egykori KGB-ügynökkel kapcsolatos nyomozás során az Alkotmányvédelmi Hivatal látókörébe került. A polgári elhárítás figyelmét az keltette fel, hogy rendszeresen találkozott konspiratív módon orosz diplomatákkal, és havi rendszerességgel látogatott Moszkvába.

Frissítés:

Kovács Béla életjelent adott magáról, amiből kiderül, hogy a Jobbik kémkedéssel és költségvetési csalással gyanúsított európai parlamenti képviselője jelenleg Brüsszelben tartózkodik.

– Való igaz, hogy egészségügyi problémáim miatt nem tudtam elmenni az előző ügyészségi meghallgatásra, de július 19-én feltétlenül otthon leszek Magyarországon, és állok a hatóságok rendelkezésére – írta közleményében Kovács Béla.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek