EUR: 336,86 Ft
CHF: 314,70 Ft
2020. január 23., csütörtök
Rajmund, Zelma

Külföld

Nem lesz veszélyeztetett világörökségi helyszín a Nagy-korallzátony

Idén sem kerül a veszélyeztetett világörökségi helyszínek közé az ausztráliai Nagy-korallzátony az UNESCO jelenleg Krakkóban ülésező világörökségi bizottságának friss döntése értelmében, ugyanakkor a testület “komoly aggodalmát” fejezte ki a világ legnagyobb koralltelepének egészségi állapotát illetően, és a terület vízminőségének javítására szólította fel Ausztráliát.

“Minden lehetséges lépést megteszünk azért, hogy biztosítsuk a világ ezen csodájának fennmaradását és egészségét a következő nemzedékek számára is” – fogalmazott Josh Frydenberg, ausztrál energiaügyi miniszter az Australian Broadcasting Corporation Radio-nak adott interjújában.


Az ausztráliai Nagy-korallzátony állapota és kezelése miatt heves bírálatok érik Ausztráliát, miközben a világ legnagyobb korallzátonya történelme legsúlyosabb fehéredését éli át. A fehéredés oka a kutatók szerint elsősorban a klímaváltozás és ezzel összefüggésben az óceánok felmelegedése, de komoly kockázatot jelentenek a tengervízbe jutó mezőgazdasági és ipari szennyező anyagok, a part menti települések fejlesztése és az illegális halászat is.

Szakértők nemrég megállapították, hogy 56 milliárd ausztrál dollárt ér a Nagy-korallzátony és kulcsfontosságú szerepet játszik Ausztrália gazdaságának támogatásában.


Ausztrália ígértet tett ugyan a klímaváltozás okozta problémák kezelésére, ám ezt megkérdőjelezi elkötelezettsége a fosszilis tüzelőanyagok iránt. A szén az ország második legjelentősebb exportcikke és a kormány támogatja az Adani Enterprises indiai vállalat új szénbányájának megépítését, ahonnan több millió tonnányi szenet szállítanának hajókon a Nagy-korallzátony területén keresztül. Ezen kívül a vállalat – a korallzátonyhoz közeli – Abbot Point-i szénszállító kikötőjét is bővíteni kellene a megnövekedett forgalom miatt.

A természetvédők szerint a munkálatok során nagy mennyiségű hulladék kerülne a zátony területére, károsítva az ottani ökoszisztémát. “A veszélyeztetett világörökségi helyszínek közé kerülés, bármennyire is tragikus lenne, jóval realisztikusabb képet adna a korallzátony jelenlegi állapotáról és legalább rákényszerítené a szövetségi kormányt a klímaváltozás következményeinek kezelésére” – jegyezte meg a Greenpeace Australia Pacific munkatársa.

Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) világörökségi bizottsága annak ellenére, hogy támogatja Ausztráliának a korallzátony megóvására irányuló terveit, “komoly aggodalmát” fejezte ki a koralltelep egészségi állapota miatt.

A testület a vízminőség javítására irányuló erőfeszítések fontosságát hangsúlyozta, ami “alapvető fontosságú a terület ellenálló képességének” megőrzése szempontjából.

Kapcsolódó Cikkek