EUR: 304,76 Ft
CHF: 273,00 Ft
2017. július 26., szerda
Anna, Anikó

Külföld

Németországban 90 ezer menedékkérőt regisztráltak az első fél évben

Mintegy 90 ezer újonnan érkező menedékkérőt regisztráltak Németországban 2017 első fél évében a szövetségi belügyminisztérium pénteki adatai szerint.

A tárca közleménye szerint a január-júniusi időszakban 90 389 menedékkérőt regisztráltak.

Kiemelték, hogy egy évvel korábban, 2016 első fél évében még nagyjából kétszer, 2015 első hat hónapjában pedig nyolcszor ennyi menedékkérő érkezett Németországba.

A legnagyobb csoportokat továbbra is a szíriaiak, az irakiak és az afganisztániak alkotják mintegy 22 000, 9000 és 6000 fővel.

A szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatalhoz (BAMF) hat hónap alatt 111 600 menedékjogi kérelmet nyújtottak be, ami 72 százalékos csökkenés éves összevetésben. A hivatal ügyhátraléka is jelentősen csökkent, június végén 146 500 kérelem várt elbírálásra, szemben az év elején nyilvántartott 433 700 elfekvő kérelemmel.

A BAMF a vizsgált időszakban 408 100 menedékjogi kérelmet bírált el, ez 44 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest. Menekültstátuszt vagy hosszabb távú tartózkodásra feljogosító más menedékjogi státuszt a kérelmezők 38 százaléka kapott. A kérelmezők további 7 százaléka ugyan nem kapott menedékjogot, de különböző okok – például betegség – miatt átmenetileg maradhat az országban.

A kérelmek 39 százalékát elutasították, 16 százaléka pedig a más módon rendezett ügyek kategóriájába került. Ide tartoznak a döntés előtt visszavont kérelmek és az uniós – úgynevezett dublini – menekültügyi rendszer keretében más uniós tagországnak átadott menedékkérők ügyei.

A szövetségi belügyminisztérium szóvivője, Tobias Plate a menekültügyi statisztikával kapcsolatban elmondta, hogy Németországot egyelőre kevéssé érinti, hogy növekedik az EU területére Észak-Afrikából a Földközi-tengeren keresztül érkező menedékkérők száma. A fejlemény ugyan Németországban is érezhető, de a többség más migrációs útvonalon érkezik – tette hozzá.

Kapcsolódó Cikkek

 • Prága szerint a kvótarendszer működésképtelen

  Prága szerint a kvótarendszer működésképtelen

  A cseh kormány ismételten felhívja a figyelmet arra, hogy a kvótarendszer működésképtelen – ezekkel a szavakkal reagált Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök szerdán arra, hogy az Európai Bizottság újabb szakaszba léptette az uniós menekültkvótákról szóló döntés elutasítása miatt júniusban Magyarország, Lengyelország és Csehország ellen megindított kötelezettségszegési eljárást.

 • 2019-ben érkezik a Wonder Woman folytatása

  2019-ben érkezik a Wonder Woman folytatása

  Diana, az amazonok hercegnője karácsonyi ajándékot hoz a közönségnek 2019-ben: a Warner Bros. filmstúdió bejelentette, hogy a Wonder Woman folytatása két és fél év múlva debütál a mozikban – számolt be róla a Deadline.

 • Varsó visszautasítja a brüsszeli “zsarolást”

  Varsó visszautasítja a brüsszeli “zsarolást”

  Varsó nem fogadja el “az uniós hivatalnokok semmiféle zsarolását”, különösen ha nem tényeken alapszik – jelentette ki az Európai Bizottság bejelentéseire reagálva szerdán Rafal Bochenek, a lengyel kormány szóvivője.