2019. július 16., kedd
Valter

Külföld

Nemzetközi segítséget kér a német kormány

Nemzetközi segítséget kér a német kormány a hamburgi G20-csúcs alatt történt zavargások felelőseinek felkutatásához és felelősségre vonásához. Kedden megjelent adatok szerint a hét végén tartott tanácskozás megzavarására erőszakkal törekvő tüntetők legkevesebb 13 országból gyűltek össze az észak-németországi nagyvárosba.

A Berliner Morgenpost című lap beszámolója szerint Heiko Maas igazságügyi miniszter megkérte európai uniós kollégáit, hogy kezeljék elsőbbséggel a német jogsegélykérelmeket és gondoskodjanak a német igazságügyi hatóságok által kiadott európai elfogatóparancsok gyors végrehajtásáról.


Minisztertársainak írt levelében kiemelte, hogy a hét végi zavargásokról készült fényképek és videófelvételek elemzéséhez is szükséges az uniós partnerek támogatása, mert az erőszakos akciókban több száz külföldi vett részt.

Nemcsak a hamburgi bűncselekmények elkövetőinek felelősségre vonásáról van szó, hanem a megelőzéséről is. Az együttműködést olyan módon kell továbbfejleszteni, hogy a következő csúcstalálkozó helyszínére már ne tudjanak lecsapni “az európai zavargásturizmus” résztvevői – írta a szociáldemokrata (SPD) miniszter.


Hozzátette, hogy ezek az emberek és a szélsőséges politikai mozgalmak tagjai mindenekelőtt az internet révén hangolják össze határokon átívelő tevékenységüket, ezért a velük szembeni fellépéshez is nemzetközi összefogás kell. Szervezkedésüket minden országban dokumentálni kellene, és a bizonyítékokat el kellene juttatni az érintett ország hatóságaihoz.

A péntek-szombati csúcstalálkozó alatt történt zavargásokkal összefüggésben kiadtak 51 elfogatóparancsot és őrizetbe vettek 186 embert, köztük 132 német, továbbá 8 francia, 7 olasz, 5 svájci, 4-4 török és orosz, 3 lengyel és 2-2 holland, spanyol és portugál állampolgárt. További 225 embert előállítottak, köztük 67 külföldit, akik 13 különböző országból érkeztek.

A zavargások résztvevőit a többi között súlyos testi sértéssel, rongálással, gyújtogatással gyanúsítják. A hamburgi rendőrségen külön nyomozócsoportot állítottak fel az ügyek feltárására. A város ügyészségének keddi tájékoztatása szerint egy 27 éves német férfit emberölési kísérlettel gyanúsítanak, amiért lézernyalábot irányított egy rendőrségi helikopterre, hogy elvakítsa a pilótát. A pilóta szemsérülést szenvedett.

A zavargásokban csaknem 500 rendőr megsebesült. Ők jutalmat, a műveletben részt vevő több mint húszezer további rendőr pedig 2-3 nap rendkívüli szabadságot kap. Egy sor társadalmi kezdeményezés is indult támogatásukra, például Hamburg új koncertpalotájában az Elbphilarmonie-ban – ahol ünnepi hangversenyt tartottak a Húszaknak – csütörtökön a rendőrök tiszteletére rendeznek hangversenyt. Több hotel ingyen ad szállást a csúcstalálkozóra más tartományokból átvezényelt rendőröknek, hogy elmehessenek a koncertre.

A zavargások károsultjainak megsegítésére a szövetségi kormány és a tartományi rangú Hamburg kormánya létrehoz egy pénzalapot, amelyből az ígéretek szerint gyorsan, a lehető legkevésbé bürokratikus módon adnak támogatást. A károk az első becslések szerint elérik a millió eurós nagyságrendet.

A rendbontások nyomán elkezdődött viták egyik fő témája a hamburgi városvezetés felelőssége. Olaf Scholz SPD-s első polgármester – a tartományi kormány vezetője – ugyan elismerte, hogy nem sikerült teljesíteni a biztonság fenntartásáról szóló ígéreteket, de nem akar lemondani.

“Ezt a győzelmet nem adom meg az erőszakos szélsőségeseknek” – mondta a politikus a Stern című hírmagazinnak.

Hangsúlyozta, hogy téves az az értelmezés, miszerint a jogállam kudarcát és egy törvényen kívüli terület kialakulását jelenti, hogy a rendőrök péntek éjjel több óráig nem hatoltak be a Schanzenviertel nevű városrész azon utcáiba, amelyekben a rendbontók barikádokat emeltek, gyújtogattak és a rendőrökre támadtak.

Mint mondta, “az állam nem mondott csődöt”, és a rendőrség mindent megtett a G20-csúcs biztonságos lebonyolításáért. A Schanzenviertelben azért nem tudták azonnal helyreállítani a rendet, mert nem számoltak annak a bűnözői típusnak a megjelenésével, amelynek képviselői a negyedben dühöngtek. A rendőrségnek gátlástalan, az indulataiknak szabad folyást engedő emberekkel volt dolguk, akik “elképzelhetetlen brutalitással, és a gerilla harcmodorra hasonlító fellépéssel” tevékenykedtek – mondta Olaf Scholz a Stern szerdai számában megjelenő interjúban az előzetesen közölt részletek szerint.

Egy kedden ismertetett reprezentatív felmérés szerint a németek többsége kiáll Hamburg vezetője mellett. A Bild című lapban közölt adatok alapján 58,9 százalék pártolja, hogy Olaf Scholz a hivatalában maradjon, míg 26,4 százalék szerint távoznia kellene.

Kapcsolódó Cikkek

 • Migránsok tombolnak Európában

  Migránsok tombolnak Európában

  Továbbra sem lehet sikeres integrációról beszélni a Nyugat-Európában élő migránsokkal kapcsolatban. Rongálás, épületfoglalás és gyilkosság is szerepel a bevándorlók bűnlajstromán, de a német külügyminiszter továbbra is szétosztaná őket Európában.

 • Ursula von der Leyen meghosszabbítaná a brexit határidejét

  Ursula von der Leyen meghosszabbítaná a brexit határidejét

  Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöki posztjának várományosa, jelenlegi német védelmi miniszter szerint szükség esetén több időt kell biztosítani a Nagy-Britannia uniós tagságának megszűnéséről folytatott tárgyalások folytatásához, akár a Brexit határidejének meghosszabbításával – közölték uniós források hétfőn Brüsszelben.

 • Németh Zsolt: Egyedülálló műfajt teremtett a szabadegyetem

  Németh Zsolt: Egyedülálló műfajt teremtett a szabadegyetem

  Egyedülálló műfajt teremtett az idén 30 éves Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor (Tusványos), amikor ötvözte a szabadegyetemi és a fesztiváljelleget – mondta az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke hétfőn, a rendezvény budapesti sajtótájékoztatóján.