EUR: 353,05 Ft
CHF: 332,23 Ft
2020. július 04., szombat
Ulrik

Egyéb Tatabánya

Népház a bányászok szórakoztatására

A Népház a legnagyobb múlttal rendelkező művelődési intézmény Tatabányán. A bányatársaság korán felismerte, hogy szükség van egy a munkavállalók szórakozását szolgáló intézmény létrehozására. A vállalat 1913-ban kezdte el egy úgynevezett „népház” megépítését, amely 1917-ben nyitotta meg kapuit.

Az épület 750 férőhelyes nagyterme kiválóan alkalmas volt ingyenes színi- és mozielőadások (egyes források szerint 1928-ig 104 némafilmet vetítettek le itt), valamint hangversenyek megtartására – mindemellett művészeti csoportok, színkörök, dalárdák és olvasókörök működését is lehetővé tette. Az iskolai és óvodai pedagógusok a népművelési előadások állandó szereplői voltak, sőt munkaköri kötelességük volt, hogy évente több alkalommal, az általuk kiválasztott témában, előadásokat tartsanak. Az intézmény 1948-ig állt a MÁK Rt. irányítása alatt. 1964-ben alakult meg a helyi amatőr színjátszócsoport, a Bányász Színpad. 1976–1979 között átépítették az épületet, amely a rekonstrukció során új szárnyat kapott – itt egy kamaraszínpadot és egy zenetermet alakítottak ki.


1994-ben vette fel a színház a Jászai Mari nevet, majd 2000. február 24-én, a színésznő születésének 150. évfordulóján kapott helyet az előcsarnokban a névadót ábrázoló bronzszobor, Szabó György alkotása. Az intézmény mostani arculatát 2009-ben nyerte el, ekkor adták át a teljesen felújított épületet.

Kapcsolódó Cikkek

  • Kupa vagy liga?

    Kupa vagy liga?

    Az Atomerőmű KSC Szekszárd jelezte az Európai Kosárlabda Szövetségnek, hogy a következő szezonban az Európa Kupa helyett az Euroligában szeretne indulni.

  • Mehetünk már szaunázni?

    Mehetünk már szaunázni?

    Az országszerte bevezetett enyhítéseknek köszönhetően sorra nyílnak a fürdők, beüzemelik a strandokon a termálmedencéket is és befűtötték a szaunákat.