2019. július 22., hétfő
Magdolna

Egyéb Tatabánya

Népház a bányászok szórakoztatására

A Népház a legnagyobb múlttal rendelkező művelődési intézmény Tatabányán. A bányatársaság korán felismerte, hogy szükség van egy a munkavállalók szórakozását szolgáló intézmény létrehozására. A vállalat 1913-ban kezdte el egy úgynevezett „népház” megépítését, amely 1917-ben nyitotta meg kapuit.

Az épület 750 férőhelyes nagyterme kiválóan alkalmas volt ingyenes színi- és mozielőadások (egyes források szerint 1928-ig 104 némafilmet vetítettek le itt), valamint hangversenyek megtartására – mindemellett művészeti csoportok, színkörök, dalárdák és olvasókörök működését is lehetővé tette. Az iskolai és óvodai pedagógusok a népművelési előadások állandó szereplői voltak, sőt munkaköri kötelességük volt, hogy évente több alkalommal, az általuk kiválasztott témában, előadásokat tartsanak. Az intézmény 1948-ig állt a MÁK Rt. irányítása alatt. 1964-ben alakult meg a helyi amatőr színjátszócsoport, a Bányász Színpad. 1976–1979 között átépítették az épületet, amely a rekonstrukció során új szárnyat kapott – itt egy kamaraszínpadot és egy zenetermet alakítottak ki.


1994-ben vette fel a színház a Jászai Mari nevet, majd 2000. február 24-én, a színésznő születésének 150. évfordulóján kapott helyet az előcsarnokban a névadót ábrázoló bronzszobor, Szabó György alkotása. Az intézmény mostani arculatát 2009-ben nyerte el, ekkor adták át a teljesen felújított épületet.

Kapcsolódó Cikkek

  • A Vodafone felvásárolja a UPC-t

    A Vodafone felvásárolja a UPC-t

    Az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy a Vodafone csoport 18,4 milliárd euróért megvásárolja a Liberty Global német, cseh, román és magyar leányvállalatát, így a UPC Magyarországot is.

  • Pintér Gábor: Ezzel a fejlesztéssel kerületünk betegellátása is javul

    Pintér Gábor: Ezzel a fejlesztéssel kerületünk betegellátása is javul

    Pintér Gábor, a Fidesz–KDNP XV. kerületi frakcióvezetője, kerületünk polgármesterjelöltje és Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere adta át a Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézetben azt az két digitális diagnosztikai eszközt, illetve a hozzájuk tartozó informatikai fejlesztést, amely az Egészséges Budapest Programból nyújtott 280 millió forintos támogatásnak köszönhetően valósult meg.