EUR: 325,20 Ft
CHF: 295,42 Ft
2019. július 22., hétfő
Magdolna

Egyéb Békéscsaba

Nincs pihenés a szakképzési centrumban

Bár a legtöbb iskolában az utolsó csengő után a nyári szünet következik a diákoknak, ez a Békéscsabai Szakképzési Centrum (BSZC) tagintézményeiben nem így van.

Minden évben megrendezik a Kós Károly Kupát
Forrás: Békéscsabai Szakképzési Centrum

Az oktatás ugyanis folytatódik, vagy az iskolák falain belül vagy külső helyszínen, de a gyakorlati képzés mindenképpen a nyári hónapok velejárója. A valódi pihenés így csak július közepén kezdődik. Viszont a felnőttképzések ilyenkor sem állnak le, továbbra is bőven adnak elfoglaltságot a pedagógusoknak.


– A 2016/2017-es tanév egyik legfontosabb feladata, akárcsak a korábbi években, hogy kiváló szakembereket képezzenek a tagintézmények – emelte ki Mucsi Balázs, a BSZC főigazgatója. A második pedig, hogy elegendő számú kiváló szakembert képezzenek. E tekintetben kell még fejlődni, ugyanis most már olyan mértékű a szakemberhiány, hogy nehéz, szinte lehetetlen lépést tartani az igényekkel.

Indultak új szakmák, új szakok is szeptemberben, például a rendészeti ügyintéző, amit rögtön több mint 40 diák kezdett el. Ráadásul olyan sikere van, hogy idén már 140-nél többen jelölték meg ezt a szakot, így komoly válogatót kellett tartania az intézménynek. Az infrastruktúra bővítése, fejlesztése is a tanév egyik kiemelt projektje volt, hiszen a magasabb tanulólétszám ezt szükségessé teszi. Kollégiumot újítottak fel, alakítottak át, hogy még komfortosabban érezhessék magukat a BSZC-be jelentkezők. Összesen két kollégiumot újítottak fel, és körülbelül 250 millió forintból több kisebb fejlesztés is történt a tagintézményekben.


Az új képzések pedig munkahelyeket is teremtenek, Békéscsabán száz fővel nőtt a foglalkoztatottak száma, amióta létrejött a szakképzési centrum. Ráadásul a környékbeli településekről egyre több pedagógus szeretne a centrum közösségéhez tartozni, így a megfelelő szakemberek kiválasztása is nagy kihívást jelent.

Asztalos és ács tanulók alkotásaiból nyílt kiállítás
Forrás: Békéscsabai Szakképzési Centrum

Sikerekben is bővelkedett ez a tanév: nagyon büszke az intézmény Tálas Csabára, a Szent-Györgyi Albert Szakgimnázium és Kollégium igazgatójára, aki Békéscsaba Kiváló Pedagógusa címet kapott, illetve azokra a tanulókra, akik az országos szakmai versenyeken képviselték a tagintézményeket, és igen előkelő eredményekkel tértek haza. A szakmák világbajnokságán például Magyarországot egy BSZC-s diák is képviseli majd.

Végzős tanulókat jutalmaztak a Széchenyi iskolagyűlésén
Forrás: Békéscsabai Szakképzési Centrum

A következő tanév néhány nagyobb feladata is körvonalazódott már, többek között – elnézve a beiskolázási adatokat – szükség lesz az oktatási terület bővítésére, ugyanis néhány képzés kezd túlnőni a BSZC falain, be kell vonniuk egy új épületet is. Erről már folynak is a tárgyalások.

Habár a végzősök már leballagtak, a felnőttképzések nyáron sem állnak le Forrás: Békéscsabai Szakképzési Centrum

Kapcsolódó Cikkek