2020. július 11., szombat
Nóra, Lili

Egyéb Győr

Nyáron is figyeljünk a vízvezetékekre!

Sokan nem gondolnák, de nyáron is érdemes figyelmet fordítani a vízvezetékekre. Hogy elkerülhető legyen a bosszankodás, a Pannon-Víz Zrt. adott tanácsokat.

Célszerű a vízmérőakna fedelét egy léccel kitámasztani, persze úgy, hogy ne legyen balesetveszélyes. Ha jól kiszellőzött az akna, néhány nap múlva érdemes megnézni, nincs-e valahol belső vízelfolyás. Ehhez a házon vagy a lakáson belül minden vízcsapot el kell zárni, és utána figyelni, hogy a vízmérőnk kis kereke nem forog-e. Ha igen, keressük meg a lehetséges okot, és hívjunk szakembert, aki megjavítja a hibát.


Minden évszakban van munka az ivóvíz-hálózattal
Fotó: Marcali Gábor

Ha elutazunk nyaralni, érdemes az aknában is elzárni a vízvezetéket, nehogy meglepetés érjen minket hazaérkezéskor, mondjuk egy csőtörés formájában. Ha megjöttünk, folyassuk ki jól a vízcsapokat, ugyanis a vezetékekben napokig pangó víznek már nincs olyan jó íze. Nagy melegben előfordul, hogy kiszáradnak a csapok alatti bűzelzárók, időnként ezeket is engedjük tele vízzel. Ne feledkezzünk el a padlóösszefolyóról sem. A nyaralóba megérkezve ugyanez a helyzet, miután megérkeztünk, ott is néhány percig folyassuk a vízcsapokat.

A kertészkedők mellett a kertitó-tulajdonosoknak vagy az automata öntözőberendezést használóknak is érdemes mérlegelni és számolni. A képlet egyszerű: minél több olyan vizet használnak, amely nem kerül vissza a szennyvízcsatornába, annál gyorsabban térül meg a vízmérőjük.


A nyári melegben legalább napi két-három liter folyadékot kell fogyasztani, de az aktív életmódot élőknek ennél jóval többre lehet szükségük, hiszen egy erőteljesebb edzéssel akár másfél liternyi is távozhat óránként a szervezetükből. Ajánlatos olyan italokat fogyasztani, amelyek elősegítik az ásványi anyagok pótlását, erre a győri csapvíz is megfelelő.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ezerrel pörög a nyár

    Ezerrel pörög a nyár

    A legtöbb kulturális központ és művelődési ház újranyitott és azon dolgozik gőzerővel, hogy minél hamarabb pótolhassa az elmaradt programokat és még színesebb kínálattal szolgálhassa ki a látogatókat.

  • Akár Bálint gazda emlékdíjasok is lehetünk!

    Akár Bálint gazda emlékdíjasok is lehetünk!

    Július 15-ig meghosszabbították a jelentkezést a Virágos Magyarország elnevezésű versenyre. Ebben az évben a megszokottól eltérően nem települések és önkormányzatok, hanem magánszemélyek pályázatait várják „Legvirágosabb balkon” és „Legvirágosabb előkert” kategóriákban.