2019. július 19., péntek
Emília

Egyéb Győr

Nyáron is figyeljünk a vízvezetékekre!

Sokan nem gondolnák, de nyáron is érdemes figyelmet fordítani a vízvezetékekre. Hogy elkerülhető legyen a bosszankodás, a Pannon-Víz Zrt. adott tanácsokat.

Célszerű a vízmérőakna fedelét egy léccel kitámasztani, persze úgy, hogy ne legyen balesetveszélyes. Ha jól kiszellőzött az akna, néhány nap múlva érdemes megnézni, nincs-e valahol belső vízelfolyás. Ehhez a házon vagy a lakáson belül minden vízcsapot el kell zárni, és utána figyelni, hogy a vízmérőnk kis kereke nem forog-e. Ha igen, keressük meg a lehetséges okot, és hívjunk szakembert, aki megjavítja a hibát.


Minden évszakban van munka az ivóvíz-hálózattal
Fotó: Marcali Gábor

Ha elutazunk nyaralni, érdemes az aknában is elzárni a vízvezetéket, nehogy meglepetés érjen minket hazaérkezéskor, mondjuk egy csőtörés formájában. Ha megjöttünk, folyassuk ki jól a vízcsapokat, ugyanis a vezetékekben napokig pangó víznek már nincs olyan jó íze. Nagy melegben előfordul, hogy kiszáradnak a csapok alatti bűzelzárók, időnként ezeket is engedjük tele vízzel. Ne feledkezzünk el a padlóösszefolyóról sem. A nyaralóba megérkezve ugyanez a helyzet, miután megérkeztünk, ott is néhány percig folyassuk a vízcsapokat.

A kertészkedők mellett a kertitó-tulajdonosoknak vagy az automata öntözőberendezést használóknak is érdemes mérlegelni és számolni. A képlet egyszerű: minél több olyan vizet használnak, amely nem kerül vissza a szennyvízcsatornába, annál gyorsabban térül meg a vízmérőjük.


A nyári melegben legalább napi két-három liter folyadékot kell fogyasztani, de az aktív életmódot élőknek ennél jóval többre lehet szükségük, hiszen egy erőteljesebb edzéssel akár másfél liternyi is távozhat óránként a szervezetükből. Ajánlatos olyan italokat fogyasztani, amelyek elősegítik az ásványi anyagok pótlását, erre a győri csapvíz is megfelelő.

Kapcsolódó Cikkek

 • A Vodafone felvásárolja a UPC-t

  A Vodafone felvásárolja a UPC-t

  Az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy a Vodafone csoport 18,4 milliárd euróért megvásárolja a Liberty Global német, cseh, román és magyar leányvállalatát, így a UPC Magyarországot is.

 • Pintér Gábor: Ezzel a fejlesztéssel kerületünk betegellátása is javul

  Pintér Gábor: Ezzel a fejlesztéssel kerületünk betegellátása is javul

  Pintér Gábor, a Fidesz–KDNP XV. kerületi frakcióvezetője, kerületünk polgármesterjelöltje és Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere adta át a Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézetben azt az két digitális diagnosztikai eszközt, illetve a hozzájuk tartozó informatikai fejlesztést, amely az Egészséges Budapest Programból nyújtott 280 millió forintos támogatásnak köszönhetően valósult meg.

 • A kenyér teremtői

  A kenyér teremtői

  Az 1987-ben újjáalakult Sóshalmi Olvasókör minden évben megemlékezik a régi magyar hagyományokról, így például nyáron az aratási szokásokról is.