EUR: 325,47 Ft
CHF: 294,04 Ft
2019. július 16., kedd
Valter

Külföld

Olasz belügyminiszter: Új befogadási szabályok kellenek

Olaszország a partjaira szállított migránsok létszámcsökkentésén fáradozik a civil szervezetek és a földközi-tengeri Triton európai művelet hajóinak kikötési korlátozásával, és ezért Marco Minniti belügyminiszter hétfői nyilatkozatai szerint kész akár kilépni is a Tritonból.

Marco Minniti bejelentette, hogy a kormány kedden kezdi meg az egyeztetést a Frontex európai határ- és partvédelmi ügynökség varsói székházában a Triton művelet “felülvizsgálatáról”. Róma azt akarja elérni, hogy a Tritonban szolgáló európai hajók ne csak az olaszországi partokra szállítsák a Földközi-tengeren kimentett embereket. Elutasítás esetén kész kilépni a Triton-műveletből.


A Corriere della Sera című napilap emlékeztetett, hogy Olaszország 2014-ben állapodott meg a Frontexszel abban, hogy a nemzetközi vizeken kimentett embereket az olaszországi partokon fogadják be akkor is, ha nem olasz felségjelzésű hajók fedélzetén érkeznek. Málta viszont eközben csak arra kötelezte el magát, hogy kizárólag a saját felségvizein mentett embereket fogadja be.

Ezért cserébe Olaszország jelentős gazdasági-pénzügyi kedvezményekben részesült az Európai Uniótól.


Korábban a kormány tervei között szerepelt a dél-olaszországi kikötők lezárása a civil mentőhajók előtt arra kényszerítve őket, hogy a több száz kilométerrel távolabbi kikötőkig menjenek, Triesztig vagy Genováig. Lapértesülések szerint hasonló terv az is, hogy a déli kikötőket nyitja hagyják a civil szervezetek hajói előtt, de ha nem olasz szervezetről vagy nem olasz felségjelzésű hajóról van szó, akkor a menedékkérőket abba az országba szállítják tovább, ahol a hajót vagy a szervezetet bejegyezték. Ez azonban költséges és nehezen megvalósítható, miután az EU-tagállamok már többször nemet mondtak az Olaszországba érkezők befogadására.

A mentőhajókról zajló vitával egy időben az utóbbi napokban majdnem teljesen leállt a Líbiából Olaszországba tartó migráció. Az olasz hatóságok attól tartanak, hogy a líbiai embercsempész-szervezetek “bosszúból” visszatartják az indulásokat, hogy azután egyszerre indítsanak útnak akár tízezer embert is. Az olasz fegyveres erők egy járőrhajója első alkalommal engedélyt kapott a líbiai hatóságoktól, hogy líbiai vizeken ellenőrizze az embercsempészek hajóinak indulását, valamint a civil hajók tevékenységét is.

Emma Bonino volt olasz külügyminiszter és volt EU-biztos a La Stampának úgy nyilatkozott, Olaszország eddig nem sokat ért el uniós szinten a migráció megoldásában, de nem szabad feladnia. Bonino azt javasolta, hogy a kormány adjon ideiglenes vízumot az Olaszországba érkező menedékkérőknek, hogy tovább tudjanak menni más EU-tagállamokba.

Kapcsolódó Cikkek

  • Von der Leyen: Többet kell tenni az illegális bevándorlás csökkentése érdekében

    Von der Leyen: Többet kell tenni az illegális bevándorlás csökkentése érdekében

    Az Európai Unióban többet kell tenni az illegális bevándorlás csökkentése érdekében, küzdeni kell a szervezett bűnözői csoportok által működtetett embercsempészet ellen, védeni kell a menedékjogot, és támogatni kell a menekülteket például humanitárius folyosók kiépítésével – jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) elnöki posztjának várományosa, jelenlegi német védelmi miniszter Strasbourgban kedden.

  • A nap képe: Majomszeretet

    A nap képe: Majomszeretet

    Nem is olyan régen egy új taggal bővült a sydney-i Taronga állatkert csimpánzcsaládja. A kicsi a Shiba nevet kapta gondozóitól, aki napról napra erősebb, ám még néhány hétre biztosan szüksége van, hogy elszakadjon anyja, Safiri védelmező karjaitól.