2019. július 19., péntek
Emília

Belföld

Orbán: Nem tűrjük az antiszemitizmust

Zéró toleranciát hirdetünk az antiszemitizmussal szemben – jelentette ki Orbán Viktor kormányfő Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel tartott budapesti sajtótájékoztatóján. Netanjahu hozzátette: Magyarország élharcosa azon államoknak, amelyek fellépnek a zsidó állam ellehetetlenítése ellen.

– Benjamin Netanjahu látogatása – izraeli miniszterelnök harminc éve nem járt Magyarországon – új fejezetet nyit a két ország kapcsolatában – hangsúlyozta Orbán Viktor, aki egyben köszönetét fejezte ki Izraelnek, amiért hozzájárult Európa biztonságához, és szólt a jövőbeli gazdasági együttműködésről is – többek között az autóipar területén.


A kormányfő egyetértett az izraeli miniszterelnökkel abban is, hogy határozott politikát kell folytatni az erősödő antiszemitizmus megfékezése érdekében. – Elismerjük Izrael jogát az önvédelemre – jelentette ki Orbán Viktor, hozzátéve: Magyarország is elvárja, hogy elismerjék a jogát ehhez, jelenleg ugyanis az országnak vitái vannak amiatt, hogy nem akar kevert népességet, nem akar engedni a külső befolyásnak.

Rámutatott, Magyarországon jelentős zsidó kisebbség él, és biztonságukat a magyar állam teljes mértékben garantálja. Orbán kívánatosnak nevezte a történelmi visszatekintést is a találkozó keretében, hangsúlyozva: mivel Magyarország mögött nehéz történelmi múlt áll, nyilvánvalóvá kell tenni, hogy hibát, sőt bűnt követett el azzal, hogy a zsidó közösség védelme helyett a nácikkal kollaborált.


– Izrael és Magyarország a múlttal tisztában van, de előretekint, és az ilyen országoké a jövő – mondta Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök. Kiemelte, hogy a találkozón megvitatták azokat az aggályokat, amelyeket a helyi zsidó közösség felvetett, és nagyon fontosnak nevezte azokat a szavakat, amelyeket Orbán Viktor most az antiszemitizmussal kapcsolatban mondott. Közölte: szerdán magyar–izraeli üzleti fórumot tartanak, és a mostani látogatás valódi lendületet adhat a gazdasági kapcsolatoknak.

Kapcsolódó Cikkek