2020. július 16., csütörtök
Valter

Egyéb Zalaegerszeg

Óriási károkat okozott a vihar

A természet megmutatta vad erejét június 29-én: 110 kilométer/órás orkán erejű széllel, jégesővel, alig negyedórás tombolással gyakorlatilag darabokra szedte Zalaegerszeget. Szerencsére személyi sérülés nem történt.

160 esetben riasztották a katasztrófavédelmet a vihar okozta károk miatt. Leszakadt faágak, gyökerestől kidőlt fák, megbontott tetőszerkezetek, beázások, leszakadt vezetékek, törött autók borították el a várost – fogalmazott Cseresznyés Dániel, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. Az extrém időjárás 16 óra után közelítette meg a várost, alig csöpögő esővel, ám szinte azonnal felhőgombába burkolta Zalaegerszeget. Az utcán tartózkodók közül sokan nem számítottak a hirtelen támadt orkán erejű szélre, ami pillanatok alatt földig hajtotta a fák ágait, kukákat repített, redőnyöket, kerítéseket bontott, kerti bútorokat szaggatott szét, sőt a járókelőket, bicikliseket is felborította. Hamarosan leszakadt az ég, cikáztak a villámok, vele együtt érkezett a jégverés is, a tornádószerű szélben képtelenség volt állva maradni. A szóvivő szerint a vihar lecsendesedése után a csatornák nem bírták a hirtelen nagy mennyiségben (körülbelül 15–30 mm) lehullt égi áldást, ezért az autók és a buszok tengelyig, félméternyi vízben evickéltek. A Zalaegerszeghez közeli Barlahidán ugyanebben az időben 54 milliméter csapadék esett egy órán alatt. A Platán soron, a Bíró Márton utcában, a Béke ligetben, a Hevesi Sándor Színház tetőszerkezetében, a Göcsej úton, valamint a Kertvárosban okozta a legtöbb kárt az időjárás. A környező településeken közel kétezer háztartásban sokáig nem volt áramszolgáltatás.


Fákat döntött
Fotó: Inhof András

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Törölték a 38. Tour de Hongrie zalai szakaszát is!

A verseny szervezői szerencsére időben, még a vihar előtt, Sümeg közelében megállította a versenybíróság, féltáv után törölték az útvonalat, elképzelni is szörnyű, mi történhetett volna, ha nem teszik, hiszen a bringások 50-70 km/h sebességgel is haladhatnak, viharzónában pedig életveszélyes lett volna versenyt tartani. A látványos eseményen a legjobb magyar kerékpárosok mérték volna össze a tudásukat közel 30 ország profi sportolóival, végig vonulva Zalaegerszegen is, egészen a Kazinczy téri célállomásig, amit sajnos a tomboló szél, és eső darabjaira bontott.


Utoljára 2014-ben Yvette, a mediterrán szürke ciklon okozott hasonlóan nem várt meglepetést a városlakóknak.  A globális felmelegedés hatásai többé nem puszta hipotézisek, lassan két évtizedes előrejelzések jósolták meg a szélsőséges időjárást, a gyakori hőhullámokat és extrém csapadékeloszlást, árvizeket és globális klímamenekülteket. A tudósok szerint, 170-szer gyorsabban melegszik a föld az emberiség miatt, fel kell tehát készülnünk a hasonló esetekre. Rómában például akkora a hőség, hogy elzárták a köztéri kutakat, a Földközi –tenger egyes helyeken 30 fokos.

Mire számíthatunk?

A szakemberek szerint érdemes felkészülnünk arra, hogy az időjárás a jövőben is tartogat meglepetéseket, sőt egyre többet! A folytatásban egyre több hirtelen lecsapó zivatart, szeptember közepéig tartó forró nyarat ígérnek.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Ezt a strandot kár lenne kihagyni!

  Ezt a strandot kár lenne kihagyni!

  A szemnek is élmény, de ott lenni az igazi. A nyár legnagyobb vizes szenzációja a nem egészen egy hónapja átadott debreceni, Aquaticum strand.

 • Elkészült a nemzeti konzultáció honlapjának akadálymentesítése

  Elkészült a nemzeti konzultáció honlapjának akadálymentesítése

  Elkészült a Nemzeti Konzultáció honlapjának akadálymentesítése, így a kitöltése minden magyar polgár számára biztosított – közölte Nyitrai Zsolt kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott, a Magyarország Kormányának hivatalos Facebook-oldalára feltöltött videóban.

 • Részleges látogatási tilalom

  Részleges látogatási tilalom

  A betegek védelmében, óvatosságból részleges látogatási tilalmat rendelt el, a súlyos állapotú betegeket kezelő intenzív részlegeken és a nagy forgalmú Sürgősségi Osztályon.

 • Bódog-idők jönnek Kispesten

  Bódog-idők jönnek Kispesten

  A Magyar Kupa győztes Honvéd labdarúgói augusztusban az Európa Liga selejtezőit kiemeltként kezdhetik. Újra piros-feketébe öltözik Baráth Botond és Zsótér Donát is, akiket a tavaly a Kisvárdát az NB I-ben tartó Bódog Tamás készíti fel az új idényre.