EUR: 325,02 Ft
CHF: 295,05 Ft
2019. július 20., szombat
Illés

Egyéb Zalaegerszeg

Óriási károkat okozott a vihar

A természet megmutatta vad erejét június 29-én: 110 kilométer/órás orkán erejű széllel, jégesővel, alig negyedórás tombolással gyakorlatilag darabokra szedte Zalaegerszeget. Szerencsére személyi sérülés nem történt.

160 esetben riasztották a katasztrófavédelmet a vihar okozta károk miatt. Leszakadt faágak, gyökerestől kidőlt fák, megbontott tetőszerkezetek, beázások, leszakadt vezetékek, törött autók borították el a várost – fogalmazott Cseresznyés Dániel, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. Az extrém időjárás 16 óra után közelítette meg a várost, alig csöpögő esővel, ám szinte azonnal felhőgombába burkolta Zalaegerszeget. Az utcán tartózkodók közül sokan nem számítottak a hirtelen támadt orkán erejű szélre, ami pillanatok alatt földig hajtotta a fák ágait, kukákat repített, redőnyöket, kerítéseket bontott, kerti bútorokat szaggatott szét, sőt a járókelőket, bicikliseket is felborította. Hamarosan leszakadt az ég, cikáztak a villámok, vele együtt érkezett a jégverés is, a tornádószerű szélben képtelenség volt állva maradni. A szóvivő szerint a vihar lecsendesedése után a csatornák nem bírták a hirtelen nagy mennyiségben (körülbelül 15–30 mm) lehullt égi áldást, ezért az autók és a buszok tengelyig, félméternyi vízben evickéltek. A Zalaegerszeghez közeli Barlahidán ugyanebben az időben 54 milliméter csapadék esett egy órán alatt. A Platán soron, a Bíró Márton utcában, a Béke ligetben, a Hevesi Sándor Színház tetőszerkezetében, a Göcsej úton, valamint a Kertvárosban okozta a legtöbb kárt az időjárás. A környező településeken közel kétezer háztartásban sokáig nem volt áramszolgáltatás.


Fákat döntött
Fotó: Inhof András

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Törölték a 38. Tour de Hongrie zalai szakaszát is!

A verseny szervezői szerencsére időben, még a vihar előtt, Sümeg közelében megállította a versenybíróság, féltáv után törölték az útvonalat, elképzelni is szörnyű, mi történhetett volna, ha nem teszik, hiszen a bringások 50-70 km/h sebességgel is haladhatnak, viharzónában pedig életveszélyes lett volna versenyt tartani. A látványos eseményen a legjobb magyar kerékpárosok mérték volna össze a tudásukat közel 30 ország profi sportolóival, végig vonulva Zalaegerszegen is, egészen a Kazinczy téri célállomásig, amit sajnos a tomboló szél, és eső darabjaira bontott.


Utoljára 2014-ben Yvette, a mediterrán szürke ciklon okozott hasonlóan nem várt meglepetést a városlakóknak.  A globális felmelegedés hatásai többé nem puszta hipotézisek, lassan két évtizedes előrejelzések jósolták meg a szélsőséges időjárást, a gyakori hőhullámokat és extrém csapadékeloszlást, árvizeket és globális klímamenekülteket. A tudósok szerint, 170-szer gyorsabban melegszik a föld az emberiség miatt, fel kell tehát készülnünk a hasonló esetekre. Rómában például akkora a hőség, hogy elzárták a köztéri kutakat, a Földközi –tenger egyes helyeken 30 fokos.

Mire számíthatunk?

A szakemberek szerint érdemes felkészülnünk arra, hogy az időjárás a jövőben is tartogat meglepetéseket, sőt egyre többet! A folytatásban egyre több hirtelen lecsapó zivatart, szeptember közepéig tartó forró nyarat ígérnek.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

  • A Vodafone felvásárolja a UPC-t

    A Vodafone felvásárolja a UPC-t

    Az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy a Vodafone csoport 18,4 milliárd euróért megvásárolja a Liberty Global német, cseh, román és magyar leányvállalatát, így a UPC Magyarországot is.

  • Pintér Gábor: Ezzel a fejlesztéssel kerületünk betegellátása is javul

    Pintér Gábor: Ezzel a fejlesztéssel kerületünk betegellátása is javul

    Pintér Gábor, a Fidesz–KDNP XV. kerületi frakcióvezetője, kerületünk polgármesterjelöltje és Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere adta át a Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézetben azt az két digitális diagnosztikai eszközt, illetve a hozzájuk tartozó informatikai fejlesztést, amely az Egészséges Budapest Programból nyújtott 280 millió forintos támogatásnak köszönhetően valósult meg.