2019. július 17., szerda
Endre, Elek

Külföld

Ősi perui papnő rekonstruált arcmását mutatták be Limában

Ősi perui papnő rekonstruált arcmását mutatták be Limában régészek és kulturális vezetők.

A Cao úrnőjének nevezett nő a húszas éveiben halhatott meg mintegy 1700 évvel ezelőtt. A régészek úgy vélik, az ősi Peru egy sivatagos völgyében uralkodott, ahol művészien tetovált testét fegyvereivel és aranytárgyaival együtt eltemették.


Koponyája szerkezete és etnográfiai kutatások alapján régészeti orvosszakértők segítségével, 3D-technológiával készítették el arcmását, a munka tíz hónapig tartott – mondta Peru kulturális minisztere hétfőn.

Salvador del Solar hangsúlyozta, hogy az arcmással Peru egyik legértékesebb régészeti leletét akarták az egész világhoz közelebb vinni, a peruiakat pedig arra akarták emlékeztetni, hogy milyen gazdag az ország kulturális öröksége.

Cao úrnőjének mumifikálódott földi maradványait 2005-ben fedezték fel. A lelet ellentmondott annak a nézetnek, amely szerint a Chicama-völgyet 100 és 700 között uraló mocsika indiánok patriarchális társadalomban éltek.

Azóta számos mocsika nő múmiáját tárták fel, akik a sírmellékletek alapján jelentős politikai és vallási szerepet töltöttek be.

A régészeti és orvosszakértői vizsgálatok kimutatták, hogy Cao úrnője egy szülés szövődményeibe halt bele, egyébként egészséges életet élt.

Karját és lábát kígyók, pókok és természetfeletti motívumok tetoválásai díszítették.

Múmiája mellett egy megfojtott serdülő holttestét is feltárták, az El Brujó-i ásatási terület múzeuma szerint talán azért áldozták fel, hogy a papnő úti kalauza legyen a túlvilágon.

Cao úrnőjének arcmását július közepéig Limában, a kulturális minisztériumban, ezután az El Brujó-i múzeumban lehet megtekinteni.

Kapcsolódó Cikkek

  • Hidvéghi Balázs: a jobboldal támogatta von der Leyen megválasztását

    Hidvéghi Balázs: a jobboldal támogatta von der Leyen megválasztását

    Könnyű nyilatkozatokat, hangzatos deklarációkat tenni, de Ursula von der Leyen kilenc szavazatos többséggel európai bizottsági elnökké történt megválasztása azt mutatja: az Európai Parlamentben (EP) a jobboldal megszavazta, a baloldal pedig többségében az új bizottsági elnök megválasztása ellen szavazott – közölte Hidvéghi Balázs fideszes EP-képviselő Strasbourgban.

  • Beindulhat a Hold és a Föld közötti gazdaság!

    Beindulhat a Hold és a Föld közötti gazdaság!

    Új üzleti lehetőségek nyílhatnak, ugyanis beindulhat az úgynevezett ciszlunáris gazdaság, vagyis a Hold és a Föld közötti térségben zajló kereskedelem – közölte a Puli Space magyar űrprojekt vezetője az M1 aktuális csatorna kedd esti műsorában.