EUR: 336,86 Ft
CHF: 314,70 Ft
2020. január 23., csütörtök
Rajmund, Zelma

Külföld

Összecsaptak a rendőrök és szélsőbaloldali tüntetők

Többtucatnyian megsérültek csütörtökön Hamburgban a rendőrök és szélsőbaloldali tüntetők összecsapásában, a G20 csoport csúcstalálkozójának előestéjén, péntek reggel pedig újabb megmozdulás kezdődött.

A hatóságok adatai szerint összesen 76 rendőr sérült meg, hárman kórházi kezelésre szorultak. A G20 – Üdv a pokolban (G20 – Welcome to Hell) elnevezésű tüntetés szervezői úgy tudják: számos aktivista is sérülést szenvedett, néhányan közülük súlyosan megsebesültek. Pontos számukat egyelőre nem tudni. A szervezők közölték azt is, hogy legalább 10 embert őrizetbe vettek.


A hatóságok szerint péntekre virradóra különböző aktivista csoportok még mintegy 6000 tagja volt úton a városban, ennek ellenére a helyzet valamelyest nyugodtabbá vált. Emellett Hamburg-szerte anyagi károkról érkeztek bejelentések – tette hozzá a rendőrség a Twitteren.

Értesülések szerint egy rendőrségi helikopter pilótáit lézermutatóval vették célba, ami átmeneti vakságot és szemsérülést okozott náluk.


Péntek reggel a Landungsbrücken nevű kikötőt és a Berlini kapu nevű forgalmas kereszteződést szállta meg több száz tiltakozó. Az “Állítsd meg a G20-at – Színezd ki a vörös zónát” nevű csoport egyik tagja azt mondta, az a céljuk, hogy behatoljanak a legszigorúbban őrzött biztonsági zónába. A Landungsbrückent mintegy 1000, lila-fehér ruhát viselő tiltakozó foglalta el, a rendőrség gumibotokkal lépett fel ellenük. A Berlini kapunál pedig mintegy 200 tüntető csapott össze a rendőrökkel.

“Az a célunk, hogy érezhetően megzavarjuk a csúcstalálkozó menetét, és megtörjük azt a hatalomfitogtatást, melyet a csúcs jelent” – húzta alá a csoport egyik képviselője, aki nyíltan bevallotta, hogy “nyilvános és nagyszabású szabálysértésre” készülnek, amelyet ők indokolt polgári elégedetlenségnek tartanak.

Korábbi sajtóbeszámolók szerint csütörtökön 20 óra körül feketébe öltözött, arcukat a német szabályok ellenére eltakaró demonstrálók tűzijátékokat gyújtottak és kövekkel, palackokkal dobálták meg a rohamrendőröket, akik paprikaspray-vel és vízágyúk bevetésével válaszoltak. A rendőrök szerint a 12 ezer tüntető között mintegy ezren voltak a maszkot viselő aktivisták.

A csúcstalálkozó biztosítására mintegy 20 ezer rendőrt vontak össze Hamburgba más német tartományokból és külföldről. Ez az eddigi legnagyobb szabású rendőri művelet az elővárosokkal együtt több mint ötmillió lakosú észak-németországi kikötővárosban.

Kapcsolódó Cikkek