2019. november 21., csütörtök
Olivér

Belföld

Öt álprofilja volt a jobbikosnak

A Jobbik egyik megyei sajtófőnöke elismerte, hogy álnéven is írogatott a közösségi médiában. Bár a bérkommentelést cáfolta a párt, a médiafigyelést nem tagadta.

Tízmilliós nagyságrendű összegekért alkalmazott a Jobbik médiafigyelőket, azaz bérkommentelőket, hogy a közösségi oldalakon lejárassák és ellehetetlenítsék azokat, akik bírálják a pártot és annak politikáját – számoltunk be tegnap a Magyar Idők írásáról. A lap szerint a legmagasabb fizetést, havi 95 ezer forintot Bogdán Szabolcs, a Jobbik Hajdú-Bihar megyei sajtófőnöke kapta, aki mintegy három és fél évig „figyelte a médiát”, összesen közel négymillió forintért. A figyelők a bejegyzéseiket sokszor álneveken regisztrálva is megosztották.

A Magyar Időket többen is megkeresték, akik alátámasztották a fentieket. Juhász Kálmán, a Jobbikot egykor támogató vállalkozó nemrég személyiségi jogi pert nyert Bogdán Szabolccsal szemben, mert a politikus becsmérlő tartalmakat közölt róla az interneten.

– Bogdán Szabolcsnak legalább öt profilja volt, a Szebb Jenő név mellett még használta a Becses Briganty, Briganty Szabolcs, Bogdán Szabolcs és Szabolcs Bogdán profilokat is a Jobbikot támogató tevékenységéhez – sorolta a lapnak Juhász Kálmán. Bogdán egyébként elismeri, hogy 2007-ben kezdett Szebb Jenő néven írni.

Eközben a Jobbik reagált lapunknak: a bérkommentelést tagadták, de a médiafigyelést nem.

– Sem a Jobbik, sem a Jobbik pártalapítványa, sem a Jobbik parlamenti frakciója nem alkalmazott személyeket a közösségi médiában való kommentelésre, így sosem voltak fizetett bérkommentelőink. A cikkben említett személyek 2012 tavaszától 2015 végéig a Jobbik pártalapítványa által létrehozott Egyensúly Média Intézet keretein belül végeztek napi médiafigyelést, melynek keretében az írott és online napi és heti sajtó, az összes országos televízió összes napi híradóblokkjának és egyes politikai műsorainak, az összes országos rádió összes hírblokkjának és a nagyobb hírportálok híreinek napi gyűjtése, szemlézése és szakmai szempontból való csoportosítása volt a feladatuk, amely adatsorokat végül az intézet elemző munkatársai dolgozták fel. Ilyen jellegű tevékenység végzése nem ismeretlen a hazai és a nemzetközi politikai életben – írták.

 

Tehát a Jobbik pártalapítványa alkalmazott médiafigyelőket a saját szervezetén keresztül. Érdekes, hogy a Jobbik pártalapítványának kuratóriumi elnöke az a Szabó Gábor, aki a nyolcfős országos elnökség tagja, az országos választmány elnöke is.

– Az is rejtély, hogy ha a Jobbik parlamenti frakciója – ahogy Szabó Gábor elismerte a Magyar Időknek – 157 ezer forintot fizet valakinek sajtófigyelésért, miért volt szükség az alapítvány részéről további 12 ember alkalmazására három és fél éven keresztül, mintegy 34 millió forintért. Ezek között az emberek között szerepel Bogdán Szabolcs is, aki mintegy három és fél évig figyelte a médiát – írja ezzel kapcsolatban a Magyar Idők.


További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek