2020. január 27., hétfő
Angelika

Egyéb Pécs

Ott segítettek, ahol Madonna is jótékonykodik

A világ harmadik legszegényebb országába, a Dél-Afrikában található Malawiba hívták a pécsi orvosokat. Ők pedig a segíteni vágyás és a kalandvágy miatt igent mondtak. Blantyre-ben, Malawi egyik legnagyobb városában töltöttek két hetet. Ott, ahol Madonna saját pénzből gyerekeknek építtet sebészeti klinikát.

Két hét alatt alatt 44 műtétet hajtott végre az az ötfős, magyarokból álló orvoscsoport, amely nemrég tért vissza Malawiból. Az operatív misszióra a Magyar Afrika Társaság hívta őket. A csoport három pécsivel az élen vágott neki a gyógyításnak. A pécsi orvosok a Fül-Orr-Gégészeti és Nyaksebészeti Klinikáról mentek szabadságra, hogy kint segítsenek.


– A kintlétünk első pár napja azzal telt, hogy felmértük a terepet, hogy egyáltalán milyen körülmények között, milyen eszközökkel kell majd dolgoznunk. Magunk is meglepődtünk, hogy végül szükségünk volt arra a fejlámpára, amit itthon más futáshoz használ – meséli a kezdeteket dr. Szanyi István, aki feleségével, dr. Tóth Krisztina aneszteziológussal és dr. Piski Zalánnal vállalta el Pécsről a missziót.

A magyar orvoscsoport a pécsiekkel az élen (jobbról: Dr. Szanyi István, Dr. Tóth Krisztina és Dr. Piski Zalán) Fotó: Dr. Szanyi István

 

 

A legmeglepőbb mégis az volt – teszi hozzá István –, hogy míg kint a sebészi bemosakodást vízzel és sima szappannal végezték, valamint a higiéniai körülmények is borzasztóak voltak, egy sebfertőzéssel sem találkoztak.


– A kórházat viszont úgy kell elképzelni, mint egy háborús övezetet, csak épp nem zúgnak a fejünk felett a bombák. Kórtermek nincsenek, csak egy hatalmas szoba, amit kerti paravánnal választanak szét. Ott mindenki együtt fekszik, gyerek, nő és férfi – mondja dr. Szanyi István.

Műtétkor olyan fejlámpát vetettek be a pécsi orvosok, amit itthon futáshoz szoktak használni Fotó: Dr. Szanyi István

A műtétek pedig napi nyolc órában, szinte megállás nélkül folynak. A legmegdöbbentőbb az orvoscsoport számára talán egy csecsemőfej méretű pajzsmirigy volt, ami a beteg mindennapjait 15 éve keserítette meg. Természetesen sikeresen eltávolították.

Dr. Szanyi István:  – Ha egy ilyen afrikai önkénteskedést fel lehetne írni receptre, biztos vagyok benne, hogy sorra megszűnnének az elégedetlen emberek.

– A segíteni vágyás és persze a szakmai kihívás is vitt bennünket Dél-Afrikába, ahol bár sokat dolgoztunk, mégis hatalmas energiával tértünk vissza. Láttuk azt, hogy hatalmas problémák mellett is mennyire örülnek, hogy foglalkoznak velük és segítenek rajtuk. Boldogok civilizáció nélkül is, azzal, amijük van – mondja dr. Tóth Krisztina, aki évek óta szeretett volna már eljutni Dél-Afrikába.

A segíteni akarás is vezérelte a pécsieket, ugyanúgy ahogy Madonnát. A világsztár most gyereksebészeti klinikát építtet Fotó: Dr. Szanyi István

Ilyen operatív misszió tavaly novemberben indult először Magyarországról. Azóta pedig ez volt a második csoport, amely vállalkozott a feladatra. Az orvosok tiszteletdíj nélkül, szabadságuk terhére vállalták a munkát.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Erre készüljön a hétvégén!

  Erre készüljön a hétvégén!

  Pénteken a reggeli pára- és ködfoltok feloszlását követően szinte mindenhol számíthatunk hosszabb-rövidebb napos időszakokra, de az Északi-középhegység térségében tartósabban párás maradhat az idő.

 • Más nevet kaphat a Bessenyei-díj

  Más nevet kaphat a Bessenyei-díj

  Hódmezővásárhely – Dratsay Ákos fuvolaművész-zenetanár és Berei Erzsébet zongora-művésztanár kapta megosztva idén a hódmezővásárhelyi önkormányzat alapította Bessenyei Ferenc Művészeti Díjat.

 • Privát fürdőzés: Janiczak nem keveredik az ózdi polgárokkal

  Privát fürdőzés: Janiczak nem keveredik az ózdi polgárokkal

  A Fidesz meg fogja vizsgálni, hogy Janiczak Dávidnak, a Jobbik ózdi polgármesterének a “privát szórakozásai” mennyi pénzébe kerülnek a helyieknek – közölte Zsigmond Barna Pál, a kormánypárt országgyűlési képviselője budapesti sajtótájékoztatón.