EUR: 317,77 Ft
CHF: 279,86 Ft
2019. február 19., kedd
Zsuzsanna

Sport

Párizsban rendezik meg a Rubik-kocka világbajnokságot

Párizsban rendezik meg a 9. Rubik-kocka világbajnokságot, amelyen a világ minden tájáról érkező 1100 legjobb játékos július 13. és 16. között mérheti össze a tudását.

Ez az első alkalom, hogy a francia főváros ad otthont a világhírű magyar találmány nemzetközi versenyének, amelyet 1982 óta rendeznek meg.


Először Budapesten gyűltek össze a játék szerelmesei. Akkor még egyetlen kategória volt, idén már 18. Két évvel ezelőtt Sao Paulóban, 2013-ban Las Vegasban, 2011-ben pedig Bangkokban rendezték a világbajnokságot.

A 9. Rubik-kocka világbajnokság a nagyközönség számára nyilvános, de a versenyben kizárólag a világ legjobbjai vehetnek részt.

A négynapos rendezvény legfőbb versenye a hagyományos 3×3-as kocka kirakása két kézzel, de félkezes, csukott szemű kirakós és egyéb kategóriákban is be lehet szállni, valamint más formák – mint a Megaminx, a Pyraminx vagy a Rubik-óra – legkevesebb forgatásból kirakásának világbajnokságát is megrendezik.

Ma a legjobbak átlagosan 5-6 másodperc alatt rakják ki a Rubik-kockát. A párizsi világbajnokság sztárja a 21 éves ausztrál Feliks Zemdegs lesz, aki hat kategóriában eddig nyolc világrekordot döntött meg, köztük a 3×3-as kocka klasszikus, két kezes kirakásában is ő a legjobb: 4,73 másodperc alatt tekerte egymás mellé a színeket.

Két legnagyobb riválisa egy holland tinédzser, Mats Valk és az amerikai, alig 15 éves Max Park.

Az 1980-as évek legnagyobb sikerű fejtörő játékából több mint ötszázmillió példányt adtak el, népszerűsége mindmáig töretlen. A párizsi világbajnokság szervezői szerint Franciaországban évente félmillió Rubik-kockát vásárolnak.

Kapcsolódó Cikkek

  • Szalah vs. Lewandowski

    Szalah vs. Lewandowski

    Akár előrehozott döntő is lehetne a labdarúgó Bajnokok Ligája mai esti slágermérkőzése, ugyanis a Liverpool találkozik a Bayern Münchennel. Most minden szem a csoportkör gólkirályára (8 találat), Robert Lewandowskira szegeződik majd, míg a hazaiaknál Mohamed Szalahtól várják a gólokat.

  • 26 másodperc alatt lecsapták a világbajnokot

    26 másodperc alatt lecsapták a világbajnokot

    Hamar véget ért az Ultimate Fighting Championship (UFC) Phoenixben rendezett gálájának főmeccse, amelyen egykori nehézsúlyú világbajnok, Cain Velasquez csapott össze a kameruni-francia Francis Ngannouval.