EUR: 326,27 Ft
CHF: 294,53 Ft
2019. július 17., szerda
Endre, Elek

Egyéb Ózd

Partiumban és Erdélyben jártak a bolykisok

Negyedszer nyerte el a Határtalanul nevű pályázatot az ózdi Bolyky Tamás Általános Iskola. Ennek köszönhetően ötnapos kiránduláson vett részt egy csoport a történelmi Magyarország néhány nevezetes településén.

Fotó: Lokál
Képalá: A vadregényes Békás-szoroson is átkeltek

Május 3-tól 7-ig 44 tanuló és 5 kísérője ismerkedett meg a Partium és Erdély festői szépségű vidékeivel és az ott élő magyarokkal.


A túra  Nagyváradon, a Szent László Bazilikában kezdődött és a püspöki palota parkjában folytatódott, de megnézték a nagyváros főterét és további nevezetességeket is.

Az első éjszakát Nagyszalontán töltötték a Béke királynője gyermekotthonban, ahol ajándékokkal kedveskedtek az ott élő gyermekeknek, és meglátogatták Arany János emlékházát. Szovátán a festői Medve-tó, Farkaslakán Tamási Áron sírja szerepelt a programban.

A hazautazásig Csíksomlyón töltötték az időt, ahol barátságok szövődtek a vendéglátóikkal.

Jártak a csíksomlyói búcsú helyszínén, a Nyeregben és sétáltak a Békás-szorosban, bátorságpróbával fűszerezve.

A csíkszeredai Makovecz-féle Angyalos templomban orgonamuzsikát hallgattak, majd elvegyültek a majális forgatagában.

A sok közös játék, sport, táncház és ajándékozás után nehéz volt az elválás a vendéglátóktól. Korond érintésével a Sebes-Körös mentén, majd a Király-hágón átkelve, fárasztó út után értek haza. A csoport tagjainak nagy előnyt jelentett, hogy az érintett helyszínekből és nevezetességekből előzetesen felkészültek.

Fotó: Lokál
Képalá: A nagyváradi bazilika őrzi a magyarság értékeit

Fotó: Lokál
Képalá: Nyeregben – a csíksomlyói búcsú emblematikus helyét is meglátogatták

Kapcsolódó Cikkek

 • Az EP-választás után tovább erősödhet Magyarország

  Az EP-választás után tovább erősödhet Magyarország

  Az európai parlamenti választás után életbe lépő intézkedések és elfogadott törvények jó alapot adnak Magyarország további erősödéséhez – mondta a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára hétfői sajtótájékoztatóján, Budapesten.

 • Túl szexi lány

  Túl szexi lány

  Hatodik alkalommal rendezték meg a Besenyszögi Városnapot a Fecskelyuki Sportpályán. A rendezvény egész napos kikapcsolódást nyújtott a látogatóknak: számtalan előadás, népdalkör, táncosok, freestyle foci show, mulatós műsor, zenés tűzijáték, tűzugrás és természetesen koncertek is várták a fiatalokat és időseket egyaránt.

 • Nemzetközi vizekre evez a Miskolci Egyetem robotja

  Nemzetközi vizekre evez a Miskolci Egyetem robotja

  Külföldi piacokra is eljuthat az a víz alatti robot, amelyet a Miskolci Egyetem vezetésével nemzetközi csapat fejlesztett az uniós támogatású, Horizont 2020-as UNEXMIN (Underwater Explorer for flooded Mines) projekt keretében.