2019. július 21., vasárnap
Dániel, Daniella

Egyéb Pécs

Pécs legcukibb játszóterei

Ha most azt mondjuk, hogy Pécsett több mint háromszáz játszóteret tartanak nyilván, bizonyára sokan nem hisznek nekünk. Pedig egész pontosan 323 játszani alkalmas tér, terecske található a városban. Megpróbáltuk tehát górcső alá venni azokat, amelyek nem annyira ismertek, népszerűek, bár felszereltségük alapján akár azok is lehetnének.

Egy nyári szünidő elég hosszú ahhoz, hogy a csemetékkel bejárjuk a város kevésbé népszerű játszótereit is. Mi most megtettük és osztályoztunk pár eldugottabb vagy – ahogy a gyerekek hívják – titkos kis parkot. Az biztos, hogy az összeset bejárni és gyerekkel tesztelni elég nehéz lett volna, így városrészenként néztünk meg párat, amelyeket most ki is emelünk.


Kertváros – Németh László u. 10. 

Németh László utca: Felszereltség: 5/5 Árnyék: 5/5 Megközelíthetőség: 5/5

Kertvárosban szinte pár száz méterenként található a háztömbök között kisebb-nagyobb tér, ahová a gyerekkel ki lehet mozdulni. Viszont találtunk egy igazán kedves teret, ami a tízemeletes paneleknek és a hatalmas fáknak köszönhetően délelőtt és délután is árnyékos. Ráadásul a grundfocinak is lehet hódolni, hiszen a közelben pálya is van.

Keleti városrész – Puskin tér  

Általában csak elhajtunk mellette, de ha egy pillanatra megállunk, láthatjuk, hogy a forgalmas főúttól csupán pár méterre lévő park megér egy kitérőt. A hatalmas területre ugyanis – nagyon okosan – minden játékból kettőt telepítettek. Így tuti nincs összeveszés azon, hogy kié a hinta vagy a csúszda. Másik érdekessége, hogy a busz- és autómániás gyerekek a forgalmat látva percekig képesek szájtátva állni, majd napokig brümmögni a játszóterezés után. Az elhúzó autók ellenére biztonságos a játszó, hiszen kerítéssel körülhatárolt.


Puskin tér: Felszereltség: 5/4 Árnyék: 5/2 Megközelíthetőség: 5/5

Belváros – Haas Mihály tér

Haas Mihály tér: Felszereltség: 5/4 Árnyék: 5/4 Megközelíthetőség: 5/4

A hétvégeken rengetegen játszótereznek a Tettyén vagy a Mandulásban. Ezeknek a hatalmas parkoknak párja ugyan nincs, de azért két alternatívát is hoztunk azoknak, akik szeretik a kisebb, eldugottabb helyeket. Az egyik egy viszonylag zárt, de autóval is jól megközelíthető helyen található, a Haas Mihály téren. A terület önkormányzati képviselőjétől, dr. Juhászné dr. Müllner Mariannától megtudtuk, hogy a felújítás előtt álló térre még idén 1,5 millió forintot költenek, de már így is látható változás. Új a homokozó, de van itt focipálya és persze hely a „vadmotoros” kicsiknek is.

Belváros, Eszperantó Park – Hunyadi és Papnövelde utca sarka

Eszperantó Park: Felszereltség: 5/4 Árnyék: 5/5 Megközelíthetőség: 5/2

A másik nagy kedvencünk pedig az Eszperantó Park, amiről nemrég írtunk. Itt történt is a hetekben kisebb ráncfelvarrás. Ez a park az igazán nagy melegben az egyik legjobb választás a gézengúzoknak. Reggeltől estig árnyékban állnak a játékok, sőt még ivókút  is van. A folyamatosan takarított és zárt park egyedüli hátránya a megközelíthetőség. Mivel belváros, messzebb kell hagyni az autót, és bizony el kell idáig sétálni.

Egyetemváros – Rókus utca 

Rókus utca: Felszereltség: 5/4 Árnyék: 5/5 Megközelíthetőség: 5/5

Uránváros felé haladva tehetünk egy kis kitérőt a Rókus utcai tízemeletesek felé is. Itt ugyanis két kisebb játszótérre is betérhetünk. Felszereltségét tekintve mindkettő megér egy látogatást. Előnye pedig, hogy parkolni is könnyen lehet és itt is mindig biztos az árnyék a fák és a panelek miatt. A kerítés pedig segítség a megfáradt szülőknek.

Uránváros – Gosztonyi Gyula utca

Gosztonyi utca: Felszereltség: 5/2 Árnyék: 5/5 Megközelíthetőség: 5/5

Ha Uránváros, akkor mindenkinek a Szilárd Leó Park jut eszébe, ami még a város másik feléről is vonzza a kicsiket. Ebben a városrészben nehéz is versenybe szállni ezzel a hatalmas parkkal, ahol focipálya is található. De azért érdemes sétálgatnunk a házak között. Találni ugyanis olyan apró kis játszókat, amelyek megidézik a szülők gyerekkorát is, annyi különbséggel, hogy például a Gosztonyi utcában történt festés és friss kőzúzalék került ki. Nagyon retró, nagyon cuki!

Pécsen kívül – Malomvölgyi-tó

A pécsiek másik nagy kedvence a Malomvölgyi-tó. Az itt található játszóhoz eljutni pedig már egy kirándulással is felér. A hűs völgyben szinte egész nap jól el lehet lenni. Ha pedig megéhezünk, a közelben még szalonnát is süthetünk magunknak, itt ugyanis tűzrakóhely is található.

Pécsen kívül – Orfű, Kistó Strand

Tettünk egy kis kitérőt Orfű felé is, ahol a Kistó Strand bejárata mellett, hatalmas platánfák árnyékában lehet játszani. Itt négy csúszdával felszerelt vár áll, körben pedig kerítés található. Így a szülők is megpihenhetnek úgy két percre, amíg a gyermek fel nem fedezi, hogyan tud átmászni rajta. De ez is jó móka!

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

  • A Vodafone felvásárolja a UPC-t

    A Vodafone felvásárolja a UPC-t

    Az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy a Vodafone csoport 18,4 milliárd euróért megvásárolja a Liberty Global német, cseh, román és magyar leányvállalatát, így a UPC Magyarországot is.

  • Pintér Gábor: Ezzel a fejlesztéssel kerületünk betegellátása is javul

    Pintér Gábor: Ezzel a fejlesztéssel kerületünk betegellátása is javul

    Pintér Gábor, a Fidesz–KDNP XV. kerületi frakcióvezetője, kerületünk polgármesterjelöltje és Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere adta át a Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézetben azt az két digitális diagnosztikai eszközt, illetve a hozzájuk tartozó informatikai fejlesztést, amely az Egészséges Budapest Programból nyújtott 280 millió forintos támogatásnak köszönhetően valósult meg.