EUR: 305,49 Ft
CHF: 268,89 Ft
2017. július 28., péntek
Szabolcs

Belföld V.kerület

Praktikus és környezetbarát

Meghosszabbított vonalon jár a júliusi hétvégéken a 72-es troli. A környezetbarát jármű az Orczy tér és Zugló vasútállomás között számos kerületet érint, és nagyon sok más járathoz kapcsolódik.

Felső vezeték nélkül is több kilométert képesek megtenni azok a modern, nagy teljesítményű akkumulátorral ellátott trolibuszok, amelyek 2015 vége óta szolgálnak a BKK flottájában. Ezt a lehetőséget használja ki a vállalat az öt júliusi hétvégén, amikor a 72-es trolibuszt meghosszabbított útvonalon járatja, az Arany János utcai metrómegálló és a Kálvin téri metrómegálló között – a modern járművek önjáró képességét kihasználva, azaz a felső vezetéktől függetlenül – a 9-es busz vonalvezetését követve, majd a 83-as troli felső vezetékére csatlakozva.

Merre közlekedik?

Az Orczy tér felé tartó 72-es trolibusz az Arany János utcától a meghosszabbított, Bajcsy-Zsilinszky út–Deák Ferenc tér–Károly körút–Múzeum körút–Üllői út–Baross utca–Diószeghy Sámuel utca–Kőris utca–Orczy út–Baross utca–Orczy tér útvonalon halad, érintve a 9-es busz Arany János utcai metrómegálló, Szent István-bazilika, Deák Ferenc téri metrómegálló, Astoria metrómegálló, Kálvin téri metrómegálló, Szentkirályi utca, Harminckettesek tere, Horváth Mihály tér, Muzsikus cigányok parkja, Kálvária tér, majd a 83-as trolibusz Csobánc utca és Orczy tér megállóhelyét.

A Zugló vasútállomás felé tartó 72-es trolibusz az Orczy tér–Baross utca–Üllői út–Múzeum körút–Károly körút–Deák Ferenc tér–Bajcsy-Zsilinszky út–Arany János utca útvonalon éri el a Podmaniczky utcát, ahonnan menetrend szerinti vonalán halad tovább. A meghosszabbított útvonalszakaszon a 72-es trolira a 83-as trolibusz, illetve a 9-es busz Orczy tér, Kálvária tér, Muzsikus cigányok parkja, Horváth Mihály tér és Harminckettesek tere, Szentkirályi utca, Kálvin téri metrómegálló, Astoria metrómegálló, Deák Ferenc tér metrómegálló, Szent István-bazilika és Arany János utca metrómegálló megállóiban lehet felszállni.

A 72-es ezeken a nyári hétvégéken az Orczy tér és Zugló vasútállomás között közlekedik. A BKK – mint közleményében írja – elkötelezett a környezetbarát elektromos közlekedési megoldások iránt. Ahogy eddig, a jövőbeni fővárosi jármű- és hálózatfejlesztések során is kiemelt szempont a környezetbarát közlekedési módok előtérbe helyezése, innovatív eszközökkel. A vállalat a 72-es trolivonal Fővám téri, illetve Orczy téri meghosszabbításának eredményeit kiértékelve vizsgálja meg a hasonló jövőbeni projektek indításának lehetőségét. A 36 darabos modern troliflotta jelenleg a kisebb forgalmú, hétvégi napokon teszi lehetővé az ilyen hálózatfejlesztési lépéseket.

(Fotó: Keresztesi Balázs)

Kapcsolódó Cikkek

  • Soros pénzén utazgat a Simicska-féle Index

    Soros pénzén utazgat a Simicska-féle Index

    Felettébb érdekes beszélgetésre bukkant a Facebookon az Origo. A lap szerint Soros György alapítványától, az OSIFE-től kap pénzt a jobbikos Simicska Lajos újságja, az Index egyik riportere, hogy emberi történeteket szállítson a közel-keleti állapotokról.

  • Durva háború az MSZP-ben

    Durva háború az MSZP-ben

    Háborút robbantott ki Botka László az MSZP-ben azzal, hogy leárulózta Molnár Zsoltot, a párt elnökségi tagját, aki most keményen visszaszólt, pártállami időket idéző vádaskodásnak nevezve a a miniszterelnök-jelölt szavait.