2018. szeptember 25., kedd
Eufrozina, Kende

Extra

Prince Purple Rain című lemeze felújítva, ritkaságokkal jelent meg újra

Újra megjelent Prince, a tavaly elhunyt világhírű amerikai funky/soul/R&B zenész legsikeresebb albuma, az eredetileg 1984-ben piacra került Purple Rain. A rajongók ezúttal bővített formában juthatnak hozzá a lemezhez.

A delux kiadás két CD-t tartalmaz, az eredeti korong remaszterelt változatát, továbbá ritkaságokat és kiadatlan dalokat. De létezik egy négydarabos verzió is, amelyen CD-n kislemezek és b-oldalak is szerepelnek, DVD-n pedig egy 1985-ös koncert filmje – közölte a Magneoton-Warner, a magyarországi forgalmazó az MTI-vel.


A Prince világsztárságát bebetonozó Purple Rain album az eredeti megjelenése óta eltelt három évtized alatt több mint 25 millió példányban fogyott el világszerte és 24 hétig vezette a slágerlistát. Ez volt Prince első albuma, amelyet a Revolution elnevezésű zenekarral rögzített, és olyan hatalmas slágerek szerepeltek rajta a címadó Purple Rain mellett, mint a When Doves Cry, a Let’s Go Crazy, az I Would Die 4 U vagy a Take Me with U.

A Purple Rain nemcsak lemez, hanem filmzene is volt az azonos című, Prince főszereplésével készült, félig önéletrajzi mozihoz. A film két Grammy- és egy Oscar-díjat hozott a művésznek (utóbbit a kísérőzenéért). Az album minden idők harmadik legnagyobb példányszámban elkelt filmzenéje lett.


A most megjelent kiadvány érdekessége, hogy a Purple Rain lemezt Prince a halála előtti évben, 2015-ben maga újította fel Paisley Park elnevezésű stúdiójában. Az új kiadáshoz készített füzetkében Prince akkori zenésztársai, a Revolution muzsikusai felidézik az album és a számok készítésének körülményeit. Wendy Melvoin gitáros-vokalista, Lisa Coleman billentyűs-vokalista, Matt Fink billentyűs, Brown Mark basszusgitáros és Bobby Z dobos-ütőhangszeres az új kiadáshoz időzítve ismét összeálltak és koncerteznek. (Szintén újraaktivizálta magát Prince Revolution utáni csapata, a New Power Generation is, amely a közelmúltban a VeszprémFesten lépett fel Prince-műsorával.)

A Purple Rain-kiadvány From the Vault & Unreleased című bónusz CD-jén tizenegy eddig nem hallott dal szerepel. Köztük olyan különlegességek, mint az 1983-as Possessed szólóverziója, az Electric Intercourse stúdiófelvétele vagy a Father’s Song és a We Can F..k tízperces, cenzúrázatlan változata. A szabadszájú Prince hírnevét az sem csorbította, hogy Al Gore akkori amerikai alelnök felesége, Tipper Gore éppen a Purple Rain-lemez egyik kulcsdala, a Darling Nikki hallatán hozta létre azt a civil szervezetet, amely azóta is az albumborítókra helyezteti a “szókimondó szövegek” matricát.

Prince édesapja, a 2001-ben elhunyt John L. Nelson is zenész volt, dzsessz-zongorista. A Purple Rain-albumon társzerzője volt a Computer Blues című számnak, a most megjelent bővített kiadáson szereplő Father’s Songot pedig egyedül írta.

A gyógyszer-túladagolásban tavaly áprilisban 57 évesen elhunyt hétszeres Grammy-díjas amerikai énekes egyszer, 2011-ben Magyarországon is koncertet adott. A Sziget fesztiválon a Purple Rain című lemezről a Take Me with U-t, a Purple Raint, a When Doves Cry-t és a Let’s Go Crazy-t is előadta.

Kapcsolódó Cikkek

  • Több hónapos kezelés vár Marcellinára

    Több hónapos kezelés vár Marcellinára

    Marcellina életveszélyes balesetet szenvedett, ahol bordái és keze is eltört. Súlyos sérülései miatt koncertejeit is le kellett lemondania és egy hosszú ideig tartó rehabilitáció vár rá.

  • Sztárdömping a TV2-n

    Sztárdömping a TV2-n

    Sztárok, rettegés, sok nevetés – a TV2 csoport tegnap bemutatta, milyen műsorokkal készülnek az őszre.