2020. január 27., hétfő
Angelika

Extra Sopron

Reneszánszát éli a jóga

Sopronban is egyre nagyobb népszerűségnek örvend a jóga. A nemrég rendezett jóganapra szép számmal látogattak el a helyiek.
A soproni Jahndala Jógastúdió idén először csatlakozott az Indiai Nagykövetség felhívásához, és közös programokkal készült a 3. Nemzetközi Jóganapra Sopronban. Az eseményt az Erzsébet-kerti zenepavilonnál T. P. S. Rawat, az Indiai Nagykövetség igazgatója nyitotta meg, majd a jelenlévők közösen jógáztak a fák alatt Balmukund Shastri indiai jógamester vezetésével, aki kimondottan erre az eseményre érkezett Indiából. A program Nia tánccal folytatódott, ezután pedig sor került egy gong- és hangtál-meditációra. Délután nagy érdeklődés mutatkozott a Deák téri indiai kulturális programok iránt is.

Jahn Krisztina régóta foglalkozik jógával
Fotó: csdfoto.hu

Jahn Krisztina örül, hogy ennyien eljöttek a rendezvényre. – Nyugodtan mondhatom, hogy a jóganapon több mint száz lelkes résztvevő gyakorolta közösen a jógát, és a visszajelzések szerint mindenki jól érezte magát. Ez fontos információ számunkra – mondta a jógastúdió vezetője.
A jövőben több közös szabadtéri jógagyakorlást szerveznek majd, illetve ősszel egy újabb egész napos jógarendezvény lesz a soproni jógaoktatókkal karöltve. – Célunk az egészséges életmód, a jóga népszerűsítése. Az ülőmunka, a mozgáshiányos életmód miatt egyre többen szenvednek különféle gerincdeformitástól, illetve egyéb járulékos fizikai tünetektől, sajnos már egyre fiatalabb korban. A jóga rendszeres gyakorlásával javul a tartás. Nő a gerinc, az ízületek stabilitása, rugalmassága. Javul szervek általános állapota, az emésztés. Oldódik a stressz, nő az idegrendszer töltöttsége. Javul a mozgáskoordináció, fejlődik az egyensúlyérzék – fejtette ki Krisztina. Hozzátette, hogy nemcsak a fizikai test állapota lesz jobb, hanem lelki és mentális síkon is elindul a pozitív változás. A jógát bármilyen életkorban el lehet kezdeni. A lényeg a rendszeresség, a kitartás és a fokozatosság.
– Sopronban a jógafoglalkozások telítettsége azt mutatja, hogy egyre nagyobb igény van erre a mozgásformára. Legtöbbször gerincproblémával fordulnak hozzánk, de sokan vannak, akik a munkahelyi stressz okozta tüneteket szeretnék oldani a közös jógagyakorlással – nyilatkozta a jógaoktató.
Krisztina elmondta, hogy a jógát remekül lehet ötvözni más sportokkal. Sok futó jár a foglalkozásokra, pár éve egy bokszolót küldött hozzájuk edzője, hogy a ringben jobban tudjon koncentrálni.
– Több kismama jógával készül a szülésre. A kismamajóga-foglalkozásokon erősítjük a baba kihordásához szükséges izmokat. Tehermentesítjük a gerinc deréktáji részét az egyre nagyobb terhelés alól a törzsstabilizáló izmok erősítésével, a helyes testtartás tudatosításával. A jógás kismamák sokkal tudatosabban viselik várandósságukat és a szülést – zárta Jahn Krisztina.


A jógának számos jótékony hatása van
Fotó: Jahndala

A jógáról
A jóga eredete az ókori Indiába nyúlik vissza, kialakulása Kr. e. 3000–1800 közöttre tehető. Az első írásos feljegyzések a Kr. e. 1000–600 közötti időből származnak. A jóga mint ősi indiai vallásfilozófia elsősorban egy fejlődési folyamat. Feladata az életerő legoptimálisabb felhasználása, erre azonban a test és a lélek csak együtt képes.

Jahn Krisztina
Válaszokat keresve a húszas évei elején lépett rá a spiritualitás és az önismeret ösvényére. Életfeladatának érzi, hogy a jóga segítségével utat mutatva, tapasztalatával, tudásával segítse a hozzá fordulók testi-lelki fejlődését, személyes példájával egy egészségesebb, boldogabb, belső derűt sugárzó, stresszmentesebb jövő felé mutatva. Krisztina 25 éves volt, amikor elkezdett jógázni, több mint két évtizede foglalkozik vele.

 

Az Indiai Nagykövetség is képviseltette magát
Fotó: Jahndala

Kapcsolódó Cikkek