EUR: 323,21 Ft
CHF: 290,10 Ft
2019. június 20., csütörtök
Rafael

Egyéb Ózd

Rom Színpad – van megoldás!

Városunk jelenlegi vezetőinek hónapokig a kezükben volt a Rom Színpad sorsának végleges megoldása. Egy korábbi televíziós vitában Földi Jenő, az Ózdi Ipari Park (ÓIP) tulajdonos-ügyvezetője azt mondta: Ózd érdekében bármilyen észszerű megoldásban partner, csak ne ő mondjon javaslatot a megegyezéshez. A fórumra kivezényelt Farkas P. Barnabás alpolgármester néhány hozzászólásával elárulta: fogalma sincs az objektum körül zajló vitáról. Azóta is hiába várja Földi Jenő Janiczak Dávid megkeresését ebben az ügyben.

Ózd Város Önkormányzata, élen a polgármesterrel, eltökélte, hogy beíratja a Rom Színpad nevét az ipari örökségvédelem lajstromába. Mivel más észszerű megoldásra nem tellett részükről, másnak a tulajdonára akarják bejegyeztetni ezt a státust. Márpedig az örökségvédelmi eljárás „sikere” után még egy ecsetvonást sem lehet tenni a bevont objektumra anélkül, hogy azt ne előzné meg akár több hónapos egyeztetés a muzeológus építész szakemberekkel.


Mivel az ipari park vezetője hiába várt az ötletre, Janiczakék akciója pedig padlóra vitte volna a polgármestersége alatt megrekedt projektet, Riz Gábor úgy gondolta, lépnie kell az ügyben.

– Hibásnak tartom a műemlékvédelem alá helyezés ötletét, mert ha ezt a minősítést megkapná az acélmű csarnokának megmaradt része, onnantól csak hosszú egyeztetés után lehetne bármilyen munkát folytatni az építményen. Azt sem értem, hogyan gondolja Janiczak, hogy másnak, pontosan az ÓIP-nak a tulajdonára szeretné bejegyeztetni ezt a jogot. Először nem a tulajdonossal kellett volna megbeszélni ezt a lehetőséget? – tette fel a kérdést megyénk fejlesztésekért felelős miniszteri biztosa.


Fotó: Lokál
Képalá: A tulajdonos bevállalta a karbantartást a csarnokrészen

Ő korrektebb utat választott, mint Janiczak, és leült tárgyalni Földi Jenővel. Ennek eredménye, hogy az ipari park kijavítja az acélszerkezet és a tető hibáit, ami után újra rendezvények, bulik helyszíne lehet a Rom Színpad. Mindez „csak” egy diplomatikus megbeszélésen múlt, amire Ózd város polgármestere másfél éven át képtelen volt.

Szó esett még a tárgyaláson az Ózdi Ipari Park területén található többi műemlékvédelem alatt álló épület jelenlegi helyzetéről is.

Fotó: lokál
Képalá: Tárgyalás helyett a térburkolatot szedette fel a polgármester

Kapcsolódó Cikkek