2020. július 03., péntek
Kornél, Soma

Egyéb Debrecen

Románia kincsei Debrecenben

A Románia területén felszínre került arany- és ezüstkincsek kiállítása nyílt meg a Déri Múzeumban. A tárlat hatezer év társadalmi, történelmi technológiai fejlődését tekinti át, harmincegy romániai város gyűjteményéből állt össze és első alkalommal látható együtt.

2013-as bukaresti bemutatása óta most először lehet Románián kívül megtekinteni a különleges anyagot. Debrecen ismét bizonyította, hogy a kultúra, a művészet erejével is nagy dolgokat képes életre hívni, ezzel is bizonyítván, méltó jelöltje a Európa Kulturális Fővárosa címnek. Láthatóak itt antik lelőhelyekről származó kincsek, de vannak olyanok is, amelyek mai városokból vagy éppen a természeti környezetből valók, ezzel együtt a mai kor és az ősi ember közötti párhuzam is megismerhető a kiállítás által.


Október 15-ig látható a kiállítás a Déri Múzeumban

Krucsainé Herter Anikó kulturális kapcsolatokért és fejlesztésekért felelős helyettes államtitkár is részt vett az ünnepélyes megnyitón, és hangsúlyozta, kormányzati szinten is példaértékű együttműködés eredménye a tárlat. Megjegyezte, a román kormány segítette a kincsek bemutatását Magyarországon, a magyar kormány pedig nagy értékű garanciát vállalt a tárgyakra.

Marius Lazurca, Románia magyarországi nagykövete szerint hazája reprezentatív kiállítási anyaga ez, része országa történelmi hagyatékának, s hangsúlyozta: elsőként Debrecenbe hozták el azt, amit Románia a legfontosabbnak tart. Megköszönte Debrecen városának, hogy lehetővé tette a kiállítást.


Románia ősi arany kincseit is megtekinthetik az érdeklődők

– Ez az egyik eddigi legértékesebb anyagú tárlat Debrecenben – mondta Papp László polgármester a megnyitón. Hozzátette, a romániai múzeumok az ország legféltettebb értékeit bízták Debrecenre, s hatalmas megtiszteltetésnek nevezte, hogy a csodálatos ékszerekből álló kiállítás itt lesz látható először Románián kívül a világon.

A Múzeumok Éjszakáján Bocskai fejedelmi botját már megcsodálhatták a debreceniek, ennek folytatásaként lehet majd megnézni ezt a fantasztikus anyagot október közepéig.

–  Hiszek abban, hogy a kulturális kapcsolatok közelebb hozzák egymáshoz a románokat és a magyarokat, legyen bár zivataros a történelmi múltunk, a kincsek közös történelmi múltú helyszínekről kerültek a felszínre, s a kiállítás erősíti a két ország, a két nemzet, a kultúrát ápolók kapcsolatrendszerét – mondta a polgármester.

A tárlat hatezer év tárgyi emlékeit vonultatja fel

Igazi kapocs a kultúra, s Ernest Oberlander-Tarnoveanu, a Román Nemzeti Történeti Múzeum főigazgatója szerint is kivételes kiállításról van szó, egy teljesen új típusú a tárlat, ami a történeti múzeum új kiállításpolitikáját fémjelzi. Három éve eldöntötték, létrehoznak egy tárlatot, ami utazni fog az országban és tizenhét romániai nagyvárosban mutatják be. Megjegyezte, a tárlat nagyon jó iskolája a nemzetek és a szakemberek közötti együttműködésnek. A főigazgató Magyarország egyik legjelentősebb múzeumának nevezte és Európában is meghatározó tényezőnek tartja a Déri Múzeumot.

– A kultúrának fontos tényezőnek kell lennie a két nemzet viszonyában, remek lehetőség arra, hogy felismerjék, a régiónak nagyon fontos szerepe volt az emberi civilizáció megteremtésében – értékelt.

Kapcsolódó Cikkek