EUR: 304,47 Ft
CHF: 272,87 Ft
2017. július 27., csütörtök
Olga, Liliána

Egyéb I.kerület II.kerület III.kerület

Saly Noémi: Jaksics a gyökerekig ásott

Megnyílt a tavaly elhunyt gyűjtő, Jaksics György kollekcióján alapuló Élet – víz – sport – erő a Margitszigeten című körpanorámás, vetített képes helytörténeti kiállítás, amely a Budapesti Nyári Fesztivál időszaki kiállításaként szeptember végéig látogatható. Jaksics Györgyöt a Tabánban élő irodalom- és Budapest-történész, Saly Noémi is méltatta.

Bán Teodóra, a látványos tárlatot megrendező Szabad Tér Színház Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója Jaksics Györgyről azt mesélte, fiatal kertészként került a Margitszigetre, és beleszeretett a történelmi emlékekben és természeti szépségekben gazdag helybe.

– Tanulmányozni kezdte a Duna e gyöngyszemének páratlan kincseit, majd a históriájához fűződő minden tárgyat, dokumentumot felkutatott és megvásárolt. Ezernél is több tételt számláló gyűjteménye alapján állította össze az Üdvözlet Szent Margit szigetéről című könyvet. A kötet páratlan kordokumentumai kinagyítva váltják egymást a vasbeton atyja, Zielinski Szilárd által tervezett műemlék víztorony belső terében látható időszaki kiállításon.

A körbe-körbe haladó archív képeken egyebek mellett feltűnik a réges-régi léghajó-találkozó, az 1879-es színpompás népünnepély, az 1893-as turistamajális, a hajdani gyógyfürdő előtti ivókút és a forrásvíz ásványtartalmát tudató címke is.

A kötet lektora és egyes fejezeteinek szerzője, Saly Noémi kiemelte, hogy Jaksics György mindent összegyűjtött, ami a főváros szívében elhelyezkedő közpark elmúlt évszázadait jellemezte.

– Összeszedett régi képeslapokat, fürdőbelépőket, gyógyvízkatalógusokat, szállodai vendégkönyveket, térképeket, újságcikkeket, korabeli hirdetéseket, emlékplaketteket, érmeket, plakátokat, karikatúrákat, bélyegeket, gőzhajójegyeket, tagsági igazolványokat, meghívókat, menükártyákat és egyéb relikviákat. Nem felületesen gyűjtött, hanem leásott a gyökerekig, ahogy a fák szívják magukba a mélyből a tápanyagot. Nincs olyan apró mozzanat, amelyre ne figyelt volna, és minden részterület feldolgozásához a szerinte leghozzáértőbb szakértők tanácsát kérte ki.

Kapcsolódó Cikkek

 • Éljenek a csepeliek!

  Éljenek a csepeliek!

  Együtt bulizott a család minden tagja Csepel Napján az Edda Művek koncertjén. A fiatalok az első sorban csápoltak a Szent Imre téren, a legkisebbeket pedig a nyakukba vették a szülők, hogy jobban lássanak.

 • „Tizennégy karátos est” Olt Tamással

  „Tizennégy karátos est” Olt Tamással

  A Nemzeti Színház művészei közül az előző évadban ő szerepelt a legtöbb előadásban, teátrumunkban nemrég rendezte a nagysikerű Ájlávjút, láthattuk a nézőcsúcsot döntő Kincsem című filmben, ráadásként néhány napon belül apukaként debütál Olt Tamás, aki a VIDOR Fesztiválon és az új évadban rendezőként is színre lép.

 • Több mint egymilliárd forint kutatásokra

  Több mint egymilliárd forint kutatásokra

  A Debreceni Egyetem 41 kutatója és posztdoktora nyert összesen több mint egymilliárd forintot meghaladó támogatást a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs (NKFI) Hivatal felfedező kutatásokat ösztönző programjaiban.