2017. november 25., szombat
Katalin

Egyéb I.kerület II.kerület III.kerület

Saly Noémi: Jaksics a gyökerekig ásott

Megnyílt a tavaly elhunyt gyűjtő, Jaksics György kollekcióján alapuló Élet – víz – sport – erő a Margitszigeten című körpanorámás, vetített képes helytörténeti kiállítás, amely a Budapesti Nyári Fesztivál időszaki kiállításaként szeptember végéig látogatható. Jaksics Györgyöt a Tabánban élő irodalom- és Budapest-történész, Saly Noémi is méltatta.

Bán Teodóra, a látványos tárlatot megrendező Szabad Tér Színház Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója Jaksics Györgyről azt mesélte, fiatal kertészként került a Margitszigetre, és beleszeretett a történelmi emlékekben és természeti szépségekben gazdag helybe.


– Tanulmányozni kezdte a Duna e gyöngyszemének páratlan kincseit, majd a históriájához fűződő minden tárgyat, dokumentumot felkutatott és megvásárolt. Ezernél is több tételt számláló gyűjteménye alapján állította össze az Üdvözlet Szent Margit szigetéről című könyvet. A kötet páratlan kordokumentumai kinagyítva váltják egymást a vasbeton atyja, Zielinski Szilárd által tervezett műemlék víztorony belső terében látható időszaki kiállításon.

A körbe-körbe haladó archív képeken egyebek mellett feltűnik a réges-régi léghajó-találkozó, az 1879-es színpompás népünnepély, az 1893-as turistamajális, a hajdani gyógyfürdő előtti ivókút és a forrásvíz ásványtartalmát tudató címke is.


A kötet lektora és egyes fejezeteinek szerzője, Saly Noémi kiemelte, hogy Jaksics György mindent összegyűjtött, ami a főváros szívében elhelyezkedő közpark elmúlt évszázadait jellemezte.

– Összeszedett régi képeslapokat, fürdőbelépőket, gyógyvízkatalógusokat, szállodai vendégkönyveket, térképeket, újságcikkeket, korabeli hirdetéseket, emlékplaketteket, érmeket, plakátokat, karikatúrákat, bélyegeket, gőzhajójegyeket, tagsági igazolványokat, meghívókat, menükártyákat és egyéb relikviákat. Nem felületesen gyűjtött, hanem leásott a gyökerekig, ahogy a fák szívják magukba a mélyből a tápanyagot. Nincs olyan apró mozzanat, amelyre ne figyelt volna, és minden részterület feldolgozásához a szerinte leghozzáértőbb szakértők tanácsát kérte ki.

Kapcsolódó Cikkek

 • Szijjártó: Kijevnek eleget kell tennie nemzetközi kötelezettségeinek

  Szijjártó: Kijevnek eleget kell tennie nemzetközi kötelezettségeinek

  Magyarország nem áldozza fel a világpolitika oltárán a kárpátaljai magyarokat, és ellenáll mindenfajta olyan törekvésnek, amely téves geopolitikai kontextusba kívánja helyezni a magyar kormány álláspontját Ukrajna európai inspirációval kapcsolatban – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Brüsszelben pénteken, az EU-tagországok és keleti partnerországaik állam- és kormányfői találkozóját követően.

 • Vigyázat! Ezért veszélyes sokat ülni!

  Vigyázat! Ezért veszélyes sokat ülni!

  Komoly veszélye van annak, hogy túl sokat ülünk, keveset mozgunk, ráadásul táplálkozásunk is gyakran egysíkú. Ezt az életmódot azonban egyre kevésbé bírja a testünk, állatja a szakértő, aki szerint ez is lehet az oka, hogy egyre több a mozgásszervi megbetegedés, a szív- és keringési rendellenesség, az anyagcserezavar.

 • Tudta? A légszennyezés károsítja a sperma minőségét

  Tudta? A légszennyezés károsítja a sperma minőségét

  A légszennyezés, különösen a levegőben lévő szállópor rosszabb minőségű férfi ivarsejteket eredményez az Occupational and Environmental Medicine tudományos folyóirat szerdán megjelent számában közzétett tanulmány szerint.