EUR: 326,32 Ft
CHF: 294,56 Ft
2019. július 17., szerda
Endre, Elek

Egyéb Kecskemét

Sebestyén Márta: Kodály Zoltán bátorított az éneklésre

Kodály Zoltán nevezetes tétele szerint a zene tanulását kilenc hónappal a születés előtt kell elkezdeni. Ha van muzsikus, akinek ez megadatott, az Sebestyén Márta, aki a zene iránti elhivatottságát zenepedagógus édesanyjától, Kodály egykori növendékétől kapta.

Sebestyén Márta megható Kodály-élményeiről mesélt a közönségnek fotó: Banczik Róbert

Kecskemét neves szülöttje persze nemcsak a személyes szál miatt fontos Sebestyén Márta számára, hanem a magyar népdalkincs felfedezésében játszott szerepe miatt is.


A koncert külön érdekessége volt, hogy Kodály Zoltán népi gyökerekre épülő komolyzenei kompozíciói is felhangzottak, ebben jelentős szerepet kapott a Závori Erika által vezetett kecskeméti Scherzo Vegyeskar.

Sebestyén Márta nemcsak énekszóval tisztelgett Kodály Zoltán emléke előtt, hanem legszemélyesebb kötődéseit is megosztotta a Városháza hangulatos udvarát csaknem teljesen megtöltő zeneszerető közönséggel. A már több mint négy évtizedes sikeres zenei karrierre visszatekintő énekesnő elmondta: először magzati korában találkozott Kodállyal, édesanyja ugyanis a zeneköltő egyik utolsó tanítványa volt, és áldott állapotában is látogatta óráit. Gyermekkori mandulaműtétje is Kodályhoz köti Sebestyén Mártát, a kórházi ágyról egyenesen az Operaházba vitte őt édesanyja, ott találkozott első ízben Háry János történetével, a Kodály daljátékában elhangzó népdalokkal. Legmegrázóbb, egész életére kiható találkozásáról is beszélt: ötévesen egyike volt azon zeneóvodásoknak, akik 80. születésnapján a lakásán köszöntötték Kodály Zoltánt. Éneke hallatán az ünnepelt meleg szavakkal biztatta őt, bátorító gondolatai mind a mai napig megerősítik munkájában.


 

Kodály-élményeinek összegzésében a kecskeméti kórus mellett népes előadói gárda segítette Sebestyén Mártát. A koncerten Andrejszki Judit (szoprán, csembaló), Szabó Zsolt (viola da gamba), Pejtsik Panna (zongora), Agócs Gergely (duda, furulya, hosszifurugla, tárogató) és a Hungarian Folk Embassy – Soós András (hegedű), Orsós Tamás (brácsa), Hegedűs Luca (cimbalom) és Hanusz Zoltán (bőgő) –, valamint a Felszállott a páva-győztes ikerpár, Haraszti Julcsi és Marcsi működött közre. Az est főszereplője édesanyját, Sebestyénné Farkas Ilonát is színpadra szólította: a koncert zárószámát, Kodály A magyarokhoz című művét – a közönséget is énekre fogva – a kiváló zenepedagógus, karvezető, a Békés-Tarhosi Zenei Napok kórustalálkozóinak Magyar Érdemrend tisztikeresztjével kitüntetett művészeti vezetője dirigálta.

Megtelt a Városháza udvara

Kapcsolódó Cikkek

 • Az EP-választás után tovább erősödhet Magyarország

  Az EP-választás után tovább erősödhet Magyarország

  Az európai parlamenti választás után életbe lépő intézkedések és elfogadott törvények jó alapot adnak Magyarország további erősödéséhez – mondta a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára hétfői sajtótájékoztatóján, Budapesten.

 • Túl szexi lány

  Túl szexi lány

  Hatodik alkalommal rendezték meg a Besenyszögi Városnapot a Fecskelyuki Sportpályán. A rendezvény egész napos kikapcsolódást nyújtott a látogatóknak: számtalan előadás, népdalkör, táncosok, freestyle foci show, mulatós műsor, zenés tűzijáték, tűzugrás és természetesen koncertek is várták a fiatalokat és időseket egyaránt.

 • Nemzetközi vizekre evez a Miskolci Egyetem robotja

  Nemzetközi vizekre evez a Miskolci Egyetem robotja

  Külföldi piacokra is eljuthat az a víz alatti robot, amelyet a Miskolci Egyetem vezetésével nemzetközi csapat fejlesztett az uniós támogatású, Horizont 2020-as UNEXMIN (Underwater Explorer for flooded Mines) projekt keretében.