2019. június 20., csütörtök
Rafael

Extra

Sikeresen zárult az EFOTT, de vajon hol lesz jövőre?

Véget ért a 2017-es velencei EFOTT, amivel mind időjárás, mind látogatószám tekintetében elégedettek a szervezők. Több, mint 111 ezer ember fordult meg az idei rendezvényen. A 2018-as fesztivál helyszínét pedig várhatóan az ősz folyamán hirdetik ki. A nagy kérdés csak az: vajon ismét Velence lesz a házigazda, vagy tovább vándorol az esemény?

A 2017-es fesztivál külföldi fellépői közül Sean Paul, a Hurts és Tinie Tempah vonzották a legtöbb látogatót, de természetesen a legnagyobb hazai kedvencek sem maradtak ki a buliból, ahol bő 200-as fellépőlista várta az érdeklődőket. Koncertet adott többek között a Punnany Massif, a Wellhello, a Halott Pénz, a Tankcsapda, Majka és Curtis és az Anna & the Barbies.


-Az EFOTT-osok tökösek, energikusak – ez szexi, mi pedig ezt imádjuk – mondta Pásztor Anna a fesztivál záró napján, amit idén hat naposra hosszabbítottak a szervezők.

– Bár 2015-ig évről-évre egyre többen jöttek az EFOTT-ra, a tavalyi, több napos vihar érthető módon kicsit visszavetette a látogatottságot. Idén azonban sikerült meghaladnunk a 2015-ös, 103 ezres érdeklődőszámot, azaz 111.711 fesztiválozóval, újabb rekordot dönthettünk. Bízom benne, hogy mindenki jól érezte magát az elmúlt héten, aki csak megfordult Velencén – mondta Maszlavér Gábor fesztiváligazgató, aki azt is elárulta, hogy a 2018-as EFOTT helyszínére vonatkozóan már jövő hét folyamán megkezdődnek a tárgyalások, és várhatóan az ősz folyamán kiderül, ismét Velencén rendezik-e, vagy tovább vándorolnak.


Az esemény kulturális programjai közül a stand-up és a színházi előadásoknak, a turisztikai lehetőségek sorából a lovaskocsis túráknak jutott a legnagyobb érdeklődés, de minden bizonnyal jégkorcsolyázni (szárazjégen!) és wakeboardozni sem tanultak még ennyien, egy időben, Velencén. A fiatalokat a bűnmegelőzési szervektől kezdve az ifjúságnevelő programokon át a legkülönbözőbb politikai szerveződésekig számos nappali előadás, bemutató és beszélgetés várta. Hab- és colorparty, játékok, vetélkedők, adrenalinfokozó vidámpark ugyanúgy rendelkezésre állt, mint vízparti elfoglaltságok vagy éppen főzési lehetőségek.

A -1. napon tóparti táborhangulat, a 0. napon retrobulik várták az EFOTT fesztivál látogatóit.

Napközben a vízi programok aratták a legnagyobb sikert, de a sportpályák is tekintélyes tömeget vonzottak. A fesztivál -1. napját a hetijegyes résztvevők élvezhették, akiket tábortűzzel és akusztikus koncertekkel fogadták a szervezők, megidézve azokat a régi nyári alkalmakat, amikor még csak néhány száz ember tudta, mi az az EFOTT.

A 0. nap sztárja Dévényi Tibi bá volt, akit 70. születésnapja alkalmából úgy fogadtak az egyetemisták, mintha a legnagyobb külföldi világsztár érkezett volna:

-Eddig én teljesítettem a kívánságokat, most nekem énekelt a fiatalság, és bevallom, azért meghatódtam – árulta el a lemezlovas, akinek buliján fellépett Betty Love és Náksi Attila, a Bon-Bon, a Groovehouse, Takáts Tamás és Vincze Lilla is. A pontos labdákat ezúttal a kézilabdázó Mikler Roland dobálta – azaz inkább dobta át a tömegen, miközben a Muzsika Szigetén Vujity Tvrtko Bubamarát énekelt:

– Az egyetemista éveimet külföldön töltöttem, így nekem mostanra jött el az első EFOTT ideje. Fontosnak tartom, hogy a fiatalok a magyar népzenét és a cigányzenét is megismerjék, mert ezek óriási értéket képviselnek. Azt gondolnánk, hogy ez a stílus nehezen illeszthető be egy mai fesztivál programjába, de működik, és ha valakinek ez egyszer megtetszik, az örök életre szól – lelkesített a riporter.

A java azonban csak ezután jött, ugyanis a hét második felétől a legkedveltebb magyar fellépők adták át egymásnak a mikrofont, és csütörtöktől kezdetét vette a bő 200-as fellépőlista felvonultatása, ekkor a nagyszínpadon a 30Y, a Kowalsky meg a Vega, a Punnany Massif, majd a Brains ad showt, de a The Biebers, a Ganxsta Zolee és a Kartel- és a Szabó Balázs-rajongók is ezen a napon élvezhették a kedvenceiket.

Rekordot döntött a pénteki nap!

A pénteki napon 12 év után újra tiszteletét tette Magyarországon a jamaicai Sean Paul, aki miatt majdnem ki kellett tenni a teltház táblát. Neki is köszönhető, hogy az idei EFOTT  látogatottsági rekordot döntött a hétvégén, ugyanis a fesztivál hivatalos 2. napján, több mint 30 ezer ember fordult meg.

-Péntek délután úgy tűnt, még az este folyamán megtörténhet, hogy le kell zárnunk a helyszíni jegyértékesítést is, de szerencsére végül mindenki bejutott a fesztiválra, aki szeretett volna – nyilatkozta Maszlavér Gábor. – Sean Paul aztán nem okozott csalódást, hihetetlen energikus óriáskoncertet adott. De ugyanezen a napon lépett színpadra a Wellhello, valamint a Margaret Island, a Magashegyi Underground, a Mary PopKids, és az izraeli sztár DJ. Borgore is, akik szintén tömegeket vonzottak.

A Mary PopKids koncerten lánykérés is történt, amitől nemcsak az érintettek, hanem maga a zenekar is meghatódott. Hogy a fesztivál kinek milyen mérföldkövet hozhat az életébe, arra jó példa a rendezvény közösségi oldalán található egyik bejegyzés, amelyből kiderül, nemrégiben megszületett az első hivatalos EFOTT-baby. A szülők 2300 like-ot elérő posztjukban arról számolnak be, hogy életük első és közös fesztiválja egybeesik gyermekük útjára indulásának időpontjával.

Hétvégén természetesen tovább folytatódott a rendezvény, amely idén egészen hétfő délelőttig tartott. A zenei rendezvények közül szombaton a Hurts koncertjére voltak legtöbben kíváncsiak, de tömegeket mozgatott a Cloud 9+, a Road, a Belga, az Alvin és a Mókusok és Péterfy Bori is. Vasárnap a brit Tinie Tempah lépett színpadra, a hazai zenekarok közül pedig többek között a Tankcsapda, Majka&Curtis, az Anna & the Barbies és az Irie Maffia koncertjeit élvezhettük. Mindemellett vízi és vízparti sportlehetőségek, bajnokságok és több tucat szabadidős program várta a látogatókat.

 

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

  • Kis híján elvesztette az édesapját a királynőjelölt

    Kis híján elvesztette az édesapját a királynőjelölt

    Komoly megpróbáltatásokon ment keresztül Lakatos Lilla, a Magyarország Szépe túrkevei versenyzője. Édesapja négy hónappal ezelőtt szívinfarktust kapott, ami a fiatal lányt ráébresztette arra, hogy az élet véges, többek közt ezért is vágott bele a versenybe.

  • Az idősebbek is rákaptak az okostelefonokra

    Az idősebbek is rákaptak az okostelefonokra

    A fiatal generáció mellett az ötvenes, hatvanas és hetvenes korosztály körében is egyre népszerűbb az okostelefonok használata – derült ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) friss kutatásából.