EUR: 323,74 Ft
CHF: 287,20 Ft
2018. szeptember 19., szerda
Vilhelmina

Sport

Sikeresnek értékelte a magyar vívóválogatott szereplést a szövetségi kapitány

Sikeresnek értékelte a magyar vívóválogatott világbajnoki szereplését Udvarhelyi Gábor szövetségi kapitány.

“Egynél több aranyat legutóbb tíz éve nyertünk vb-n, és csaknem százhúsz országból végeztünk a negyedik helyen az éremtáblázaton. Ezek egyértelműen olyan adatok, amelyekre büszke lehet a válogatott, illetve a honi vívótársadalom” – idézte a szakvezetőt a hazai szövetség honlapja.


A magyarok egy-egy első, második, illetve harmadik helyezéssel zárták a lipcsei vb-t. Győzött a kardozó Szatmári András, ezüstöt szerzett ugyanő Szilágyi Áronnal, Gémesi Csanáddal és Decsi Tamással csapatban, míg a bronzot a párbajtőröző Rédli András harcolta ki.

A kapitány elmondta: talán az eddiginél is többször látott olyat, hogy valaki vagy valamelyik csapat nagy különbségről fordítson, s felidézte, hogy a legextrémebb példa erre a kardozó német Max Hartungé volt, aki 18-4-re vesztette el a franciák elleni utolsó asszóját.


“De velünk is előfordultak érdekes dolgok. Szatmári Andris mínusz ötről nyert a világbajnoki döntőben, Áron a kardcsapat elődöntőjében mínusz hatról fordított. Ugyanakkor Rédli Bandi a párbajtőr elődöntőben öt előnyről kapott ki, míg Kreiss Fanni egyéniben öt, csapatban négy tusról kapott ki a hajrában” – sorolta, hozzátéve: az eddigieknél is több figyelmet kell fordítani arra, hogy csak a kézfogásnál ér véget egy mérkőzés.

Udvarhelyi Gábor számára – amint az a hunfencing.hu oldalon olvasható – egyértelmű csalódást a női kard szakág szereplése jelentett. Kiemelte, hogy a világranglista közvetlen élcsoportjába tartozó Márton Anna sorozatban harmadik világversenyén teljesített tudása alatt, és ezt a csapat is bánta.

“Ennek a válogatottnak a nyolc közé kellett volna jutnia” – utalt arra, hogy a nyolcaddöntőben kikapott az együttes.

Hozzátette: a végeredmény női tőrben és női párbajtőrben sem volt jó.

“Itt nagyon kicsin, egész pontosan kétszer egy-egy tuson múlott az értékes siker. Kreiss Fanni példáit már említettem, Szász-Kovács Emese egyéniben és csapatban ugyancsak ugyanígy járt, igaz, ő mindkét esetben hátrányról egyenlített, csak a befejezés nem sikerült. Ha ezek az egy tusok a javunkra dőlnek el, akkor kimagasló világbajnoki szereplésről beszélhetnénk. Így azonban a női szakágak elmaradtak a várakozástól.” – fogalmazott.

A szövetségi kapitány ezzel együtt úgy érzi, egyik női szakágban sem lehetetlen küldetés az olimpiai szereplés kiharcolása.

A tavaly egyformán olimpiai bajnoki címet nyert Szász-Kovács és Szilágyi visszafogottabb szerepléséről úgy vélekedett, hogy “az olimpia utáni első évben az aranyérmesektől nem várható el az újabb kimagasló szezon”.

“Az én szememben továbbra is mindketten a világ legjobbjai, ők a legfontosabb pillanatokban bizonyították a tudásukat és a nagyságukat” – hangsúlyozta.

A kapitány kiemelte a férfi kardozók szereplését.

“Az Európa-bajnoki ezüst- és bronzérem után most aranyat és ezüstöt hoztak, ez csillagos ötös teljesítmény. Szatmári András szereplése számomra korántsem hatalmas meglepetés, jó szezont zárt, Lipcsében pedig szellemes, akciódús, igazi magyaros kardvívással lett aranyérmes” – vélekedett a kapitány, aki szerint előreléptek a férfi tőrözők csapatban, illetve nagyszerűen állt helyt a részben megfiatalított párbajtőrcsapat.

“A főszerepbe végül Rédli András került, aki súlyos sérülése után profi módon, tudatosan tért vissza lépésről lépésre a versenyek világába, és a formaidőzítése nagyszerűen sikerült a vb-re. Egyéni bronzérme az eddigi legjobb egyéni világbajnoki szereplése, és csapatban is rendkívül hasznos volt” – mondta.

Az olimpiai célokat tekintve úgy fogalmazott: “Úgy érzem, hogy férfi kardban kialakult az a csapat, amely felveszi a versenyt a kvótáért, férfi párbajtőrben pedig kialakulófélben van. A többi fegyvernemben azonban nagyon sokat kell dolgoznunk azért, hogy az ideális felállás megfelelő időben kialakuljon”.

Kapcsolódó Cikkek

 • Bale: Ronaldo nélkül minden nyugodtabb

  Bale: Ronaldo nélkül minden nyugodtabb

  A labdarúgó Bajnokok Ligája első fordulójának második játéknapján a Real Madrid–AS Roma összecsapás emelkedik ki. A madridi csapat most lép először pályára Cristiano Ronaldo nélkül a BL-ben 2009 óta.

 • Kakuszi Ádám bejutott a Red Bull Rookies Cup válogatójára

  Kakuszi Ádám bejutott a Red Bull Rookies Cup válogatójára

  A H-Moto Team csapata újabb, történetének egyik nagyon fontos állomásához érkezett el, ugyanis a világ egyik
  legnagyobb utánpótlás-nevelő sorozatának, a Red Bull Rookies Cup-nak spanyolországi válogatójára bekerült
  Kakuszi Ádám is.

 • Világbajnok fitneszmodellel készül a szezonra Nagy Norbert

  Világbajnok fitneszmodellel készül a szezonra Nagy Norbert

  A Zengő Motorsport túraautó-világkupában versenyző fiatal pilótája nem töltötte tétlenül a hosszú nyári szünetet. Nagy Norbert kemény edzésbe kezdett a WTCR két és fél hónapos vakációja alatt, méghozzá a világbajnok fitneszmodell és személyi edző, Zsigmond Regina segítségével.