2018. június 18., hétfő
Arnold, Levente

Egyéb Tatabánya

Síron túli szerelem

Ötezer éve ölelkező emberpárt láthatnak az érdeklődők a Tatabányai Múzeumban. A rézkorból származó pár sírját 2016-ban tárták fel, vizsgálata azóta is zajlik.

Az ipari parkban talált férfit és nőt lábukat felhúzva, egymást átölve temették el. Az ásatások során egyéb tárgyakat és ékszereket is találtak, melyek szintén megtekinthetőek.


A kettős sír felfedezése komoly tudományos érdeklődést váltott ki


– Hatalmas érdeklődés övezte az ötezer éves emberpárt – mondta el Kisné Cseh Julianna, a Tatabányai Múzeum régésze. – A páron kívül használati eszközök töredékeit is megtaláltuk, ami komoly segítségünkre volt a korszak kutatásában. Emellett a ruházatot is alapos vizsgálatnak vetettük alá, remélhetőleg azt is rekonstruálni tudjuk.
Az áttörésnek számító lelet nagy érdeklődést keltett, ezért egy szakmai csapat dolgozott azon, hogy kiállítható legyen a rekonstrukció. A munkálatok még nem értek véget, de újabb információk birtokában egy kibővült előadás is megtekinthető lesz a múzeumban. A Síron túli szerelem című időszakos kiállítás egészen augusztus 20-ig látogatható, de tervben van az is, hogy állandó kiállításként vesz majd részt a múzeum programjában.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Gyermekprostitúció miatt tartóztattak le két férfit Miskolcon

  Gyermekprostitúció miatt tartóztattak le két férfit Miskolcon

  Gyermekprostitúció miatt helyezett előzetes letartóztatásba egy hónapra két férfit a Miskolci Járásbíróság. Egy 15 éves lányt kényszerítettek pénzért szexuális együttlétekre a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Ózdon és környékén – közölte Gyurán Ildikó, a Miskolci Törvényszék szóvivője az MTI-vel hétfőn.

 • Hoppá! Íme a sör jótékony hatásai

  Hoppá! Íme a sör jótékony hatásai

  Kánikula idején talán még a keserű nedűt kevésbé kedvelők is előszeretettel fogyasztanak el egy-egy korsó sört, amiről most kiderült, nemcsak remekül hidratál, de az egészségednek is jót tesz.

 • 75 éve írunk golyóstollal

  75 éve írunk golyóstollal

  Hetvenöt éve, 1943. június 10-én szabadalmaztatták Argentínában a magyar Bíró László József golyóstollát, amelyet a köznyelv angol nyelvterületen ma is biro pen, avagy röviden biro néven emleget.

 • Táborozást nyertek a betűfalók

  Táborozást nyertek a betűfalók

  Június elején tartották a Hahó, könyvtár(s)ak! című megyei olvasásnépszerűsítő játék szóbeli döntőjét, ahol kiderült, ki vehet részt a teljesen ingyenes, színes programokkal teli egyhetes táborban.