2018. január 22., hétfő
Artúr, Vince

Egyéb Tatabánya

Síron túli szerelem

Ötezer éve ölelkező emberpárt láthatnak az érdeklődők a Tatabányai Múzeumban. A rézkorból származó pár sírját 2016-ban tárták fel, vizsgálata azóta is zajlik.

Az ipari parkban talált férfit és nőt lábukat felhúzva, egymást átölve temették el. Az ásatások során egyéb tárgyakat és ékszereket is találtak, melyek szintén megtekinthetőek.


A kettős sír felfedezése komoly tudományos érdeklődést váltott ki


– Hatalmas érdeklődés övezte az ötezer éves emberpárt – mondta el Kisné Cseh Julianna, a Tatabányai Múzeum régésze. – A páron kívül használati eszközök töredékeit is megtaláltuk, ami komoly segítségünkre volt a korszak kutatásában. Emellett a ruházatot is alapos vizsgálatnak vetettük alá, remélhetőleg azt is rekonstruálni tudjuk.
Az áttörésnek számító lelet nagy érdeklődést keltett, ezért egy szakmai csapat dolgozott azon, hogy kiállítható legyen a rekonstrukció. A munkálatok még nem értek véget, de újabb információk birtokában egy kibővült előadás is megtekinthető lesz a múzeumban. A Síron túli szerelem című időszakos kiállítás egészen augusztus 20-ig látogatható, de tervben van az is, hogy állandó kiállításként vesz majd részt a múzeum programjában.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek