2020. július 11., szombat
Nóra, Lili

Egyéb Tatabánya

Síron túli szerelem

Ötezer éve ölelkező emberpárt láthatnak az érdeklődők a Tatabányai Múzeumban. A rézkorból származó pár sírját 2016-ban tárták fel, vizsgálata azóta is zajlik.

Az ipari parkban talált férfit és nőt lábukat felhúzva, egymást átölve temették el. Az ásatások során egyéb tárgyakat és ékszereket is találtak, melyek szintén megtekinthetőek.


A kettős sír felfedezése komoly tudományos érdeklődést váltott ki


– Hatalmas érdeklődés övezte az ötezer éves emberpárt – mondta el Kisné Cseh Julianna, a Tatabányai Múzeum régésze. – A páron kívül használati eszközök töredékeit is megtaláltuk, ami komoly segítségünkre volt a korszak kutatásában. Emellett a ruházatot is alapos vizsgálatnak vetettük alá, remélhetőleg azt is rekonstruálni tudjuk.
Az áttörésnek számító lelet nagy érdeklődést keltett, ezért egy szakmai csapat dolgozott azon, hogy kiállítható legyen a rekonstrukció. A munkálatok még nem értek véget, de újabb információk birtokában egy kibővült előadás is megtekinthető lesz a múzeumban. A Síron túli szerelem című időszakos kiállítás egészen augusztus 20-ig látogatható, de tervben van az is, hogy állandó kiállításként vesz majd részt a múzeum programjában.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

  • Ezerrel pörög a nyár

    Ezerrel pörög a nyár

    A legtöbb kulturális központ és művelődési ház újranyitott és azon dolgozik gőzerővel, hogy minél hamarabb pótolhassa az elmaradt programokat és még színesebb kínálattal szolgálhassa ki a látogatókat.

  • Akár Bálint gazda emlékdíjasok is lehetünk!

    Akár Bálint gazda emlékdíjasok is lehetünk!

    Július 15-ig meghosszabbították a jelentkezést a Virágos Magyarország elnevezésű versenyre. Ebben az évben a megszokottól eltérően nem települések és önkormányzatok, hanem magánszemélyek pályázatait várják „Legvirágosabb balkon” és „Legvirágosabb előkert” kategóriákban.