2019. július 22., hétfő
Magdolna

Egyéb Szeged

Sok a hajléktalan, kevés a parkoló

Szeged legrégebbi lakótelepe 55 éve viseli az Odessza nevet. Az első lakói szerint a városrészre kívül és belül is ráférne a megújulás. Ígéretek vannak, de az is biztos, hogy egyes problémák – mint például a hajléktalankérdés – a jövőben is megmaradnak.

Csúszással ugyan, de 2018 tavaszán kezdődik a zöldváros-projekt Odesszában – ígérte Kormos Tibor, az Együtt képviselője a SZEGEDma.hu hírportálon megjelent cikkben. Az 1960 és 1964 között épült lakótelepre ráfér a felújítás, azonban a lakosok szerint nem a legfőbb problémákra helyezik a hangsúlyt. Már a programmal kapcsolatos 2015-ös fórumon jelezték, hogy látványos tervek helyett inkább a gáz- és vízvezetékrendszer felújítására költenének, amelyet foltokban javítgattak, miközben a teljes rekonstrukcióra negyven éve várnak. Akkor Kormos az igényt jogosnak nevezte, de elismerte, nincs rá pénz.


Borzalmas és balesetveszélyes a Vedres utca járdája, ahogy Gabonakutató irányába megyünk. Hatalmas hézagok vannak, nem tudom, mikor óhajtják elkezdeni a felújítást fogalmazott Farkas Ferencné, a Tisza Lakásépítő és Fenntartó Szövetkezet elnöke. Kormos azt ígérte, egy év múlva lesz út- és járdafelújítás, de ez nem érint minden utcát, „mert ennyi pénze nincs a városban senkinek”.

Hatalmas rendetlenség van a Spar előtt. Úgy látom, hogy el kellene vinni a padokat, mert csak a hajléktalanok fekszenek rajtuk, folyamatosan alkoholt isznak, részegek – folytatta a gondok sorolását Farkas Ferencné. A zárt lépcsőházas házakba csak ritkán jutnak be, de az épületek oldalához már építettek „kalyibát”. A Máltai Szeretetszolgálat ételosztását követően a hajléktalanok a Kockaház utcán keresztül mennek a ligetbe aludni. A lakók szerint szerencsésebb lenne, ha a város mindenkinek szállást biztosítana.


Eső után

A vízelvezetés kérdése is többször előkerült az utóbbi időszakban. Az előző években a Csanádi és a Vedres utcára, most a Kockaház utca eső utáni állapota miatt panaszkodtak a helyiek. Ez utóbbi megjavíttatását tervezi a képviselő.

Nagyon sokat nem lehet tenni velük, mert a törvény védi őket, mint bármelyik más magyar állampolgárt. Nem állíthatom fel a padról, ha azon fekszik – reagált a SZEGEDma.hu-nak Kormos. Elismerte, hogy a Máltai Szeretetszolgálat épülete vonzza az érintetteket, azonban ezt normálisnak tartja, mert az intézménynek ez is feladata. A közterületen való alkoholfogyasztást tiltja a vonatkozó önkormányzati rendelet, az ellene való fellépést azonban nem a saját feladatának tartja a képviselő, hanem a közterület-felügyelők dolgának. – De ki az a közterület-felügyelő, aki mindenhol jelen van? Ilyen nincs! Duplázni kellene a számukat? Nagyon nehéz tetten érni őket – vélekedett.

Így egyelőre megmarad a hajléktalankérdés. Ugyanúgy, ahogy a parkolóhelyhiány, amelyről csak ennyit mondott a városatya: „Semmit sem tudunk tenni, mert ma már a zöldterület rovására nem fognak kialakítani új parkolót”.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

  • A Vodafone felvásárolja a UPC-t

    A Vodafone felvásárolja a UPC-t

    Az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy a Vodafone csoport 18,4 milliárd euróért megvásárolja a Liberty Global német, cseh, román és magyar leányvállalatát, így a UPC Magyarországot is.

  • Pintér Gábor: Ezzel a fejlesztéssel kerületünk betegellátása is javul

    Pintér Gábor: Ezzel a fejlesztéssel kerületünk betegellátása is javul

    Pintér Gábor, a Fidesz–KDNP XV. kerületi frakcióvezetője, kerületünk polgármesterjelöltje és Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere adta át a Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézetben azt az két digitális diagnosztikai eszközt, illetve a hozzájuk tartozó informatikai fejlesztést, amely az Egészséges Budapest Programból nyújtott 280 millió forintos támogatásnak köszönhetően valósult meg.