EUR: 333,97 Ft
CHF: 306,46 Ft
2019. november 14., csütörtök
Aliz

Belföld

Soros egyeteme a Velencei Bizottságnak sem tetszik

Helyszíni látogatást tartott Budapesten az Európa Tanács (ET) Velencei Bizottsága (VT), amely megállapította, hogy a felsőoktatási törvény módosítása nem érinti a Közép-európai Egyetem működését, Magyarországon nincs veszélyben az egyetemi autonómia és az oktatási szabadság – írja a pestisracok.hu.

A delegáció tagjai a helyszíni látogatás és a magyar szakmai vezetőkkel történt egyeztetések után elismerték, hogy az ET tagállamai különbözőképpen szabályozták a külföldi egyetemek működését, és nem vitatták a magyar kormányzat jogát ahhoz, hogy meghatározza, külföldi egyetemek milyen feltételek mellett folytathatnak oktatási tevékenységet Magyarországon – írja a pestisracok.hu.


Soros György egyetem nem hajlandó tárgyalni (Fotó: MTI)

A június 30-i látogatáson kiderült: a Velencei Bizottság szerint is kérdéseket vet fel a Közép-európai Egyetem (KEE) és a Soros-féle CEU működése. A bizottság tagjait az érdekelte, hogy a felsőoktatási törvény módosítása milyen hatással lesz a hazánkban működő egyetemekre, és hogy indokolt volt-e azokra kiterjeszteni a rendelkezéseket.

Megállapították: a Közép-európai Egyetem és a Soros-egyetemként emlegetett CEU működési struktúrája kérdéseket vet fel. A bizottság egyetértett a kormánnyal abban, hogy Magyarországon nincs veszélyben az egyetemi autonómia és az oktatási szabadság.


Alusz Kristóf: több külföldi egyetem működésének megteremtése már körvonalazódik
MTI Fotó: Máthé Zoltán

A Pesti Srácok Altusz Kristóf miniszterelnöki megbízottat idézi, aki kiemelte: vita csak a Soros-egyetemmel kapcsolatban alakult ki, viszont Kína, Thaiföld és az egyesült államokbeli McDaniel College esetében a megoldás már körvonalazódni látszik. Sőt a kínaiak jelezték: újabb felsőoktatási intézményt indítanának Magyarországon.

A portál kiemeli, hogy az Emmi, az NGM, az IM, a KKM, az Oktatási Hivatal, a NAV, illetve Budapest Főváros Kormányhivatala szakértőiből kialakított munkacsoport, amely a külföldi egyetemekkel történő konzultáció lehetőségét biztosítja, illetve szakmai segítséget nyújt az államközi megállapodások kidolgozásához, csak a CEU-val nem tud érdemi párbeszédet kialakítani, mivel ők politikai kérdésként kezelik az ügyet.

Felhívták a figyelmet a CEU és a Közép-európai Egyetem struktúrájával kapcsolatos kérdésekre, rámutatva arra is, hogy bár a CEU New York állambeli címmel van bejegyezve, amerikai akkreditációja a magyarországi címre szól.

Kapcsolódó Cikkek

 • Folytatódik a családvédelmi akcióterv

  Folytatódik a családvédelmi akcióterv

  A család az egyik legfontosabb egészségvédő faktor, a családokba történő befektetés az egészségügyi prevenciót is erősíti – jelentette ki Novák Katalin, család- és ifjúságügyekért felelős államtitkár a TEDxDunapart konferencián.

 • Adjunk nevet a kiskutyáknak!

  Adjunk nevet a kiskutyáknak!

  Kilenc német juhászkutya született három hete Dunakeszin, a kis négylábúak szeme már kinyílt, most próbálkoznak elindulni. Most éppen a nevükre várnak, a rendőrség Instagram-oldalán bárki javasolhat nevet a kis négylábúaknak, a lényeg, hogy „i”-vel kezdődjön – írja a rendőrség a honlapján.

 • 69 kiló heroint foglaltak le Budapesten

  69 kiló heroint foglaltak le Budapesten

  A magyar bűnüldözés történetének egyik legnagyobb mennyiségű – 69,1 kilogramm súlyú – heroinszállítmányát foglalták le a rendőrök Budapesten.

 • Januártól életbe lép a nagyszülői gyed

  Januártól életbe lép a nagyszülői gyed

  Megteremti a kormány a munkavállalók védelmét a januártól életbe lépő nagyszülői gyedet igénybe vevők számára a munka törvénykönyvének módosításával – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma.