EUR: 305,43 Ft
CHF: 276,57 Ft
2017. július 24., hétfő
Kinga, Kincső

Belföld

Soros egyeteme a Velencei Bizottságnak sem tetszik

Helyszíni látogatást tartott Budapesten az Európa Tanács (ET) Velencei Bizottsága (VT), amely megállapította, hogy a felsőoktatási törvény módosítása nem érinti a Közép-európai Egyetem működését, Magyarországon nincs veszélyben az egyetemi autonómia és az oktatási szabadság – írja a pestisracok.hu.

A delegáció tagjai a helyszíni látogatás és a magyar szakmai vezetőkkel történt egyeztetések után elismerték, hogy az ET tagállamai különbözőképpen szabályozták a külföldi egyetemek működését, és nem vitatták a magyar kormányzat jogát ahhoz, hogy meghatározza, külföldi egyetemek milyen feltételek mellett folytathatnak oktatási tevékenységet Magyarországon – írja a pestisracok.hu.

Soros György egyetem nem hajlandó tárgyalni (Fotó: MTI)

A június 30-i látogatáson kiderült: a Velencei Bizottság szerint is kérdéseket vet fel a Közép-európai Egyetem (KEE) és a Soros-féle CEU működése. A bizottság tagjait az érdekelte, hogy a felsőoktatási törvény módosítása milyen hatással lesz a hazánkban működő egyetemekre, és hogy indokolt volt-e azokra kiterjeszteni a rendelkezéseket.

Megállapították: a Közép-európai Egyetem és a Soros-egyetemként emlegetett CEU működési struktúrája kérdéseket vet fel. A bizottság egyetértett a kormánnyal abban, hogy Magyarországon nincs veszélyben az egyetemi autonómia és az oktatási szabadság.

Alusz Kristóf: több külföldi egyetem működésének megteremtése már körvonalazódik
MTI Fotó: Máthé Zoltán

A Pesti Srácok Altusz Kristóf miniszterelnöki megbízottat idézi, aki kiemelte: vita csak a Soros-egyetemmel kapcsolatban alakult ki, viszont Kína, Thaiföld és az egyesült államokbeli McDaniel College esetében a megoldás már körvonalazódni látszik. Sőt a kínaiak jelezték: újabb felsőoktatási intézményt indítanának Magyarországon.

A portál kiemeli, hogy az Emmi, az NGM, az IM, a KKM, az Oktatási Hivatal, a NAV, illetve Budapest Főváros Kormányhivatala szakértőiből kialakított munkacsoport, amely a külföldi egyetemekkel történő konzultáció lehetőségét biztosítja, illetve szakmai segítséget nyújt az államközi megállapodások kidolgozásához, csak a CEU-val nem tud érdemi párbeszédet kialakítani, mivel ők politikai kérdésként kezelik az ügyet.

Felhívták a figyelmet a CEU és a Közép-európai Egyetem struktúrájával kapcsolatos kérdésekre, rámutatva arra is, hogy bár a CEU New York állambeli címmel van bejegyezve, amerikai akkreditációja a magyarországi címre szól.

Kapcsolódó Cikkek

 • Izrael is élesen bírálta Sorost

  Izrael is élesen bírálta Sorost

  Tiltakozó levelet írt az izraeli kormány képviseletében a washingtoni nagykövetség szóvivője a New York Timesnak. A biztosítékot az verte ki, hogy Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnököt az antiszemitizmus támogatásával vádolták meg a Soros György ellen tett lépések miatt.

 • Ismét rács mögött Kulcsár Attila

  Ismét rács mögött Kulcsár Attila

  Mintarabként viselkedik a tököli börtönben a sikkasztásért elítélt Kulcsár Attila. Kora reggel kitakarítja a hatfős zárkát, napközben pedig a raktárban dolgozik.

 • Orbán: A hazafiak oldalán állunk

  Orbán: A hazafiak oldalán állunk

  Fontos kérdés, hogy Magyarország a magyarok országa lesz-e a jövőben. A jövő évi választások tétje, hogy végre tudják-e hajtani a Soros-tervet, le tudják-e bontani a kerítést – jelentette ki Orbán Viktor a 28.

 • Kétszáz kamionnyi tankönyv indul útra

  Kétszáz kamionnyi tankönyv indul útra

  Augusztusban megkezdik kiszállítani az iskoláknak az új tankönyveket. A kormány döntése értelmében a szeptemberben kezdődő új tanévtől már nemcsak az alsó tagozatos diákok, hanem az 5–9.