EUR: 324,94 Ft
CHF: 281,79 Ft
2018. június 23., szombat
Zoltán

Külföld

Soros György orosz kapcsolataira bukkantak

Furcsa összefonódásra derült fény egy kiszivárgó levélből, amelyet két republikánus politikus írt az Egyesült Államok pénzügyminiszterének.

Az írásban az olvasható, hogy az orosz kormány Bermudán egy olyan fedőcéget hozott létre, amely aztán dollártízmilliókkal támogatott különböző amerikai civil szerveződéseket. Ezek az NGO-k feltehetően az orosz gáz-és olajlobbi szekerét tolták és mit ad isten, Soros György ugyancsak dollártízmilliókkal tömte ki őket. Miközben a liberális amerikai sajtó Donald Trump feltételezett orosz kötődéséről cikkez, úgy tűnik, hogy éppen a Demokrata Párt egyik legnagyobb támogatója, Soros halászik a zavarosban – írja az Origo.


Több amerikai lap arról számol be, hogy Soros György valamivel több, mint 75,5 millió dollárt (20 milliárd forint) adományozott tíz olyan civil szervezetnek, amelyek egy orosz alapítású fedőcégen keresztül is dollármilliókhoz jutottak. Az ominózus orosz kötődésű vállalat a Bermudán bejegyzett Klein Ltd., amely a Newsbusters szerint egy amerikai alapba, a Sea Change Foundation nevű NGO-ba csorgatta át a pénzeket.

A Sea Change Foundation 2010-2011 között közel 27 millió dollárt utalt át 10 olyan civil kezdeményezésnek, amelyeket Soros György a 2000-es évek óta már 75,5 millió dollárral segített – olvasható az Origo cikkében, amiben arról is szó van, hogyan pattant ki az egész ügy.

Kapcsolódó Cikkek