2020. január 23., csütörtök
Rajmund, Zelma

Belföld

Spéder visszatérésre készül?

Újra átalakulhat a magyar médiapiac – állítja a Figyelő. A hetilap szerint a Spéder Zoltánhoz, az Indexet Simicskának eladó bankárhoz köthető CEMP cégcsoportnál zajló ügyletek arra utalnak, hogy a cégnél maradt médiaportfólióval valamilyen mutatványra készülnek.

Hatalmas felzúdulás követte, amikor tavasszal Spéder Zoltán eladta médiaportfóliója koronaékszerét, az Indexet. Akkor sokan temetni kezdték Spédert mint médiapiaci résztvevőt, holott maradt még a hozzá köthető CEMP tulajdonában néhány olyan, értékesnek mondható médium, mint a totalcar.hu, a divany.hu vagy az Inforádió.

MTI Fotó: Kovács Attila

A Figyelő munkatársai azonban kiszúrták: egyáltalán nem biztos, hogy Spéder ezzel fel kívánja adni a médiában kialakított állásait. Mint ismert: tavasszal Simicska Lajos cége, a Pro-Ráta Holding Zrt. egy korábban megvásárolt opciós jogot hívott le, amikor megszerezte az Indexet. A Figyelő utánajárt: ez idő alatt Spéder Zoltán átalakította megmaradt médiaportfólióját. 2016 őszén létrehozta a Cemp-X Online Zrt.-t, amelyben eleinte kizárólagos tulajdonos volt, majd később többen is bekerültek az igazgatóságba. Az Index értékesítésének napján megemelték az új cég törzstőkéjét, és a tulajdonosi körbe bekerült a szintén Spéderhez tartozó CEMP, valamint a Cemp-X Kulturális Szolgáltató Kft. is. Ugyanezen a napon Spéder a cégei között úgy értékesítette a részvényeket, hogy a nap végére a CEMP vált az új vállalkozás többségi tulajdonosává.


Néhány nappal később a bankár eredeti médiacége, a CEMP apportálta a Spéder-kézben maradt portfóliót az új vállalkozásba. A Figyelő – vélhetően joggal – úgy értékeli, hogy a bankár nem kívánja elhagyni a médiapiacot, sőt újabb csavaros húzásra készül.

Kapcsolódó Cikkek