2018. január 22., hétfő
Artúr, Vince

Belföld

Szakjogász: Nem ment fel, ha valaki jobbító szándékkal hackerkedik

Ormós Zoltán internetes szakjogász szerint a büntetőeljárásban értékelhető, de önmagában nem ment fel senkit az, ha jobbító szándékkal hackerkedik.

A szakértő az M1 aktuális csatorna csütörtök délelőtti műsorában a BKK és a T-Systems elektronikus jegyvásárlási felületével kapcsolatban a múlt héten kipattant botránnyal kapcsolatban elmondta, ha valaki egy bank biztonsági rendszerét kívülről akarja tesztelni, az könnyen belefuthat abba, hogy letartóztatják. Ugyanez érvényes az internetes biztonsági rendszerekre is – tette hozzá.


Hangsúlyozta: önmagában az, hogy valaki javító szándékkal tör be, még nem ment fel, mert a büntető törvénykönyvben meghatározott magatartást hajt végre. “Más kérdés” viszont, hogy értékelhető a büntetőeljárásban a javító szándék, és külön vizsgálat tárgya, hogy a cselekmény veszélyes-e a társadalomra.

A BKK jegyértékesítési rendszerét feltörő fiatal hacker ügyével kapcsolatban azt mondta, nem tudni, hogy pontosan mit csinált, de a rendőrségnek erős bizonyítékra volt szüksége ahhoz, hogy nem tanúként, hanem gyanúsítottként hallgatták ki.

Kapcsolódó Cikkek

  • Hadházyval kokettál Simicska fia

    Hadházyval kokettál Simicska fia

    Rendszeresen egyeztet egymással Simicska Ádám, Simicska Lajos oligarcha örököse, a Magyar Nemzet kiadóigazgatója, valamint Hadházy Ákos LMP-társelnök – értesült az Origo.

  • Tízmilliókba kerül VV Fanni keresése

    Tízmilliókba kerül VV Fanni keresése

    Már most tízmilliókra rúg Novozánszki Fanni, alias VV Fanni meggyilkolásának nyomozati költsége. Az ügyre egy teljes nyomozócsoportot állítottak, akik a feltételezett elkövető mobiltelefonjának cellainformációi alapján kutatnak öt megyében.