EUR: 354,02 Ft
CHF: 333,42 Ft
2020. július 08., szerda
Ellák

Külföld

Száműzték a Despacitót a maláj állami televízióból és rádióból

Nem játsszák le többé a maláj állami televízióban és rádióban a nyár legnagyobb slágerének számító Despacito című számot, mert a muzulmán többségű országban számos panasz érkezett a dal “obszcén” szövege miatt.

Salleh Said Keruak kommunikációs és multimédia ügyekért felelős maláj miniszter szerdán jelentette be a korlátozást az állami kézben lévő Radio Televisyen Malaysia adásában.


A miniszter elmondta, hogy a korlátozás azonnali hatállyal lép életbe, ugyanakkor a magánkézben lévő rádiók és a különböző online platformok továbbra is játszhatják a slágert. Hozzátette: a bojkottra azért van szükség, mert számos panasz érkezett a sláger trágár szövege miatt.

“Én úgy vélem, hogy ez igen komoly ügy, mivel a dalt rengeteg fiatal énekli anélkül, hogy ismerné a szavak valódi jelentését” – húzta alá közleményében az iszlamista Amanah párt női szárnya.


A Despacito a héten szerezte meg a minden idők legtöbbet streamelt számának címét. A Universal Music Latin Entertainment kedden jelentette be Kaliforniában, hogy a Puerto Ricó-i zenészek, Luis Fonsi és Daddy Yankee által előadott dalt több mint 4,6 milliárdszor játszották le különböző streaming platformokon.

Ez azt jelenti, hogy Fonsi szerzeménye megdöntötte a kanadai Justin Bieber 2015-ben megjelent, Sorry című számának rekordját, amelyet 4,38 milliárd alkalommal játszottak le online zenei megosztókon.

A januárban kiadott Despacito (Lassan) hetekig vezette a Billboard 100-as listáját, az első spanyol nyelvű szerzeményként 1996 (Los del Río: Macarena) óta. A szám először Latin-Amerikában röpült a toplisták élére, az igazi áttörést azonban akkor érte el, amikor Bieber, aki egy klubban hallotta a dalt, megkérte Fonsit, hogy írhasson hozzá egy strófát. Ez a Bieber közreműködésével kiadott remixváltozat aztán meghódította az egész világot.

Salleh szerint a remixre nem vonatkozik a most bejelentett korlátozás. A miniszter hozzátette, hogy a magánkézben lévő rádióállomásoknak maguknak kellene gondoskodniuk a sláger megfelelő cenzúrázásáról, tiszteletben tartva a helyi kultúrát.

Kapcsolódó Cikkek