2018. január 18., csütörtök
Piroska

Külföld

Száműzték a Despacitót a maláj állami televízióból és rádióból

Nem játsszák le többé a maláj állami televízióban és rádióban a nyár legnagyobb slágerének számító Despacito című számot, mert a muzulmán többségű országban számos panasz érkezett a dal “obszcén” szövege miatt.

Salleh Said Keruak kommunikációs és multimédia ügyekért felelős maláj miniszter szerdán jelentette be a korlátozást az állami kézben lévő Radio Televisyen Malaysia adásában.


A miniszter elmondta, hogy a korlátozás azonnali hatállyal lép életbe, ugyanakkor a magánkézben lévő rádiók és a különböző online platformok továbbra is játszhatják a slágert. Hozzátette: a bojkottra azért van szükség, mert számos panasz érkezett a sláger trágár szövege miatt.

“Én úgy vélem, hogy ez igen komoly ügy, mivel a dalt rengeteg fiatal énekli anélkül, hogy ismerné a szavak valódi jelentését” – húzta alá közleményében az iszlamista Amanah párt női szárnya.


A Despacito a héten szerezte meg a minden idők legtöbbet streamelt számának címét. A Universal Music Latin Entertainment kedden jelentette be Kaliforniában, hogy a Puerto Ricó-i zenészek, Luis Fonsi és Daddy Yankee által előadott dalt több mint 4,6 milliárdszor játszották le különböző streaming platformokon.

Ez azt jelenti, hogy Fonsi szerzeménye megdöntötte a kanadai Justin Bieber 2015-ben megjelent, Sorry című számának rekordját, amelyet 4,38 milliárd alkalommal játszottak le online zenei megosztókon.

A januárban kiadott Despacito (Lassan) hetekig vezette a Billboard 100-as listáját, az első spanyol nyelvű szerzeményként 1996 (Los del Río: Macarena) óta. A szám először Latin-Amerikában röpült a toplisták élére, az igazi áttörést azonban akkor érte el, amikor Bieber, aki egy klubban hallotta a dalt, megkérte Fonsit, hogy írhasson hozzá egy strófát. Ez a Bieber közreműködésével kiadott remixváltozat aztán meghódította az egész világot.

Salleh szerint a remixre nem vonatkozik a most bejelentett korlátozás. A miniszter hozzátette, hogy a magánkézben lévő rádióállomásoknak maguknak kellene gondoskodniuk a sláger megfelelő cenzúrázásáról, tiszteletben tartva a helyi kultúrát.

Kapcsolódó Cikkek

  • Új hímtagot kap a péniszrákos ló

    Új hímtagot kap a péniszrákos ló

    A Bridgtonban élő póni olyan betegséggel küzd ami nagyon kevés fajtársát érinti. Richard a ló pénisze teljesen elrákosodott. Ahhoz, hogy megmentsék az állat életét online gyűjtésbe kezdtek gondozói, hogy elég pénzt szerezzenek az állat műtétjére, ami során új hímvesszőt kapna a beteg testrésze helyett.

  • Egyre több színész határolódik el Woody Allentől

    Egyre több színész határolódik el Woody Allentől

    Egyre több amerikai színész, többek közt Rebecca Hall, Greta Gerwig, Ellen Page, határolódik el Woody Allentől és legújabb filmjétől a rendező elleni évtizedekkel ezelőtti gyermekmolesztálási vádak felelevenítése nyomán.