EUR: 328,14 Ft
CHF: 300,88 Ft
2019. augusztus 23., péntek
Bence

Külföld

Szennyezés miatt be kellett zárni a párizsi csatorna új úszómedencéit

Egy héttel megnyitásuk után szennyeződés miatt be kellett zárni a Szajna egyik csatornáján kialakított három új úszómedencét.

A párizsi plázs program részeként múlt kedden megnyitott medencék a francia főváros 19. kerületében terülnek el, ott, ahol a Szajna két csatornája, a Saint Martin és az Ourcq találkozik.


A párizsi önkormányzat Twitter-üzenete szerint az Ourcq-csatornán kialakított úszómedencéket a “víz elégtelen minősége” miatt kénytelenek ideiglenesen bezárni.

A szennyezés okát egyelőre nem ismerik. A francia rádió szerint valószínűleg a francia fővárost ért hétvégi heves esőzések miatt lett magasabb az ürülékekből származó enterococcus baktérium szintje a vízben.

A három medencében egy időben mintegy 300 ember fürödhet. Az egyik, 40 centiméter mély medencét kizárólag gyerekek használhatják, a másik kettő 1,2 és 2 méter mély. A part mentén zuhanyzókat, kabinokat alakítottak ki, pálmafákat állítottak fel az egymillió euró költségvetéssel megvalósított terv alapján. A medencék vizének tisztaságán szűrőberendezések őrködnek, szenzorokkal figyelik a víz minőségét.

“Ez egy megvalósult álom” – mondta Anne Hidalgo, a francia főváros polgármestere, amikor megnyitotta Párizs új látványosságát. Hidalgo arról beszélt akkor, hogy a csatorna vize már annyira tiszta, hogy engedélyezni lehet az úszást benne. A francia főváros 15 éve fáradozik azon, hogy megtisztítsa az Ourcq-csatorna vizét, amelyet a közegészségügyi hatóságok két éve nyilvánítottak fürdőzésre alkalmasnak.

A projekt azonnal népszerűvé vált a párizsiak körében, voltak napok, amikor órákat álltak sorba azért, hogy csobbanhassanak a medencékben.

Kapcsolódó Cikkek

 • A Nap képe: ArcMás

  A Nap képe: ArcMás

  Gigantikus képek díszítik Moszkva nyugati elővárosában a panellakások falait, ahol graffitiművészek festményei kápráztatják el az embereket.

 • Baktérium pusztítja az elsüllyedt Titanicot

  Baktérium pusztítja az elsüllyedt Titanicot

  Jelentősen romlott az 1912 óta az Atlanti-óceán mélyén nyugvó Titanic állapota. Az első útján egy jéghegynek ütközött és elsüllyedt luxushajó maradványait 14 év után először kereste fel augusztus elején egy expedíció, amely nagyfelbontású képeket készített a roncsról.

 • Életeket követelt egy villámcsapás a lengyel Tátrában

  Életeket követelt egy villámcsapás a lengyel Tátrában

  Hirtelen kitört viharban négyen életüket veszítették, és csaknem százan megsérültek csütörtökön villámcsapásoktól a lengyel Tátrában, folyamatban vannak a mentőakciók – adta hírül legfrissebb jelentésében a lengyel közszolgálati televízió (TVP Info).