2019. június 20., csütörtök
Rafael

Belföld

Szijjártó: A magyar export idén elérheti a 100 milliárd eurót

A magyar export elérheti idén a 100 milliárd eurót a tavalyi 93 milliárd euró után – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az M1 aktuális csatornán pénteken a legfrissebb külkereskedelmi statisztikára reagálva.

Kifejtette: a kivitel értéke májusban közel 19 százalékos növekedéssel elérte a 9,0 milliárd eurót. A májusi kedvező külkereskedelmi adatok annak köszönhetőek, hogy a Magyarországra érkező beruházások folyamatosan rekordot döntenek, és egyre több magyar kis-, és középvállalkozás lehet beszállító a nagyvállalatok ellátási láncaiban – mutatott rá. A magyarországi beruházók által előállított termékekre nagy az igény, ezért minél több beruházás érkezik az országba, annál jobban nő a kivitel – mondta.


Közölte: tavaly a magyar export minden idők legmagasabb értékére 93 milliárd euróra nőtt, az eddigi adatok alapján az első öt hónapban meghaladta a 42 milliárd eurót a kivitel, ami éves szinten 11 százalékos növekedés. Ezzel kézzelfogható közelségbe került, hogy elérje a 100 milliárd eurós exportot a magyar gazdaság az év végére.

Az export GDP-hez mért aránya közel 90 százalékos, ami uniós összehasonlításban a legmagasabbak közé tartozik. Mindez azt mutatja, hogy a magyar gazdaság nemzetközi szinten rendkívül versenyképes – húzta alá. Azt is mutatja, hogy a beruházások és az export komoly mértékben meghatározzák a magyar gazdaság teljesítményét. Amíg az export 10 százalékos növekedést tud elérni, alá tudja támasztani a magyar gazdaság növekedési pályáját.


Kitért arra, hogy a májusban kivitel 78 százalékát uniós tagállamokkal bonyolította az ország. A keleti nyitás politikájában kialakított együttműködések eredményei a miniszter szerint már megmutatkoznak a számokban, példaként említette, hogy a magyar kivitel az orosz piacra 24 százalékos növekedést mutat az első öt hónapban.

Kapcsolódó Cikkek

 • Szelíd turizmus a magyar Toszkánán

  Szelíd turizmus a magyar Toszkánán

  Végre! Véget ér a megterhelő iskolaév – már csak a bizonyítványra kell pár napot várni, de sok meglepetés nem éri az embert –, és irány a szabadság.

 • 2200 milliárd jut a családoknak jövőre

  2200 milliárd jut a családoknak jövőre

  Az Országgyűlés szerdán kezdte meg a jövő évi költségvetés általános vitáját, a képviselők egymás után három napon tárgyalnak a kormány javaslatáról.

 • Elkezdődött a körúti villamosvonal felújítása

  Elkezdődött a körúti villamosvonal felújítása

  A nyár beköszöntével folytatódott a 4-es és a 6-os villamos vonalának felújítása. Szombat óta a szokásos nyári villamosfelújítás miatt pótlóbuszok járnak a Corvin-negyed és a dél-budai végállomások között.