EUR: 324,87 Ft
CHF: 294,84 Ft
2019. július 19., péntek
Emília

Külföld

Szijjártó: Nem tudják megosztani a visegrádi négyeket

A külgazdasági és külügyminiszter szerint nem lesz sikeres a kísérlet a visegrádi négyek megosztására.

Szijjártó Péter az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében az osztrák kancellár szavaira reagált. Christian Kern a Handelsblatt című német lapnak azt nyilatkozta, a közelmúltban egyeztetett cseh és szlovák partnereivel, és úgy érzékelte, hogy megosztottak a visegrádi négyek. Szerinte az egyik oldalon a csehek és a szlovákok, a másikon a magyarok és a lengyelek állnak.


A magyar miniszter úgy fogalmazott: régóta tapasztalják egyes nyugat-európai politikusok szándékát a visegrádi csoport megosztására.

“Számukra rossz hírünk van, ez nem fog sikerülni. A visegrádi csoport a legszorosabb és leghatékonyabb szövetség az Európai Unión belül, és ez így is fog maradni, ha tetszik az osztrák kancellárnak, ha nem” – írta.


Úgy folytatta: elnézve az osztrák belpolitikai folyamatokat, megértik a kormányfő feszültségét, de “jó lenne, ha kihagyna minket az osztrák választási kampányból”.

“Tisztelettel felhívjuk a figyelmét” arra a tényre, hogy osztrák vállalatok eurómilliárdokban mérhető profitra tettek szert a Magyarországnak juttatott európai uniós (EU-s) forrásokból. Pedig az unió “nem bankautomata” – idézte vissza Szijjártó Péter Christian Kern szavait.

Az osztrák kancellár a Handelsblatt-interjúban azt is mondta, hogy az EU-ban nem működőképes az illiberális demokrácia koncepciójában élni, és ezt ráerőltetni a többiekre. Megpróbálták szolidaritásra felszólítani Lengyelországot és Magyarországot, de ezzel nem jutottak tovább – közölte. A szankciókra vonatkozó kérdésre Christian Kern úgy felelt, ha valaki nem teljesíti a jogállami kötelezettségeit, akkor ennek következményei kell, hogy legyenek. Szerinte Magyarország nettó haszonélvező az unióban. A nettó befizetők számára az egyetlen eszközt Lengyelország és Magyarország ellen a pénzügyi ráfordítások jelentik. Erről a jövőben beszélni kell – vélekedett.

Christian Kern azt mondta, egyes kormányok úgy tesznek, mintha Európa pénzautomata, nem pedig értékközösség lenne.

“Mindenkinek sok szerencsét kívánok, aki Orbán Viktor magyar miniszterelnököt jó humanista érvekkel akarja meggyőzni” – nyilatkozta az osztrák kancellár.

Kapcsolódó Cikkek