2020. július 08., szerda
Ellák

Belföld

Szijjártó Péter: A kulturális diplomácia segíthet békét teremteni egy nyugtalan időszakban

A kulturális diplomácia segíthet békét teremteni egy nyugtalan, békétlen időszakban – fogalmazott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a külföldi magyar intézetek igazgatóinak csütörtöki, budapesti éves találkozójára küldött üzenetében.

“A gazdasági diplomácia feladata az itthoni külföldi tőkebefektetések elősegítése és a magyar gazdasági kivitelének fellendítése” – fogalmazott Szijjártó Péter, aláhúzva azt is, hogy “a kulturális diplomácia révén ugyanakkor olyan hidakat tudunk, amilyeneket más eszközökkel elképzelhetetlen lenne”.


Kiemelte: az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából szervezett külföldi megemlékezés-sorozat valódi sikerprojektnek bizonyult, amely világszerte megmutatta a magyarok szabadságvágyát és történelemfordító hősiességét.

A keleti és a déli nyitás külpolitikája is épít a kulturális diplomáciára, hiszen kultúránk bemutatásával, kulturális és oktatási kapcsolatok bővítésével lehet Magyarországot leginkább megismertetni – tette hozzá Szijjártó Péter üzenetében, amelyet távollétében Íjgyártó István kulturális és tudománydiplomáciáért felelős államtitkár olvasott fel az intézményesült magyar kulturális diplomácia 100. évfordulóját is ünneplő tanácskozáson.

Kapcsolódó Cikkek