2020. január 23., csütörtök
Rajmund, Zelma

Sport

Szijjártó Péter: Magyarország harcol a dopping ellen, de elutasítja a kollektív bűnösség elvét is

Magyarország a lehető leghatározottabban és a lehető legkeményebben harcol a dopping ellen a sport világában, de elutasítja a kollektív bűnösség elvét is – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vasárnap este sajtótájékoztatón, miután a vizes világbajnokság záróünnepségét megelőzően tárgyalt Pavel Kolobkov orosz sportminiszterrel.

“A semleges zászló alatti részvételre való kényszerítése egyes országok sportolóinak a versenyeken szerintünk a nemzetek szuverenitását sérti. Ezért mi azt fogjuk pártolni, hogy minden doppingoló sportolóval szemben a nemzetközi szövetségek határozottan és keményen járjanak el, de azt soha nem fogjuk támogatni, hogy egyes doppingoló sportolók miatt az ő honfitársaikat is büntessék” – mondta. A kollektív bűnösség elvét nemcsak a politikában és a történelemben, hanem a sportban is határozottan visszautasítja Magyarország – hangsúlyozta.


A külgazdasági és külügyminiszter beszámolt arról is, hogy a tárgyaláson szó esett a magyar vállalatok részvételéről a következő, Oroszországban sorra kerülő nagy sportesemények – labdarúgó-világbajnokság, téli Universiade, ökölvívó-világbajnokság – rendezésében. Az orosz sportminiszter nyitott arra, hogy az előkészületek során magyar cégek ajánlatait – infrastrukturális és sportügyi beruházásokra – meghallgassák, hiszen látják, hogy a nagy sportesemények szervezésében a magyar referenciák jól mutatnak – ismertette Szijjártó Péter. “Ez komoly gazdasági lehetőségeket jelent a magyar vállalatok és Magyarország számára” – tette hozzá.

Kapcsolódó Cikkek