EUR: 325,28 Ft
CHF: 295,22 Ft
2019. július 23., kedd
Lenke

Egyéb Veszprém

Színek és fények játéka

A közelmúltban nyílt meg és október végéig látogatható Maurer Dóra A megfigyelés tárgya című kiállítása a Vass László Gyűjteményben. A tárlat apropóját részben a VeszprémFest adta – már hagyomány, hogy a fesztiválhoz minden évben kiállítás is kapcsolódik, illetve ugyancsak 14 éves tradíciónak számít, hogy a Művészetek Háza minden esztendőben megrendezi az év kiállítását, ezt a címet ugyancsak Maurer Dóra alkotásainak gyűjteménye birtokolhatja. A művészetet és Maurer Dórát ünnepeljék ezzel – ajánlotta az érdeklődők figyelmébe a kiállítást Hegyeshalmi László, a Művészetek Háza igazgatója.

Hegyeshalmi László szerint az év kiállítása ez Veszprémben (fotó: Bertalan Melinda)

Maurer Dóra Munkácsy- és Kossuth-díjas grafikus, festő, filmkészítő, művésztanár, a Magyar Képzőművészeti Egyetem professzor emeritája művészetének meghatározó elemét adják a geometrikus formák, a színváltozások és az eltolódások, ahogy arra dr. Geskó Judit, a Szépművészeti Múzeum 1800 utáni gyűjteményének vezetője is rávilágított megnyitóbeszédében.


– Figyeljük meg, miként változnak meg a színek a Modern Képtár Vass László-gyűjteményt befogadó épületének antracitszürke esőcsatornáin, vagy ahogy a felhők futnak, a fények és árnyékok váltakoznak és rávetülnek az udvarra. Hasonló jelenségek figyelhetők meg azon a 8 milliméteres filmen is, melyet Maurer Dóra készített a XIV. századtól épülő puchbergi vár egyik boltozatos termében, és amely a kiállítás nyitódarabja és egyben kiindulási pontja is – fogalmazott Greskó. Maurer egy hónapig dolgozott a vár toronyszobájának kifestésén, s ott jött rá a színek és a fény valós viszonyára.

Figyeljük meg, hogyan változnak a fények! (fotó: Bertalan Melinda)

Akkor még rettenetesen bosszantotta, hogy a folyamatosan változó fényhőmérséklet miatt a zöld szín fekete, a türkiz szürke, a lila barna lett, miközben az eredeti színeket akarta a filmen és a fényképeken is viszontlátni. Maurert azonban ennél keményebb fából faragták. A nehézségek a munka tárgyává, anyagává váltak.


A megfigyelés tárgya című kiállításának alapját ezek adják, s Maurer maga is megidézi például az esőcsatornákat: az utolsó szekcióban hat fénykép mutat be egy-egy esőcsatornát különböző napszakokban.

A kiállítás októberig látható(fotó: Bertalan Melinda)

A megfigyelés tárgya című kiállítás megtekinthető október 28-ig a vasárnapi szünnapot kivéve mindennap 10-től 18 óráig.

Kapcsolódó Cikkek