EUR: 352,63 Ft
CHF: 331,32 Ft
2020. július 13., hétfő
Jenő

Egyéb Ózd

Szinpetri Guinness-rekordja és más legek

Varga Béla legszebb álma hatvanéves korában valósult meg, amikor elkészítette a világ legnagyobb könyvét, ami bekerült a Guinness-rekordok könyvébe. A sokoldalú vállalkozó Szinpetriben építette meg a látogatóközpontot, ahol egyéb csodák is megtalálhatók.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye Ózd központú 3-as számú választókerületének 250 fős településén az idegenforgalom jelentősen megnőtt 2010 óta. Többéves munkát követően akkorra készült el a monumentális, kódexkötéssel előállított alkotás. A lapok 4,18 x 3,77 méteresek és egyenként 2,13 kilót nyomnak. A könyv 346 lapból áll, a borítólapot 158 kilogramm vas merevíti. A világ legnagyobb nyomdagépén 839 órát vett igénybe a nyomtatás. Az oldalakon az Aggteleki Nemzeti Park természeti és építészeti értékei, valamint az ott élő állatok láthatók.


Fotó: Több száz éves technológiával készül a papírlap

Varga úr stílszerű módon belevetette magát a Gutenberg-hagyományokba is, akinek nyomdáját mérethű másolatban elkészítette. Beszerezte az eredeti betűket, a gót készlet a betűjelekkel együtt 269 darabból áll. Nincs olyan információnk, hogy ilyen még bárhol lenne a világon.

Fotó: Lokál
Képalá: A világ legnagyobb papírlapjaiból készült rekorder alkotás

 

A papírgyártás egykor papírmalomra épült, ezt Szinpetriben a Jósva patakra telepített 6,2 méter átmérőjű vízikerék működteti. A középkort idéző üzemben rongyból, kenderből és papírhulladékból fakalapácsok verik ki a papírlapokat.


A középkort idézi a 25 darabból álló, ritkaságszámba menő bibliagyűjtemény, amelynek legértékesebb darabja 1681-ben készült örmény nyelven, görög és cirill betűkkel, de az 1748-ban gyártott Luther-biblia sem mindennapi látványosság. A kiállítás egységeinél felállított monitoron négynyelvű tájékoztató látja el a látogatót információkkal.

Fotó: Lokál
Képalá: A Jósva patakra telepített vízikerék működtzeti a papírmalmot

 

A komplexum fölötti hegyoldalon a tájegység jelkép állata, a szalamandra köszönti a látogatót a maga 96 méteres hosszával, terméskőből kirakva.

Aggtelek és Jósvafő szomszédságának ezt a látványosságát 2016-ban mintegy nyolcezren tekintették meg.

 

Fotó: Lokál
Képalá: Bizonyíték a Guinness rekordra

Kapcsolódó Cikkek

  • Ezerrel pörög a nyár

    Ezerrel pörög a nyár

    A legtöbb kulturális központ és művelődési ház újranyitott és azon dolgozik gőzerővel, hogy minél hamarabb pótolhassa az elmaradt programokat és még színesebb kínálattal szolgálhassa ki a látogatókat.

  • Akár Bálint gazda emlékdíjasok is lehetünk!

    Akár Bálint gazda emlékdíjasok is lehetünk!

    Július 15-ig meghosszabbították a jelentkezést a Virágos Magyarország elnevezésű versenyre. Ebben az évben a megszokottól eltérően nem települések és önkormányzatok, hanem magánszemélyek pályázatait várják „Legvirágosabb balkon” és „Legvirágosabb előkert” kategóriákban.