2020. július 08., szerda
Ellák

Egyéb Szolnok

Szolnoki csillagász örökítette meg a bámulatos jelenséget

A különleges légköroptikai jelenséget Szabó Szabolcs Zsolt, a TIT Uránia Bemutató Csillagvizsgáló tagja szinte azonnal észrevette, és körülbelül egy negyedóra elteltével a 24 emeletes tetejéről meg is örökítette.

– Az esemény különlegessége abban rejlik, hogy igen ritka. A nyári napforduló környékén egy igen szűk időintervallumban, 3-4 hétig van rá esély, hogy láthassunk ilyesmit. Magasabb szélességi körön, mondjuk Csehország vagy Lengyelország környékén sokkal gyakrabban előfordulhat – mesélte a csillagász. – A mostani jelenség igen nagy erősségűnek számított, mert nagyon nagy területen volt jelen. Lengyelországban a fejük felett látták az emberek ezt a hatalmas képződményt.


A világító felhőket azért láthatjuk, mert a normál felhőkhöz képest jóval magasabban, a mezoszférában alakulnak ki.

– Ezek a felhők körülbelül 80-100 kilométeres magasságban vannak, ahol a légnyomás rendkívül alacsony. Ezen a nyomáson a kifagyott jégpára igen csekély mennyiségű. Egy normál felhő egy felhőszakadás során rengeteg vizet ad, ezek a felhők viszont nem fognak átalakulni esőfelhőkké; annyira ritka vízjégből állnak, hogy ha az egészet összegyűjtenénk, csupán pár liter víz lenne belőlük. Gyakorlatilag a látható semmi – magyarázta Szabó Szabolcs Zsolt.


A fotók hajnali 3 óra körül, pirkadatkor készültek, de érdekesség, hogy ezeket a felhőket akár az éjszaka közepén is lehetne látni. Természetesen maguk a felhők nem világítanak; olyan magasságban vannak, hogy a nap még – vagy már – meg tudja világítani őket, ellentétben a normál magasságban levő, troposzférikus felhőkkel, amelyek éjszakánként eltűnnek a szemünk elől.

– Ezeknek a felhőknek a kialakulása a napfolttevékenységgel is összefügg: amikor gyenge a napfolttevékenység, nagyobb gyakorisággal alakulnak ki. Így ezek a felhők egy bizonyos állapotot is jeleznek – avatott be minket a jelenség rejtelmeibe a csillagász, aki 14-15 éve van a szakmában. – Tavaly láthattunk egyet, de az semmi nem volt ehhez képest. 2015-ben láthattunk még egy szépet, de az alacsonyan volt, illetve 2014-ben is, de előtte nem igazán találkoztunk hasonló jelenséggel – tette hozzá.

Képünkön Szabó Szabolcs Zsolt (balra) a 2015-ös Múzeumok Éjszakáján, a TIT Toronyházban mesélt a csillagászatról az érdeklődőknek Fotó: Seres Bence

Kapcsolódó Cikkek